Grid decor image
Поставяне на табела на търговски обект в 5 стъпки
Бизнес управление и стратегии 2019-10-28

Поставяне на табела на търговски обект в 5 стъпки

Табелата на търговския обект трябва да улови интереса на клиента, за да я прочете - точно както като видиш луксозната опаковка с бонбони, ти искаш

да я отвориш; интересно заглавие във вестник - те кара да го прочетеш; или оригинална корица на списанието - те привлича да го купиш.

Поставянето на табела не е толкова прост процес и изисква да се спазват определени правила и предписания. Например в случай, че си собственик на малък бизнес, който е позициониран в жилищен блок, не може да сложиш табела на фасадата на сградата, където ти допада. Трябва да се съобразиш с определени изисквания и процедури. В тази статия сме описали в най-общи линии основните стъпки, през които минава поставянето на табела върху търговски обект.

Консултация

На първо място може да направиш справка в Интернет или да се допиташ до познати, които вече са преминали през това. Следващата стъпка е да проучиш консултантски фирми, извършващи услуги, свързани с изготвяне на документи за Узаконяване на рекламни табели. В момента на пазара има много агенции, предлагащи подобна услуга, като те могат да ти бъдат полезни със следното:

  • изготвят необходимата проектна документация;
  • движат всички нужни бланки и документи, свързани с получаване на разрешение за поставяне от съответната Община/район;
  • представляват те пред компетентните органи и водят комуникацията с тях;
  • плащат от и за твоя сметка и от твое име необходимите такси по установените тарифни стойности;
  • получават и ти предоставят разрешението за поставяне.

Съветваме те да използваш специалист, който да ти помогне да бъдеш изряден при преминаването на всички процедури, за да спестиш време и средства в тази инвестиция за бизнеса.

Създаване на проект

  • Архитектурен проект

Той се състои от чертежи, на които е показано отстоянието на магазина спрямо прилежащите улици и сгради, цялостното позициониране на рекламната табела спрямо самата сграда, на която се поставя, фасадата на обекта и тези на близките здания, добавя се и обяснителна записка.

  • Дизайнерски проект

Той се изготвя от дизайнер или архитект. Включва лого на фирмата, детайли и за графичното и цветовото оформление. Прави се чертеж на рекламната табела, като негова снимка се разпечатва цветно, за да се визуализират конкретната композиция спрямо фасадата и да се види всеки отделен детайл.

Обикновено този проект се предава в папката на архитектурния проект.

  • Инженерен проект

Тук задължителни са статистическите изчисления и подготовката на конструктивния проект, който е дело на инженер-конструктор. Избраният специалист трябва да има валидно удостоверение за конкретната година. Неговата специалност трябва да е Строителство на сгради и съоръжения и да има пълна проектантска правоспособност. В тази част е включена и обяснителна записка.

Всички реквизити трябва да доказват, че за рекламната табела са спазени изискванията на действащото законодателство и условията за безопасност. Допълнителна експертиза се дава от втори конструктор, който трябва да има валидно удостоверение за „Технически контрол”, той прави проверка и поставя своя подпис върху проекта.

Инженерният план включва и електрическа част, в случай че табелата е светеща. Проектът респективно се изготвя от електроинженер. За него също важат валидното удостоверение за конкретната година и пълна проектантска правоспособност. В инженерния план са включени чертежи, показващи по какъв начин се закрепва съоръжението, и се указва начина на захранване.

  • Проект за безопасност и здраве с приложен чертеж

Към съответния проект задължително прилагаш и план за безопасност и здраве, гарантиращ безопасността и надеждността на съоръжението.

Планът се състои от чертеж и схеми за безопасност при работа на поставянето на съответната рекламна табела. Обикновено се предава в папката с инженерния проект. Документацията отново се изготвя от инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност и валидно удостоверение за дадената година.

Стриктно спазване на наредби

Независимо каква табела искаш да монтираш или вече си поставил, трябва да си спазил всички законови изисквания, щом имаш разрешение. В случай че не си взел такова разрешение, подлежиш на санкция от страна на общината. Всяка община има наредба, която трябва да се спазва. Не трябва да се пренебрегват и спецификите на местните общини, които могат да се различават от тези на главната община за града.

Узаконяване

Всеки фирмен знак или табела, позиционирани върху фасада, следва да бъде узаконен. Разрешителното за тях се издава след разглеждане на документите от Главния архитект на съответната община. За да получиш такова разрешение, следва да подготвиш тези документи:

  • искане (заявление) за издаване на разрешение;
  • договор за наем, в който е упоменато съгласието на собственика или етажната собственост за поставяне на рекламата;
  • проектна документация.

Тук може да видиш и част от изискванията:

а. Табела, показваща се пред фасадата - с повече от 15 см, е нужно да бъде монтирана на височина над 250 см от тротоара до нейния долен край. Или в случай че "а" е по-голямо от 15 см, то "b" е нужно да бъде повече от 250 см  от тротоара.

б. Съоръжението не бива  да се показва с повече от 150 см напред от сградата. Така че "а" не трябва да бъде повече от 150 см и същевременно с това "b" е нужно да е повече от 250 см от тротоара.

в.  Не е разрешено табела, поставена над вход или витрината на магазин да навлиза в пространството на горния етаж.

г. Табела, монтирана на покрив не трябва да е по-висока от 100 см.

Процесът по узаконяване изисква добре подготвен проект. Като архитектурната, дизайнерската, инженерната част и планът за безопасност и здраве трябва да са изпипани до последния детайл и направени професионално.

Монтаж

Последната стъпка от поставянето на табелата е нейното монтиране. След като вече си преминал през подготвянето и одобрението на проекта, взимането на разрешително - следва и същинския монтаж на табелата. Отново ще те посъветваме да потърсиш професионална помощ, за да имаш накрая една здраво монтирана табела, която да привлича вниманието на клиентите към твоя обект.

Ако искаш да добавиш табела на твоя търговски обект, може да се възползваш от услугите на Финтрейд. Ние осигуряваме кредитиране на юридически лица в зависимост от техните нужди. За развитие на твоя бизнес може да използваш инвестиционния продукт - Финтрейд Инвест. Виж повече за него тук: https://fintrade.bg/invest

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)