Grid decor image
QR код – какво е това и как да го използвам за бизнеса си?
Бизнес управление и стратегии 2023-02-22

QR код – какво е това и как да го използвам за бизнеса си?

Навярно вече на много места си срещали черно-белите изображения, отпечатани върху флаери, постери, в дигитални промо материали, списания, вестници и много други. Това са т.нар.

QR кодове, които в последните няколко години стават особено популярни.

Всичко за това какво са QR кодовете и как могат да бъдат използвани в подкрепа на бизнеса ти обобщаваме накратко в следващите редове.

QR код - какво е това и кога се появява?

QR код е съкращение от Quick Response (от англ. език -  бърз отговор). Това е инструмент за бърза връзка най-често към уеб адрес. Може да се сравни с функцията на баркодовете, тъй като за да се достъпи до него, трябва да се използва т.нар. QR четец (обикновено мобилно приложение, а за по-новите модели смартфони - дори и само камерата).

QR кодът е съвкупност от черни модули, които са подредени във форма на квадрат (вече има и кръгли, както и в други форми), върху бял фон. Този изключително лесен за употреба и отличаващ се с функционалността си инструмент дава възможност за бързо споделяне на информация от всякакъв тип.

Макар че приложението му у нас се наложи през последните години, QR кодът съществува от 1994 г., когато се появява за първи път в Япония. С появата си те се използват главно в автоиндустрията. Благодарение на тях се следи асортимента от запази в склада. Именно в Япония този вид баркодове се използват масово от появата си до наши дни.

Употреба на QR кодовете днес

QR кодовете днес се използват по много и различни поводи от широк кръг бизнеси и дори организации с некомерсиална цел. Търговци, както и различни корпорации, днес поставят QR-и върху свои рекламни материали, опаковки, документи, формуляри и много други.

Било то с маркетинг и рекламна цел, за предоставяне на допълнителна информация по иновативен начин и други - QR кодовете са чудесен инструмент, от който си струва да се възползвате.

Предвид факта, че са лесни за употреба, а почти всеки съвременен потребител разполага със смартфон, това ги прави все по-масови. Това, което е нужно на потребителя, за да достъпи до целевата уеб страница, към която води QR кода и да получи необходимата му допълнителна информация, е QR апликация (четец).

QR кодът се сканира и веднага след това отвежда посетителя до съответната информация. Тя може да се изразява в посещение на уеб страница, онлайн магазин, промо лендинг страница, информация за продукт, услуга, платформа за дарение, формуляр за попълване и много други.

QR кодове днес срещаме върху дрехи, етикети, билети и други, които имат промотиращ характер и са отличен начин за бърз и безпроблемен директен достъп.

Предимство на QR кода спрямо стандартния баркод

Както стана ясно, употребата на QR кодовете практически е безкрайна. Какво ще кажеш за QR лепенка върху плод, който при сканиране те отвежда към линк с информация за полезните свойства на плода, неговия производител и друга полезна информация?

Защо QR надминава стандартния баркод? Няколко са основните преимущества, които го правят предпочитан избор пред баркода:

  • QR има много по-широко приложение от стандартния баркод;
  • QR може да се генерира бързо и лесно с няколко клика, като днес има немалко безплатни, а и платени онлайн инструменти, с които да го направиш;
  • QR носи на ползвателя си много повече информация, която може да се представи по иновативен и динамичен начин;
  • QR не изисква употребата на специално устройство - баркод четец, за да се разчете - повечето от нас носят такова в джоба си.

3 популярни приложения на QR кодовете, които помагат на бизнеса ти да се развива успешно

Без оглед на това колко голям е бизнесът ти и в коя сфера на дейност е позициониран, използването на QR-и може да ти бъде от голяма полза. Тук обобщаваме топ 3 популярни приложения на QR кода в подкрепа на бизнеса ти:

Ангажирай и информирай клиентите си с QR към всеки от продуктите си

Ако имаш онлайн магазин за определен тип продукти, би могъл да добавиш QR код към опаковката му, придружаващия го етикет или друго подходящо място. Бързата връзка може да отвежда към описанието на продукта, начина му на употреба, неговите свойства (в зависимост от спецификите му) и други.

С QR код можеш да обучаваш и информираш потребителите си, предоставяйки им полезна и интересна информация. По този начин успешно се изгражда доверие между бизнеса и клиента.

Бързата връзка ти дава възможност да споделяш мултимедия, е-гайдове и книги, снимки, презентации, интерактивни апликации и други. Те помагат за събуждане на интереса и даването на добавена стойност, с оглед на това да се вземат информирани решения.

Рекламирай бизнеса си по много и различни начини достъпно, модерно и функционално - с един QR код

QR код може да бъде добавен към твоята визитна картичка, брошура, флаер и много други варианти, с които промотираш дейността си. Сканирайки го, потребителят може да бъде отведен към твоя уеб страница, е-магазин, бизнес сайт и други, за да научи повече за дейността ти, цените, локацията, данните за контакт и т.н.

Добра идея е да поставиш QR кодове и върху картички, покани и т.н., отвеждайки към целева страница с:

  • продуктовите ти страници;
  • контакти за бизнеса ти;
  • актуални оферти;
  • томболи за игри и награди;
  • ваучери за отстъпки за индивидуални клиенти;
  • връзки към профилите ви в социалните мрежи и други.

Увеличи изтеглянията на мобилната ти бизнес апликация и поддържай връзка с клиентите си по всяко време с QR код

Много бизнеси днес разполагат и с мобилни апликации, с които улесняват потребителското изживяване. В случай че твоят бизнес разполага с такава, QR кодът е отличен начин да увеличиш изтеглянето на приложението, предоставяйки към рекламните си материали връзка към него.

Статистиките показват, че мобилните приложения са един от най-ефективните комуникационни канали, с които бизнесът да ангажира аудиторията си. Служат за изграждане на лоялност към бранда, а от там и за увеличаване на приходите.

Днес множество бизнеси и проектираните за тях приложения се борят за потребителското внимание. QR кодът е чудесен начин да насърчиш хората да теглят и използват апликациите на бизнеса ти.

Дигитализирай бизнеса си успешно! Кандидатствай за допълнително финансиране от Fintrade - твоят надежден финансов партньор!

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)