Grid decor image
4-те най-чести причини за теглене на бизнес заем
Бизнес управление и стратегии 2021-10-13

4-те най-чести причини за теглене на бизнес заем

Нуждата от навременни финансови средства се нарежда сред ключовите фактори както при стартирането, така и за успешното развитие на бизнес от всякакъв тип. Представителите на

микро, малкия и среден бизнес обаче се нареждат сред тези, които, предвид размера и финансовата си стабилност, много често се налага да прибягват до фирмени заеми. Причините за това могат да са от различно естество, но в основата им стои една цел - стабилизиране на фирмения бюджет и/или разрастване на фирмата.

Източниците за финансиране на малките и средни предприятия могат да бъдат както търговски банки, така и друг тип кредитни институции, специализирани в тази област - като Финтрейд например.

Кои са четирите най-често срещани причини за бизнес заем? Какви са техните особености и как да установим, че нашият бизнес наистина има нужда от допълнително финансиране? Отговорите на тези въпроси обобщаваме в следващите редове.

Причина № 1: За увеличаване на оборотния капитал

Оборотния капитал формира тази част от фирмения бюджет, която се използва за ежедневните оперативни разходи. Обикновено такъв тип заем вземат малки компании, които целят да задоволят тази част от разходите си до достигане на определен приходен обем, който им осигурява стабилност.

Ако твоят малък бизнес има солиден опит на пазара, то шансът да бъде одобрен за краткосрочно финансиране за увеличаване на оборотния капитал е много голям. Лихвеният процент при този тип кредити е малко по-висок в сравнение с останалите бизнес кредитни продукти. Причината е, че банките и кредитиращите компании ги категоризират като високорискови.

Причина № 2: Закупуване на оборудване

По отношение на оборудването, представителите на малкия и среден бизнес днес имат две възможности: да закупят оборудване или да използват такова под наем. И в двата случая на бизнеса ти може да му се наложи да потърси допълнително финансиране.

Кредитиращите компании са склонни да отпсукат подобни заеми, тъй като това говори за успешното развитие на бизнеса. С такива средства фирмата ти би могла да подобри своето предлагане и да повиши работния си капацитет. За да работи напълно ефективно бизнесът може да има нужда от определени производствени машини, IT оборудване, моторни превозни средства и/или друг тип техника, свързанa с работата му.

Днес индустрията и технологиите се развиват толкова бързо, че много често се налага да подменяш част или изцяло наличното си оборудване. Компютърът или хладилните витрини, които си купил преди няколко години вече може да не са достатъчно функционални и ефективни. Ниският клас компютри и периферни устройства например могат да възпрепятстват работата ти в търговския обект. Старият хладилник или витрина могат да харчат твърде много ток, за да продължаваш да го използваш. По този повод е важно да инвестираш в такива от по-висок енергиен клас.

В случай че нямаш достатъчно средства за подобна инвестиция, бизнес кредитирането е чудесна възможност. И все пак, преди да вземеш заем за оборудване, увери се, че наистина имаш реална нужда от него. Много собственици на бизнес правят грешката да инвестират в покупката на твърде скъпо и често ненужно оборудване, което им носи повече загуби, отколкото допълнителни печалби.

Причина № 3: Покупка на недвижим имот за разширяване на дейността

Когато обувките ти умалеят, си купуваш нови, които са по-големи, нали? Е, на същия принцип работи и процесът на бизнес разрастването. В случай че служителите ти се увеличават, ресторантът и/или магазинът ти става твърде малък, за да побере клиентите и прочие причини,   значи е дошло време да разшириш бизнеса си. Също както направи и със старите си обувки.

Инвестицията в недвижим имот е сред основните харчове, които правят представителите на бизнеса, във връзка с разширяването на дейността им. Такава стъпка предприемат различни видове предприятия, чиито резултати от дейността могат да бъдат определени като положителни. Вземането на подобно решение за бизнеса следва да стане на база направата на бъдещи прогнози. Те следва да са достатъчно оптимистични, за да бъде инвестицията напълно релевантна.

Всеки един кредитор, преди да одобри или откаже искане за бизнес кредит, прави предварителна оценка на бизнеса-кандидат за кредит. В кредитната практика подобен тип заеми се отличават с висок процент на одобрение. Причината е в това, че след като фирмата инвестира в разширяването на базата си, то тя се развива добре.

Причина № 4: Закупуване на инвентар

Осигуряването на инвентар за бизнеса заема един от най-големите разходни дялове. Подобно на инвестицията в оборудване, инвентарната обезпеченост има важно значение за текущото развитие на бизнеса ти. В някои случаи се налага да направиш инвестиция в големи количества стоки за магазина ти, без да имаш необходимата финансова обезпеченост. В този случай използването на бизнес заем се оказва най-достъпния вариант за осигуряване на конкурентоспособност.

Заемите, предназначени за закупуване на инвентар, обикновено имат краткосрочен характер. Отпускат се за срок от няколко месеца, след което се покриват от реализираните приходи от продажбите.

Преди да се възползваш от заем за покупка на инвентар, опитай се да очертаеш основните моменти около своите продажби. За ориентира можеш да вземеш данните през същия период на миналата година например. макар че данните за осъществените продажби могат да варират значително от година на година, те могат да ти дадат реална представа как се движи твоя бизнес и ще успее ли да погаси искания заем в рамките на погасителния период.

По каквато и да била друга бизнес причина

Тук споменахме само някои от най-често срещаните причини, поради които малки и средни предприятия биха имали нужда от бизнес кредит. Ако не откриеш своята индивидуална причина, не се притеснявай да се обърнеш към кредитираща компания, която със сигурност ще отговори на индивидуалните ти търсения.

Причините за вземане на бизнес заем могат да бъдат много и различни. Независимо по какъв повод имаш нужда от спешни финансови средства, важно е да знаеш каква е точната сума, която ще ти свърши работа и какви са конкретните цели за усвояването ѝ. Не е удачно да теглиш кредит без да си обмислил предварително рисковете, които той носи със себе си.

Увери се, че познаваш добре своите парични потоци и ще можеш да се справиш с обслужването на заема си, особено ако той не е единственият, който обслужваш към този момент. В случай че бизнесът ти се нуждае от допълнително финансиране в период на криза, Fintrade винаги е насреща, защото ние сме довереният партньор на бизнеса!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)