Grid decor image
Назначаваш нов служител?  Пет съвета за успешно интервю
Бизнес управление и стратегии 2018-07-18

Назначаваш нов служител? Пет съвета за успешно интервю

Един от ключовите моменти във фирмата е назначаването на нови служители. Ако ти имаш фирма и опит в тази насока, то знаеш колко е важно

първото впечатление, точните въпроси, доброто поведение...

Какво обаче можем да научим най-важното за един човек за около час?

Дори да приложим тестове, техники и похвати, се оказва лесно да пропуснем същественото. Ето ти 5 идеи от нас за успешно първо интервю. Къде да поставиш фокус, къде да бъдеш толерантен и гъвкъв, и къде направо непреклонен!

От простите към по-сложните въпроси

Направил си подбор, прегледал си достатъчно биографии и идва деня, на твоето място за бизнес да дойдат нови лица. Те знаят, че са „на изпит”. Новото е, че ти също често си на изпит. Особено, ако предлагаш специализирана работа или търсиш висококвалифициран служител. Какъвто и да е случая – започни от естествени и лесни въпроси.

Дръж се естествено, професионално и без да очакваш конкретен резултат. Последното притеснява потенциалните нови попълнения във фирмата. Дай им време за отговор. Има въпроси, които изисикват повече размисъл и такива, на които отговорът може да е очевиден. Наблюдавай тактично събеседника си. Така постепенно ще започнеш да разбираш неговата личност и подход.

В разгара на интервюто, дай реални казуси от работа

Това е времето да разбереш дали потенциалният кандидат е практичен, как разсъждава, дали обича да прилага, дали не се страхува да сгреши. Дали е внимателен. Дали е деликатен. Дали с идването си ще опита да промени климата и реда или ще подхожда интелигентно преди да предприеме действия. Кажи му, че си наясно, че не познава конкретната ситуация.

Тук е моментът да видиш дали има творчески подход или е по-логически насочен, дали може да мисли извън стандартите или се опитва да ти даде отговори, които просто ще ти харесат. Добър знак е, ако получиш няколко идеи, ако виждаш, че бъдещият служител има обхват на мисълта и виждането си.

Той е твоята нова инвестиция за бизнеса ти

Малкият и среден бизнес често има нужда от функционални служители, от хора, които получават различни задачи и това им харесва. Затова гледай на служителя като ресурс, но мисли още от самото интервю как този ресурс може да бъде приложен, какви силни страни виждаш в кандидата и как са приложими във времето на развитие на твоята фирма.

 

„Колкото повече ми се иска да свърша нещо, толкова по-рядко го наричам работа.”

 Ричард Бах - писател

 

Да имаш собствен бизнес е отговорност и искаш най-добрите на своя страна. Така мислят и всички останали, и все пак – погледни точно къде, точно как и по какъв начин този човек може да допринесе за фирмата. Ще има ли възвращаемост твоята инвестиция? Попитай го какви задачи обича и кои са му любими. Започни от там. Ако го наемеш, ще имаш човек, който ще обикне работата си.

Нови кандидати и малки предприемачи с ново начало

Когато си млад предприемач и искаш бизнесът ти да процъфти, да расте и да бъде устойчив във времето, новите кандидати също правят компромис. Провери на интервюто дали биха вършили работата си с доверие, че ще изградите нещата заедно. Можеш да усетиш баланса между даване и получаване още там.

Дали психологически човекът е устроен да има добри отношения. Доверието наистина не се дава на кредит, а се гради с времето, но чрез деликатен разговор и въпроси е възможно да видиш мотивацията на човека още на интервюто. Остави го да ти зададе въпроси, винаги е правилно да покажеш, че това е диалог и неговата страна ще се уважава и напред във времето.

Дали е подходящ? Време за решение.

Ако те е спечелил от първото интервю, ако си е водил бележки и е отговарял обективно, разумно и творчески, решението се улеснява. Разбира се, има изключения. Има кандидати, които стартират силно, но намаляват усилията си след време. Така или иначе, рано е да се каже.

Ако има, каквото и да е съмнение при теб или ключови хора в екипа ти, не е време за договор и действия. Ако този човек е интересен за теб и виждаш, че се справя успешно и в други сфери на живота си, покани го отново и поговорете пак. Без сценарий. Тогава изникват най-интересните идеи и решения. Важното е да знаеш и чувстваш, че си взел правилното решение, без противоречения.

Защо не ни споделиш своя опит на Фейсбук страницата ни? Бихме могли да отговорим с нова статия на идеите ти.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)