Grid decor image
Малък екип = голям успех. Как да го постигна?
Бизнес управление и стратегии 2020-05-26

Малък екип = голям успех. Как да го постигна?

След като си разработил собствен бизнес и си влязъл в ролята на млад предприемач, остава да създадеш и организираш сплотен екип. Всеки мениджър се стреми

към това. Едни от най-известните световни постижения се дължат на малки и добре организирани екипи. В следващите редове ще те запознаем с това какви са предимствата на малкия колектив пред по-големия и сложен за управление такъв и как да изградиш собствен екип-мечта

Заложи на качество, а не количество

Повечето новосъздадени бизнеси следват схемите на по-големите компании: търсят постоянно нови находчиви служители, създават многочислени екипи, увеличавайки редовете на човешкия ресурс, позовавайки се на максимата: колкото повече, толкова по-добре. Това определено не е най-добрият начин да си конкурентен на пазара и често води до загуба на усилия, пари и време.
Живеейки в свят, който е комерсиален, фирмите честно не предвиждат броя на необходимите и достатъчни за бизнес процесите хора, а се презапасяват с кадри. Това често е една от основните причини, водещи до неефективност, забавяне на работния процес и възникване на бюрокрация.

В малките екипи личният принос се счита за много по-ценен заради по-миниатюрния размер на колектива. Тук се загатва идеята, че "индивидуалните усилия намаляват с увеличаването на размера на екипа." Но, може би, е по-полезно да мислиш за обратното - “че индивидуалните усилия се увеличават с намаляването на размера на екипа”. 

Затова включи в “отряда” си силни и ангажирани командоси, които са готови да поемат инициативата и да изпълнят качествено всяко твое задание. Поощрявай тяхното желание за развитие и отдай заслужено внимание дори на малките победи. Положителното отношение и комплиментите към хората ти ще се превърнат в двигател за постигането на по-големи успехи. 

Използвай мотивация и разгърни пълния потенциал на служителите

Всеки един служител подсъзнателно има желание да изпъкне. Ако членовете на екипа са твърде много, не успяват да се покажат като отделни играчи и действат “в сянка”, то личната мотивация на всеки един намалява. Те престават да влагат усърдие в работата, защото не се надяват на лична похвала или да бъдат отличени от общата група.

В по-малък екип е в пъти по-лесно всеки един служител да изпъкне, да се чувства забележим и да го мотивираш да разгърне потенциала си. Стимулирай служителите си да се отличат, като измерваш и оценяваш личния принос на всеки един, това ще им помогне да развият капацитета си. А това непосредствено ще доведе до оптимизацията на задачите и подобряване на резултатите. 

➔Насърчавай екипа си да мисли отвъд ограниченията

Служители, които прекарват целия си работен ден в правене на едно и също, често са обезсърчени. Измисляй допълнителни ангажименти, които излизат извън границата на рутинните задължения. По този начин ще провериш творческата нагласа на екипа си, ще видиш не само какво знаят и могат, а и до колко са адаптивни и как биха се справили в непозната за тях среда.
С креативни и съобразителни хора би могъл да градиш ефективен екип. Те биха могли да преодолеят предизвикателствата и ограниченията, не биха се отказали пред спънките по пътя, а вместо това ще търсят и намерят нестандартен начин да ги преодолеят.

➔Укрепвай сплотеността на екипа

По-малкият екип е по-гъвкав за управление и укрепването на сплотеността би трябвало да е по-лесна мисия за теб пред ръководенето на голям брой служители. Главен фактор за поддържане на мотивацията е приятната работна атмосфера. Положително настроените хора могат да генерират добри идеи дори по време на работен обяд или в оживен разговор между колеги точно когато най-малко очакваш.

Планирай мероприятия, в които служителите ти биха могли да участват заедно и да се опознаят по-добре. Играйте отборно - настолни игри, а защо не и на такива от типа “Escape room”, които развиват бързото и аналитично мислене. Отделяйте си време за общи работни кафе паузи и обеди. Спортувайте или си организирайте занимания на открито. Събирайте се за “Happy hour” в последните работни часове в петък. 
Работата в тандем, споделянето на успехите си (и неуспехите) с колеги, приятелското отношение - това е тайната рецепта, която би превърнала твоя екип в добре смазана машина.

По-малкото може да значи повече особено ставайки въпрос за работа в група. Малкият екип има предимство пред по-големия заради възможността да се координира по-ефективно и бързо. Освен това малките превъзхождат големите и заради работната си среда, в която индивидуалните способности са явни и оценени.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)