Grid decor image
7 начина, по които да мотивираш служителите си успешно
Бизнес управление и стратегии 2024-07-11

7 начина, по които да мотивираш служителите си успешно

Успехът ти до голяма степен зависи от това, колко мотивиран е екипът ти от работници и служители да изпълнява своите работни ангажименти. Логично

е, когато те са мотивирани и се чувстват добре на работа, да бъдат ефективни, а бизнесът ти – печеливш.

Звучи просто, но как да го постигнеш успешно? Отговорите даваме в следващите редове, където ти представяме 7 начина, по които да вдъхновиш и мотивираш своите служители, за да пожънеш страхотни резултати.

#1 Бъди признателен

За служителите и работниците ти е важно да се чувстват разбрани и оценени. Благодарността за всяка изпълнена задача не е просто учтивост, а начин да бъдеш признателен към нечий труд. Погрешно е да се смята, че някой на някого е длъжен. Важно е да отбелязваш и поощряваш усилията, които хората от екипа полагат за успеха на бизнеса ти, отвъд това, че те получават заплащане.

#2 Комуникирай открито

Растежът и развитието се основават на добрата комуникация. Неяснотата може да доведе до грешки и/или други негативни резултати. При това, различните хора имат различен стил на общуване, а в същността на ефективната комуникация стои разбирането. Дали по отношение на работни ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени, или пък друг казус в процеса на работа – комуникирай открито и честно с подчинените си.

#3 Слушай активно

Активното слушане неминуемо е част от ефективната комуникация. Това, което работниците и служителите ти казват, а и това, което премълчават, са фактори от ключово значение. За да разбираш служителите си, да идентифицираш проблемите им и да покажеш, че гласът им е чут, е важно да търсиш и да се вслушваш в техните предложения, критики и съвети.

#4 Необходима е култура на служителите

Терминът култура на служителите се отнася до бизнес атмосферата на вътрешно организационно ниво. Независимо как са структурирани екипите и колко строга е йерархията, колективът може да се изгради по модела отдолу нагоре и/или обратно, съобразно начина, служещ най-добре на фирмената ти политика.

Ако приемем, че в организацията ти има мениджъри, които са дружелюбни, притежават съответните лидерски умения и същевременно успяват да създават приятно и позитивно настроение за протичане на работния ден, то това би могло да се приеме за приятелска култура в екипа ти.

#5 Поставяй цели към екипа си

Формулирането на ясни, реалистични цели би могло бъде изключително вдъхновяващо и мотивиращо, когато говорим за управление на екипи. Така наречените "таргети" могат да бъдат залагани всеки месец и/или за по-голям времеви период – всяка година например. Изпълнението им със задружни усилия и конкретно постигнати резултати ще бъде страхотен стимул за служителите ти.

#6 Уважавай екипа си

Дойде време да споменем и уважението между хората и професионалните отношения на работното място. То е преди всичко взаимен процес – и от страна на управленския екип, и от тази на служителите. Ръководните лица, които се стремят към абсолютна власт и в същото време очакват уважение, е неефективна комбинация.

#7 Заложи на свобода и независимост

Желанието да се избягва микроуправление на ниво екип, никога не е добра идея и практиката го е доказала. Добре би било на служителите да се делегира по-голяма автономност, щом трябва да бъдат взети определени решения, пряко касаещи ролята им във вашата малка и/или средна фирма. Бивайки пряко ангажирани, служителите се поощряват да мислят и действат по начин, който намират за най-ефективен и правилен с оглед ползите за дейността ти.

Имаш нужда от допълнително финансиране за повишаване на културата на общуване в твоя микро и малък бизнес и/или по каквато и да е друга причина? Не забравяй, че  Финтрейд със своите иновативни кредитни продукти е насреща!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)