Grid decor image
Киберсигурност – защо е важна за моя онлайн бизнес?
Бизнес управление и стратегии 2023-01-12

Киберсигурност – защо е важна за моя онлайн бизнес?

Във време на бум на дигиталните процеси пред много предприемачи, потребители на интернет и прочие потребителски групи възниква изключително важен въпрос - киберсигурността и нейното

все по-належащо значение.

Пред всички бизнеси, позиционирани под една или друга форма в онлайн пространството, проблемът с кибератаките добива все по-големи мащаби. Причината е, че почти всяка съвременна компания разчита на удобството, функционалността и бързината, предлагащи различните технологии.

Ето защо е важно да действаш превантивно, за да предпазиш бизнеса си от потенциални киберпрестъпления. Водеща роля има разбирането за значението на киберсигурността за бизнес развитието и успеха му като цяло.

Накратко за киберсигурността

Понятието киберсигурност включва набор от технологии, практики и процеси, насочени към защита на сайта ти и свързаните с него системи от база данни и други от различни  рискове. Тук се включват всички видове потенциални заплахи като:

  • Изтичане на лични данни с цел злоупотреби от различно естество;
  • Инсталиране на злонамерени софтуери, които целят нарушаване функциите на сайта, базата с данни и свързаните с тях системи;
  • Кражба на фирмена информация и финансови средства посредством установяване на достъп до сметки и други.

С изграждането на надеждна система за сигурност на информационните ти технологии успешно контролираш мрежовите си ресурси и можеш да реализираш бизнес целите си спокойно и без риск от потенциални заплахи.

4 причини защо киберсигурността има ключово значение за онлайн бизнеса

Без оглед на големината си, много малки и големи организации подхождат лекомислено към фактора информационна сигурност за бизнеса си. При тях липсват дори и елементарни мерки за сигурност - било то поради неразбиране на значението на този фактор или пък заради спестяване на средства.

Истината е, че това е силно компрометиращ фактор за устойчивостта на бизнеса като цяло. И следващите 4 причини ще те убедят в това:

Киберпрестъпността нараства

За устойчиво нарастване на атаките в кибер сектора съобщават местните структури за противодействие - Отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП. Не по различна е ситуацията и в световен план, като различни проучвания потвърждават данните, че тази тенденция нараства значително, паралелно с дигитализацията и изграждането на все по-тясна връзка между бизнеса, технологиите и интернет.

Както стана ясно, бизнесът може да претърпи значителни загуби от това. Причината е, че той разполага с ключови активи, които се явяват “апетитна хапка” за хакерите. Обикновено става дума за кражба на лични данни на клиенти и/или корпоративна информация, в други случаи - за неправомерно източване на пари. Данни от изследване на Verizon  показват, че 71% от кибератаките са с финансови мотиви, следвани от кражба на данни с цел злоупотреба и шпионаж.

Нараства употребата на IoT (Интернет на нещата) устройства

IoT и свързаните с него устройства спомогнаха за оптимизирането на бизнес процесите в много и различни аспекти. При все че IoT устройствата включват набор от сензори за сигурност, както и прилагането на усъвършенствани съвременни технологии, рискът от кибератаки и тук не може да бъде 100% редуциран, в случай на неправилната им употреба.

Дигитализацията безспорно донесе много позитиви за всеки един бизнес днес, но когато не е осигурена добра защита за всички тези процеси, те могат да се окажат пробойната в бизнеса ти.

Технологиите са неразделна част от ежедневието

Фактор, който за киберпрестъпността означава само едно - възможност за “удари” на много и различни нива. Употребата на облачни услуги, API интеграции, широк набор от софтуерни продукти, използвани с различни цели и много други - това е реалност, без която функционирането на редица бизнес структури сякаш е невъзможно днес.

В случай на неправилна употреба от страна на човека, била тя породена от липса на достатъчна информираност по темата, технологиите са толкова полезни, колкото и вредни. Кибератаките могат да повлияят на бизнеса изключително сериозно, компрометирайки сигурността му, както по отношение на чувствителните данни, така и във връзка с финансовите му активи. За справка: според Verizon, 85% от нарушенията на киберсигурността са причинени от човешка грешка.

Ransomware и фишинг - едни от най-печелившите кибератаки днес

Ransomware е един от типовете зловреден софтуер, широко използван в кибер средите. Той заразява компютъра на потребителя, като ограничава достъпа му до устройството и съхраняваните в него данни. В замяна на получаването на достъп хакерът изисква “откуп”, (обикновено заплатен в криптовалута, поради трудното ѝ проследяване впоследствие).

Фишингът е другата много популярна и доста по-добре позната на потребителските групи атака. Използва се “прикрит” имейл, в който получателят се приканва да цъкне върху линк, отвеждащ го във фалшива страница, в която да сподели сензитивни данни - потребителско име и парола под претекст да активира и/или верифицира акаунта си. Фалшивите страници предлагат отлично копие на официалните страници най-често на банки и официални институции.

По данни на CSS Online над 80% от събитията, свързани с киберизмами, се случват именно през фишинг. Тук и висок клас на защита трудно може да противодейства, тъй като съответният потребител, който може да  е и служител във фирмата, предоставя ключова информация за достъп до финанси, лични данни и други.

Инвестирай в максимална защита на бизнеса си с интегрирането на висок клас системи за сигурност. Това ще ти спести загуби, които нерядко могат да доведат и до фалити. Избери сред достъпните кредитни продукти на Fintrade! 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)