Grid decor image
Коя е най-добрата рецепта за успешна търговия?
Бизнес управление и стратегии 2020-12-13

Коя е най-добрата рецепта за успешна търговия?

Стратегията за основаване на успешен бизнес преди всичко е свързана с развитието на търговската дейност за същия. Независимо дали дейността на бизнеса е свързана с

производство, или предоставяне на услуги от различно естество - търговията стои в основата на всеки един бизнес процес. Доколко един бизнес ще бъде печеливш и ще успее ли да утвърди и запази позициите си на пазара, това зависи именно от развитието на търговската му дейност.

Успешната търговия е цел, за която, уви, не съществува универсална рецепта. Един е наборът от печеливши подходи при продажбата на дрехи, плодове и зеленчуци, кафе и цигари и т.н., съвсем друг при търгуването на финансовите пазари. Въпреки това, тук подбрахме три ключови фактора, които в частност отговарят на въпроса коя е най-добрата рецепта за успешна търговия?

#Тази, която е е основана на план за търговия

Търговската дейност е част от процеса по бизнес планиране, който, както споменахме, не бива да се остава на заден план. Твърдението, че търговията се формира на база усета на търговеца, битуващо и до днес, оказва се, не е съвсем релевантно. В действителност някои хора имат таланта да продават, но само той не е достатъчен - нужни са знания, опит и други, за които е нужно време. Преди всичко обаче търговията следва да се основава на план, за да работи максимално в полза на бизнеса.

Планът за търговия представлява писмен набор от правила, в който се определят критериите за управление на парите на търговеца за всяка една покупка. Създаването на търговски план далеч не означава, че същият не търпи промени в бъдеще. С течение на времето, въз основа на резултатите от продажбите, планът за търговия би могъл да се прецизира. По този начин се цели постигане на най-добри резултати за бизнеса. Създаването на план за търговия ти дава възможност да вземеш по-бързо важни решения и да следиш в реално време ефективността от търговската си дейност. Още повече, че действията, основани на план, ти спестяват излишен стрес и напрежение. В динамичните търговски процеси, когато целите са ясно идентифицирани, а рискът е изчислен, нещата се случват много по-лесно и без излишно напрежение.

#Търпението - ключът към рецептата за успешна търговия

Когато става въпрос за успешна търговия, търпението е качество, което върви ръка за ръка с дисциплината. Успешната търговия, независимо от пазарната ниша, не би могла да се определи като такава на база  седмица, две или три работа. Нужни са наистина месеци, дори години, за да успее твоят бизнес да се разрасне дотолкова, че да придобие статут на успешен. Това в никакъв случай не бива да те отчайва. Всеки един бизнес преминава през т. нар. “стръмна крива на обучението” - в този период се изпитват различни пазарни условия, правят се грешки, търпят се загуби и т.н.

Способността да бъдеш търпелив е ключова за търговията. В случай че бизнесът ти има ясна търговска стратегия, която да следва (същата се определя в плана за търговия), то ти като предприемач ще имаш нужната увереност и ще избягваш рискови ходове по отношение продажбите си. Търпението не  означава просто да стоиш и да чакаш търговията ти да потръгне, а точно обратното - търпението преди всичко означава мобилизация за формиране на по-доброто разбиране за търговските действия на база претърпените до момента загуби. С други думи, гледай на направените грешки като на възможност  - не бива да повтаряш същите, тъй като познаваш неблагоприятния ефект от тях.

#Технологиите работят в полза на съвременния търговец

Днес от технологиите се възползват мнозина предприемачи, в търсенето на ефективни решения за бизнеса, в т.ч. и в търговията като неотменна негова част. В технологичния свят, в който интернет е водеща сила, редица платформи улесняват дейността на търговците, особено на тези от вас, които търгуват паралелно и онлайн. Разнообразие от статистически данни, анализи, възможности за лесно генериране на отчети и мониторинг на продажби, инвестиции и прочие дейности, с които е обвързана търговията, могат да предотвратят редица загуби за малкия и среден бизнес.

Google Analytics например е съвременен безплатен, функционален и удобен инструмент,  който би могъл да интегрираш в онлайн магазина си, уебсайта на бизнеса и т.н. Въз основа на данните, които предоставя инструментът, можеш да вземеш най-добрите решения за своя малък бизнес. Истината е, че с малко четене по въпроса с технологиите, които се създават и вече масово работят в полза на бизнеса,  би могъл да  увеличиш значително ефективността на своята търговска дейност. Бизнес процесите се случват в реално време 24/7 и са достъпни на твоя смартфон, откъдето можеш да актуализираш непрекъснато продуктовата гама в своя магазин, например да следиш наличности, генериран трафик и т.н. Въобще, новите технологии могат да работят в полза на търговията дълго време, стига да се научиш да работиш с тях успешно. Ето защо, в търсенето на най-добрата рецепта за успешна търговия, непременно следва да се даде шанс и на съвременните технологии.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)