Grid decor image
4 проблема, с които малките предприемачи се сблъскват и как да ги управляваме?
Бизнес управление и стратегии 2023-07-24

4 проблема, с които малките предприемачи се сблъскват и как да ги управляваме?

Правенето на бизнес не е никак лесна задача и всеки предприемач знае това. Изисква време, усилия и не на последно място: смелост. Проблемите, с които

се сблъскват малките предприемачи днес, са от различно естество, а умението да се справят с тях и да ги управляват -  ключово.

В този ред на мисли, в следващите редове обобщаваме 4 често срещани проблема, с които предприемачите се срещат. Предлагаме ти и съвети как да се справиш с тях. Да започваме!

#1 Моментът преди да започнеш

Не че другите дейности, свързани с управлението на малък бизнес, са леки, но това да започнеш като че ли се оказва най-трудната част. Това една идея да се превърне от просто такава в действие всъщност може да се окаже по-трудно, отколкото си мислиш.

По тази причина много млади предприемачи твърде често отделят твърде много време в мислене на идеята за бизнес, а някои от тях остават просто добри идеи, които не излизат на бял свят.

За да преодолееш тази трудност, начертай ясен план за действие - какво, как, защо, кога. Проучи нишата в детайли, обърни се към различни онлайн ресурси и ако е нужно - потърси експертно съдействие. Това може да ти даде силен тласък в този вълнуващ старт.

Имай търпение и вярвай, че нещата ще се случат. Имай предвид че създаването на бизнес отнема време, но с последователна и ясна стратегия имаш всички шансове да успееш.

#2 Финансови затруднения

Цялата мотивация и вдъхновение могат да станат на пух и прах, когато дойде моментът за финансирането. Проблеми от такова естество далеч няма да липсват и по-напред в процеса - когато вече имаш работещ бизнес.

Финансирането е важен момент в правенето на бизнес и това не е тайна за никого. Добрата новина е, че днес има много и различни възможности за финансиране на дейността ти, в т.ч. и на кредит.

Fintrade например предлага на малки предприемачи като теб различни опции за финансиране. С тях можеш да направиш първата стъпка, а и да подпомогнеш дейността си във всеки един момент.

Не забравяй, че управлението на финансите трябва да се случва по ясно определен план. В противен случай рискуваш да претърпиш парични загуби, които да разклатят стабилността на предприемаческия ти проект.

#3 Привличане на клиенти

Негово величество - клиентът. Истината е, че без клиентска база нито един бизнес не би могъл да просъществува, а какво остава да печели пари от дейността си. И макар това да изглежда очевидно, много нови предприемачи не обмислят в детайли този важен аспект от дейността си.

За да изградиш солидна клиентска база около бизнеса си, трябва да бъдат предвидени много неща. Колкото по-рано започнеш, толкова по-добре. За да привлечеш аудитория от потенциални клиенти например, ще ти е нужна инвестиция в ефективен маркетинг.

По този повод можеш да разчиташ на себе си или на специализирана маркетинг агенция, която да ти помогне, за да започнеш да развиваш бизнеса си. Ако решиш да се заемеш сам с тази нелека задача, съветите, които бихме ти дали, са да проучиш внимателно своята целева аудитория.

Тук интернет ресурсите и възможностите на социалните мрежи могат да ти бъдат от изключителна полза.

#4 Стресът - най-голямото предизвикателство в правенето на бизнес

В предприемаческата дейност, както и всяка друга, няма как да не липсва стрес и напрежение. В началото може да си мислиш, че след като правиш нещо, в което вриш и кипиш, имаш цялото време на света и работата не би ти натежала.

Уви, не е така. Енергията, с която започваш, може да се изпари много бързо, когато си затрупан със задължения и времето те притиска. Затова е много важно да бъдеш подготвен и да си наясно, че трябва да се справиш със стреса.

На финала е много важно да отбележим, че психичното ти здраве следва да е приоритет. Давай си нужното време за почивка, независимо от това колко много си отдаден на идеята да правиш бизнес.

Колкото по-рано успееш да изградиш здравословен баланс между личен живот, работа и почивка, толкова по-лесно ще се справиш с един от най-големите врагове в правенето на собствен бизнес - стресът.

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)