Grid decor image
Препоръки от клиентите: защо и как да ги поискаш?
Бизнес управление и стратегии 2024-05-13

Препоръки от клиентите: защо и как да ги поискаш?

Препоръките от клиенти представляват ценен маркетингов актив за всеки бизнес, без значение сферата на дейност. В тази статия ти представяме полезна информация защо препоръките са толкова важни и как да ги поискаш от клиентите си.

Препоръките на клиента не са без значение – защо?

Препоръките на клиента, които могат да бъдат разбирани и като мнения за качеството на стоките и/или услугите, служат за да изградят доверие и надеждност за бизнеса ти. Хората са социални същества. Те са склонни да вярват повече на други хора, отколкото на фирми, просто защото знаят, че последните имат една цел и тя е да продадат своите продукти.

Проучване на BrightLocal показва, че 98% от потребителите често четат отзиви онлайн преди да вземат окончателно решение за покупка. Мненията на клиентите са вид рецензии за стоки и услуги, които идват директно от първоизточника. Те служат като социално доказателство за очакванията към качеството и обслужването от дадена марка.

Важно е да отбележим, че такъв ефект имат именно отзивите на реални клиенти. Хората са съобразителни. Много по-интуитивни са, отколкото всички ние си мислим, и имат способността да разберат подсъзнателно кога едно мнение е истинско или написано от бизнеса.

Истинските препоръки от клиента изграждат доверие. Те са важни дотолкова, че могат да се окажат критична точка за това дали потребителят ще купи и/или заяви услуга от теб, или пък от конкурентите ти.

Препоръките от клиента – как да ги поискаме правилно, за да ни бъдат от полза?

Всеки бизнес може да поиска препоръка от своите клиенти, но разковничето тук е, че за всяка една фирма е важно те да покажат стойността на продукта или услугата в добра светлина. Най-полезни са тези мнения, които следват определени насоки, за да бъдат същите убедителни.

Препоръките не са просто рекламни цитати. Те разказват история за опита на клиента с дадена компания. Тази рецензия се свързва с аудиторията от потенциални купувачи на емоционално ниво. Убедителните препоръки са тези, които цитират детайли и показатели, които влияят върху четящия ги.

Когато искаш обратна връзка от купувачите си, насърчи ги да разкажат своята конкретна история. Какво се е случило преди, по време и след покупката на дадена стока/услуга? Описването на проблем, свързан с това потребителско изживяване, не бива да се причислява като негативен отзив. Той е част от автентичната история, която другите искат да чуят.

Мненията на влиятелните клиенти имат по-добър ефект, отколкото тези на неизвестни източници, особено щом става въпрос за бизнес към бизнес клиентите (B2B). Ключовото тук е, че клиентите не са еднакви. Това е съществен плюс, защото от опита на всяка личност с твоя бизнес, независимо дали е друга фирма, и/или отделно лице, се формира широка гама от истории, които да ти послужат за представянето ти.

Практиката е доказала, че опитът на бизнеси да „цензурират” или пък да „украсяват” допълнително споделеното мнение преди публикуването му, не работи. Важно е да запазиш автентичния език, стил и тон, защото именно това обогатява дадена препоръка.

Във Fintrade сме отдадени на мисията да помагаме на бизнеса във всеки един етап от развитието му, предоставяйки достъпни кредитни решения. Довери ни се – ние оставаме насреща за твоята препоръка. 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)