Grid decor image
Киберсигурност – защо е важна за моя онлайн бизнес?
Бизнес управление и стратегии 2023-01-12

Киберсигурност – защо е важна за моя онлайн бизнес?

Във време на бум на дигиталните процеси пред много предприемачи, потребители на интернет и прочие потребителски групи възниква изключително важен въпрос - киберсигурността и нейното

все по-належащо значение.

Пред всички бизнеси, позиционирани под една или друга форма в онлайн пространството, проблемът с кибератаките добива все по-големи мащаби. Причината е, че почти всяка съвременна компания разчита на удобството, функционалността и бързината, предлагащи различните технологии.

Ето защо е важно да действаш превантивно, за да предпазиш бизнеса си от потенциални киберпрестъпления. Водеща роля има разбирането за значението на киберсигурността за бизнес развитието и успеха му като цяло.

Накратко за киберсигурността

Понятието киберсигурност включва набор от технологии, практики и процеси, насочени към защита на сайта ти и свързаните с него системи от база данни и други от различни  рискове. Тук се включват всички видове потенциални заплахи като:

  • Изтичане на лични данни с цел злоупотреби от различно естество;
  • Инсталиране на злонамерени софтуери, които целят нарушаване функциите на сайта, базата с данни и свързаните с тях системи;
  • Кражба на фирмена информация и финансови средства посредством установяване на достъп до сметки и други.

С изграждането на надеждна система за сигурност на информационните ти технологии успешно контролираш мрежовите си ресурси и можеш да реализираш бизнес целите си спокойно и без риск от потенциални заплахи.

4 причини защо киберсигурността има ключово значение за онлайн бизнеса

Без оглед на големината си, много малки и големи организации подхождат лекомислено към фактора информационна сигурност за бизнеса си. При тях липсват дори и елементарни мерки за сигурност - било то поради неразбиране на значението на този фактор или пък заради спестяване на средства.

Истината е, че това е силно компрометиращ фактор за устойчивостта на бизнеса като цяло. И следващите 4 причини ще те убедят в това:

Киберпрестъпността нараства

За устойчиво нарастване на атаките в кибер сектора съобщават местните структури за противодействие - Отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП. Не по различна е ситуацията и в световен план, като различни проучвания потвърждават данните, че тази тенденция нараства значително, паралелно с дигитализацията и изграждането на все по-тясна връзка между бизнеса, технологиите и интернет.

Както стана ясно, бизнесът може да претърпи значителни загуби от това. Причината е, че той разполага с ключови активи, които се явяват “апетитна хапка” за хакерите. Обикновено става дума за кражба на лични данни на клиенти и/или корпоративна информация, в други случаи - за неправомерно източване на пари. Данни от изследване на Verizon  показват, че 71% от кибератаките са с финансови мотиви, следвани от кражба на данни с цел злоупотреба и шпионаж.

Нараства употребата на IoT (Интернет на нещата) устройства

IoT и свързаните с него устройства спомогнаха за оптимизирането на бизнес процесите в много и различни аспекти. При все че IoT устройствата включват набор от сензори за сигурност, както и прилагането на усъвършенствани съвременни технологии, рискът от кибератаки и тук не може да бъде 100% редуциран, в случай на неправилната им употреба.

Дигитализацията безспорно донесе много позитиви за всеки един бизнес днес, но когато не е осигурена добра защита за всички тези процеси, те могат да се окажат пробойната в бизнеса ти.

Технологиите са неразделна част от ежедневието

Фактор, който за киберпрестъпността означава само едно - възможност за “удари” на много и различни нива. Употребата на облачни услуги, API интеграции, широк набор от софтуерни продукти, използвани с различни цели и много други - това е реалност, без която функционирането на редица бизнес структури сякаш е невъзможно днес.

В случай на неправилна употреба от страна на човека, била тя породена от липса на достатъчна информираност по темата, технологиите са толкова полезни, колкото и вредни. Кибератаките могат да повлияят на бизнеса изключително сериозно, компрометирайки сигурността му, както по отношение на чувствителните данни, така и във връзка с финансовите му активи. За справка: според Verizon, 85% от нарушенията на киберсигурността са причинени от човешка грешка.

Ransomware и фишинг - едни от най-печелившите кибератаки днес

Ransomware е един от типовете зловреден софтуер, широко използван в кибер средите. Той заразява компютъра на потребителя, като ограничава достъпа му до устройството и съхраняваните в него данни. В замяна на получаването на достъп хакерът изисква “откуп”, (обикновено заплатен в криптовалута, поради трудното ѝ проследяване впоследствие).

Фишингът е другата много популярна и доста по-добре позната на потребителските групи атака. Използва се “прикрит” имейл, в който получателят се приканва да цъкне върху линк, отвеждащ го във фалшива страница, в която да сподели сензитивни данни - потребителско име и парола под претекст да активира и/или верифицира акаунта си. Фалшивите страници предлагат отлично копие на официалните страници най-често на банки и официални институции.

По данни на CSS Online над 80% от събитията, свързани с киберизмами, се случват именно през фишинг. Тук и висок клас на защита трудно може да противодейства, тъй като съответният потребител, който може да  е и служител във фирмата, предоставя ключова информация за достъп до финанси, лични данни и други.

Инвестирай в максимална защита на бизнеса си с интегрирането на висок клас системи за сигурност. Това ще ти спести загуби, които нерядко могат да доведат и до фалити. Избери сред достъпните кредитни продукти на Fintrade! 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)