Grid decor image
Малък екип = голям успех. Как да го постигна?
Бизнес управление и стратегии 2020-05-26

Малък екип = голям успех. Как да го постигна?

След като си разработил собствен бизнес и си влязъл в ролята на млад предприемач, остава да създадеш и организираш сплотен екип. Всеки мениджър се стреми

към това. Едни от най-известните световни постижения се дължат на малки и добре организирани екипи. В следващите редове ще те запознаем с това какви са предимствата на малкия колектив пред по-големия и сложен за управление такъв и как да изградиш собствен екип-мечта

Заложи на качество, а не количество

Повечето новосъздадени бизнеси следват схемите на по-големите компании: търсят постоянно нови находчиви служители, създават многочислени екипи, увеличавайки редовете на човешкия ресурс, позовавайки се на максимата: колкото повече, толкова по-добре. Това определено не е най-добрият начин да си конкурентен на пазара и често води до загуба на усилия, пари и време.
Живеейки в свят, който е комерсиален, фирмите честно не предвиждат броя на необходимите и достатъчни за бизнес процесите хора, а се презапасяват с кадри. Това често е една от основните причини, водещи до неефективност, забавяне на работния процес и възникване на бюрокрация.

В малките екипи личният принос се счита за много по-ценен заради по-миниатюрния размер на колектива. Тук се загатва идеята, че "индивидуалните усилия намаляват с увеличаването на размера на екипа." Но, може би, е по-полезно да мислиш за обратното - “че индивидуалните усилия се увеличават с намаляването на размера на екипа”. 

Затова включи в “отряда” си силни и ангажирани командоси, които са готови да поемат инициативата и да изпълнят качествено всяко твое задание. Поощрявай тяхното желание за развитие и отдай заслужено внимание дори на малките победи. Положителното отношение и комплиментите към хората ти ще се превърнат в двигател за постигането на по-големи успехи. 

Използвай мотивация и разгърни пълния потенциал на служителите

Всеки един служител подсъзнателно има желание да изпъкне. Ако членовете на екипа са твърде много, не успяват да се покажат като отделни играчи и действат “в сянка”, то личната мотивация на всеки един намалява. Те престават да влагат усърдие в работата, защото не се надяват на лична похвала или да бъдат отличени от общата група.

В по-малък екип е в пъти по-лесно всеки един служител да изпъкне, да се чувства забележим и да го мотивираш да разгърне потенциала си. Стимулирай служителите си да се отличат, като измерваш и оценяваш личния принос на всеки един, това ще им помогне да развият капацитета си. А това непосредствено ще доведе до оптимизацията на задачите и подобряване на резултатите. 

➔Насърчавай екипа си да мисли отвъд ограниченията

Служители, които прекарват целия си работен ден в правене на едно и също, често са обезсърчени. Измисляй допълнителни ангажименти, които излизат извън границата на рутинните задължения. По този начин ще провериш творческата нагласа на екипа си, ще видиш не само какво знаят и могат, а и до колко са адаптивни и как биха се справили в непозната за тях среда.
С креативни и съобразителни хора би могъл да градиш ефективен екип. Те биха могли да преодолеят предизвикателствата и ограниченията, не биха се отказали пред спънките по пътя, а вместо това ще търсят и намерят нестандартен начин да ги преодолеят.

➔Укрепвай сплотеността на екипа

По-малкият екип е по-гъвкав за управление и укрепването на сплотеността би трябвало да е по-лесна мисия за теб пред ръководенето на голям брой служители. Главен фактор за поддържане на мотивацията е приятната работна атмосфера. Положително настроените хора могат да генерират добри идеи дори по време на работен обяд или в оживен разговор между колеги точно когато най-малко очакваш.

Планирай мероприятия, в които служителите ти биха могли да участват заедно и да се опознаят по-добре. Играйте отборно - настолни игри, а защо не и на такива от типа “Escape room”, които развиват бързото и аналитично мислене. Отделяйте си време за общи работни кафе паузи и обеди. Спортувайте или си организирайте занимания на открито. Събирайте се за “Happy hour” в последните работни часове в петък. 
Работата в тандем, споделянето на успехите си (и неуспехите) с колеги, приятелското отношение - това е тайната рецепта, която би превърнала твоя екип в добре смазана машина.

По-малкото може да значи повече особено ставайки въпрос за работа в група. Малкият екип има предимство пред по-големия заради възможността да се координира по-ефективно и бързо. Освен това малките превъзхождат големите и заради работната си среда, в която индивидуалните способности са явни и оценени.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)