Grid decor image
10 тактики за водене на бизнес преговори, които ще са ти от полза
Бизнес управление и стратегии 2023-07-24

10 тактики за водене на бизнес преговори, които ще са ти от полза

Умението да водим бизнес преговори е едно от решаващите за всеки собственик на бизнес, без оглед сферата му на дейност и/или големината на бизнеса, който

управлява. Независимо дали става въпрос за сключване на сделки, стартиране на партньорства, или решаване на конфликти, умението да преговаряш ефективно е от значение за резултатите.

В следващите редове насочваме вниманието ти към 10 тактики, част от изкуството за водене на бизнес преговори, които ще ти помогнат за постигането на печеливши резултати.

#1 Подготви се добре

Знаеш ли, че тайната на успешните бизнес преговори се крие именно в самата подготовка? Преди да се срещнеш с партньора, с който ти предстои да разговаряш, го проучи добре. Кой е човекът, какъв бизнес управлява, от колко време го прави? Това са все въпроси, отговорите на които ще ти послужат като ключова отправна точка.

Предварителната подготовка ще ти даде нужните знания, ще придобиеш гъвкавост и увереност - всичко, от което се нуждаеш, за да преговаряш ефективно.

#2 Положителна връзка и активно слушане

Установяването на положителна връзка между страните е възможна, само когато има активно слушане и от двете. Отсрещната такава следва да идентифицира, че има искрен интерес от твоя страна, иначе преговорите не биха се увенчали с успех.

Бизнес преговорите не са просто разговор, а преди всичко действие, с което се цели вземането на взаимноизгодни решения.

#3 Изгради доверие

Доверието стои в основата на успешните бизнес преговори, а то, от своя страна, не се постига толкова лесно. За целта отношенията между страните трябва да са честни и прозрачни.

В случай че поемеш ангажимент като страна по разговора, е важно да си сигурен, че можеш да го изпълниш в пълнота и в срок. Иначе рискуваш да загубиш доверие, а това би било дискредитиращо както за твоята личност, така и за бизнеса ти.

#4 Ефективна комуникация

При водене на преговори подбирай думите си внимателно. Използвай кратък, ясен и разбираем език. Бъди уверен в твърденията си, но не и агресивен. Задавай въпроси, които изискват отворен отговор, за да насърчиш диалогичността.

Внимавай с езика на тялото - повечето бизнес лидери познават този аспект на комуникацията в детайли. Интонацията на гласа ти играе много важна роля в предаването на точните послания и личните ти намерения.

#5 Използвай техники и стратегии

Съществуват различни техники и стратегии, които биха били много ефективни при воденето на бизнес преговори, част от които включват:

➢   Поставяне на високи очаквания - стремеж към повече, отколкото очакваш да получиш; 

➢   Изнасяне на предварително пресметнати ползи за всяка от страните;

➢   Концентрация върху дългосрочните цели, вместо върху краткосрочните такива и други.

#6 Знай кога трябва да си тръгнеш

Целта на всеки бизнес преговор е достигането до общо решение, което да доведе до ползи за всяка от страните. Уви, в бизнес практиката това невинаги се случва, затова трябва да знаеш кога да си тръгнеш.

В случай че преговорите стигнат до “задънена улица” - отсрещната страна не желае да преговаря и/или поставените условия не кореспондират с целите ти, може би е дошъл моментът да се откажеш.

#7 Управлявай емоциите си ефективно

По време на преговори е добре да си максимално обран откъм емоции. Те могат да замъглят преценката ти и да попречат на ефективната комуникация. Бъди спокоен и се съсредоточи върху целите си. Спокойното поведение е предпоставка за създаване на среда, която е благоприятна за продуктивни дискусии.

#8 Подхождай креативно към вземаните решения

Мисли извън кутията, бъди гъвкав и не изключвай алтернативни варианти или компромисни решения по време на воденето на преговори. С този си подход сферата на възможностите се разширява, а шансовете ти за успех се увеличават.

#9 С фокус върху взаимните интереси, а не върху индивидуални позиции

Постигането на споразумения изисква промяна в подхода - от позиционно договаряне към преговори, основани на взаимни интереси. Вместо да се придържаш твърдо към определени изисквания, се концентрирай върху основните мотиви и интереси, които биха били от полза за всички.

В противен случай рискуваш прегорите да завършат без успех, тъй като при другата страна липсва удовлетворение.

#10 Умението за водене на преговори не се научава просто така, нужно е непрекъснато учене и адаптиране

Непрекъснатото търсене на възможности за учене и усъвършенстване в областта на преговорите може само да ти бъде от полза. Бъди в крак с най-новите тенденции, техники и добри практики.

Анализирай опита си във воденето на преговори и идентифицирай проблемните области, за да работиш в посока усъвършенстването им.

Адаптирай подхода си въз основа на конкретния контекст и участващите страни. Няма универсална формула - всяка бизнес среща с цел преговор е уникално предизвикателство, сама по себе си.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)