Grid decor image
5 съвета за наемане на сезонни служители
Бизнес управление и стратегии 2023-01-30

5 съвета за наемане на сезонни служители

Бизнес средите в наши дни са средище на изключително динамични процеси, в които текучеството на работниците и служителите представляват неотменна част. Временно наетите служители/работници, наричани

още и сезонни, са актуална тема на организации в много и различни икономически сектори у нас.

В много случаи сезонните работници/служители са едно от най-оптималните решения в правенето на бизнес. В случай на нарастващи обеми от работа, дейност по заместване и т.н., временните/сезонни служители всъщност биха били от голяма помощ.

И докато едни предприемачи са негативно настроени към наемането на кадри за кратък период от време, други приемат тази идеята като особено конкурентна за дейността им.

Ако и ти си от последните и се чудиш как да наемеш временни/сезонни служители, следващите редове са точно за теб. Представяме ти топ 5 изпитани съвета как да го направиш по най-добрия начин.

Защо наемането на сезонни/временни служители е добра идея?

Когато има налице значително нарастване на обема от работа, поръчки, които следва да бъдат осъществени при спазване на крайни срокове и други подобни ситуации, сезонните служители биха били най-доброто решение.

Този тип временна заетост ти спестява излишни разходи. Новонаетите временни/сезонни работници/служители ще изпълняват поетите ангажименти в срока (сезона),  в който това ще е нужно, а след това ще се оттеглят.

Как да наема сезонни служители/работници -  5 съвета от практиката?

Ключов момент в този процес е подборът на правилните хора. А ако не се чувстваш сигурен как да го направиш, следващите 5 съвета, които подбрахме за теб, ще ти дадат посоката.

#1 Предварителното планиране има водещо значение

В случай че дейността ти е добре позната, то със сигурност ще си запознат с цикличността на работата. С други думи, ако тя е свързана със сезонни промени, то е ясно че даден период от годината ще е по интензивен за сметка на друг.

Друг индикатор, с който можеш да прогнозираш необходимостта от наемането на временен служител в организацията ти, е предстоящо майчинство например, продължително отсъствие поради командировка и много други.

В този ред на мисли, колкото по-рано успееш да прогнозираш потенциалната нужда от временен персонал, толкова по-подготвен ще бъдеш за ситуацията. Разбира се, има и извънредни ситуации, в които нуждата от наемане на временни/сезонни служители/работници е наложително.

И в двата случая обръщането към структурите на агенции по заетостта и/или самостоятелно търсене на подходящите кадри е начинът, по който да намериш нужните ти хора.

#2 Определи точно от какъв тип работници/служители имаш нужда

Значително се различават ситуациите, в които се касае за дългосрочно наемане на кадри от временните такива. Причините се коренят в различното време за подготовка на работниците/служителите и намеренията ти за сътрудничество.

Казано с други думи - този персонал, който предстои да бъде назначен в дългосрочен план, има достатъчно време да се обучава, бидейки част от организацията ти с идеята да остане. Този, който идва временно обаче, обикновено следва да е почти напълно готов, за да се справи с работните си задължения.

Ето защо да определиш точния тип хора, които са ти нужни за временната заетост, изискванията към тяхната квалификация, опит и други добре познати характеристики, имат определящо значение в случая.

#3 Довери се на мненията и препоръките на настоящия си екип

Сигурно познаваш в детайли спецификите на твоя бизнес, набора от работни дейности и т.н. В никакъв случай обаче не пренебрегвай препоръките и мненията на текущите си служители и работници.

Когато нов човек ще бъде зает с тяхната работа, било то по заместване или в изпълнение на нарастващия обем от работа, надали има по-надежден човек, на който да се довериш, от текущите си заети кадри.

Те познават най-добре спецификите на работата си - все пак правят това всеки ден. Те са “обиграни” в изпълнението на типа дейност, който практикуват. По тази причина те най-добре могат да определят набора от характеристики, умения, опит и други, които новонаетият сезонен и/или временен работник/служител следва да притежава.

#4 Въведи временно заетите в екипа, направи ги част от фирмената си култура

Фирмената култура стои в основата на това по какъв начин работниците и служителите ти в организацията работят помежду си. Всеки нов член, който се присъединява към структурата ти, следва да бъде въведен в нея. Този процес изисква запознаваме с екипа, с фирмените политики, правила за работа и т.н.

Тази стъпка е наложителна, предвид факта, че дори и временно изпълняващи тези работни ангажименти, новонаетите кадри следва да са наясно какво се изисква от тях, пред кого и за какво се отчитат, как го правят и т.н.

В най-добрия случай “въвеждането” им във фирмената култура следва да бъде направено или от отговорен за целта работник/служител, или от ръководител, отговарящ за човешките ресурси.

#5 Задръж най-добрите служители за постоянно

И последен, но не по важност, съвет е този, свързан с възможността за задържане на най-добрите кадри от временно заетите. Истината е, че с този подход би могъл да попаднеш на наистина добри кадри, които да останат да работят за бизнеса ти, дори и след приключване на сезонния/временен труд.

Разбира се, на този етап се очаква да има и желание от тяхна страна да го направят. В случая обаче, ти, в качеството ти на управител на организацията, следва да си активната страна. С други думи, от теб се очаква да отправиш предложението за постоянна заетост, извеждайки причините това да се случи.

На финала - опцията за наемане на сезонни/временни служители може да е от голяма полза за бизнеса ти

В заключение на гореизложените съвети следва да споменем, че наемането на временни/сезонни служители е съвсем естествен процес за дейността на всяка организация.

Без значение от какъв тип временен персонал имаш нужда - производствени работници, административни и висококвалифицирани служители и т.н., този подход би бил особено ефективен за развитието на бизнеса ти.

Гореизложените съвети ще ти бъдат от полза за намирането на най-правилните хора, част от които би могъл да задържиш за постоянно. Практика, която е широко приложима в наши дни.

Като верен съюзник на бизнеса ти, Fintrade винаги е насреща, за да ти предложи иновативни финансови решения, съобразени с твоите нужди.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)