Grid decor image
4 грешки при управлението на финансите на малкия бизнес
Финанси и Инвестиции 2023-05-18

4 грешки при управлението на финансите на малкия бизнес

Какъв е пътят към бизнес успеха? Трудно можем да дадем отговор на този въпрос, тъй като няма утвърден шаблон, който да следваме, за да го

постигнем. В едно сме сигурни обаче - грешките.

Те са неизменна част от пътя на всеки един бизнес от самото начало. По тази причина тук фокусираме вниманието ти върху 4-те основни грешки, свързани с управлението на финансите на малкия бизнес.

Без оглед на това в кой сектор е дейността ти и от колко време си на пазара, познаването на тези грешки и знанието за това как да ги избегнеш биха ти били от полза.

Чакаш твърде дълго при нужда от заем

Не си единственият стартъп и/или утвърден бизнес, който прибягва до фирмени заеми. Днес от този тип кредитни услуги се възползват много и различни организации, при това успешно. Предизвикателство за много бизнеси, които искат да ползват заеми, се явява времето, за което получават необходимите им пари.

Ако се налага да чакаш твърде дълго за получаването на бизнес заем, рискуваш да пропуснеш възможности, които да повлияят негативно върху финансите и бизнеса ти като цяло.

Няма значение дали искаш да инвестираш в ново и съвременно оборудване, да обогатиш асортимента си, или да разшириш обекта си - твърде дългото чакане за пари на заем е проблем.

За да се избегне подобно стечение на обстоятелствата, нашият съвет към теб е при подбора на кредитор да подходиш внимателно. Запознай се с условията и сроковете предварително и се увери, че този процес няма да ти коства твърде дълго чакане и пропуснати възможности.

Пренебрегваш необходимостта от спестявания

“Бели пари за черни дни” е казал някой някога и е бил изключително прав в това си прозрение. Успешните бизнеси умеят да спестяват, за да имат известна финансова стабилност, когато настъпят неблагоприятни дни. Много фирми допускат тази грешка да пренебрегнат този аспект от финансовото и управление, а не бива.

Погрешно собствениците им се залъгват в моменти на растеж, който е стабилен и сравнително постоянен. Това обаче не означава, че следващият проблем не те очаква зад ъгъла.

Глобалната коронавирус пандемия бе поредно доказателство, че никога не знаем какво ще се случи и как светът и бизнесът ни ще се преобърнат. В условия на динамични пазари и нестабилна икономика наличието на спестявания би бил добър начин да се справиш успешно с всяка по-малка криза.

И тук няма най-правилен съвет каква сума да заделиш за т.нар. “черни дни”. Икономисти и различни експерти са на мнение, че наличието на заделени пари за между 3 и 5 месеца напред за покриване на разходи, в случай на криза, е оптимален вариант.

Не осъществяваш мониторинг на паричните потоци и финансите на бизнеса си като цяло

Мнозина ще кажат това е работа на счетоводителя ми и/или на финансови мениджър, но истината е, че не е съвсем така. Да правиш бизнес е трудоемка задача и като собственик на такъв сме сигурни, че знаеш това. Често, погълнат от ежедневни задачи, може би не ти остава време да проверяваш финансовите движение от и към бизнеса си.

Уви, това може да бъде отчетено като пропуск, затова го поставяме в топ 4 на грешките, които собственици на малки бизнеси допускат. Като собственик и управител на малка фирма е необходимо да проверяваш финансовите движения регулярно.

По този начин финансите ти винаги ще са под контрол. Не че не можеш да делегираш тази задача на служител (счетоводител, финансов експерт или друго лице), но е важно и ти да си част от самия процес. Не забравяй, че ти си човекът, който стои в основата на управлението на бизнеса ти и твоят поглед върху този му аспект не е само и единствено задача на друг.

Проследяването на финансите е от първостепенно значение за успеха на твоя бизнес. Благодарение на данните от финансовите отчети можеш да определиш дали и доколко бизнесът ти се справя успешно.

Продаваш на твърде ниски цени, за да привличаш клиенти - това невинаги е добър подход

Стремежът на всеки един бизнес е да реализира печалби и да расте. Много търговци работят на принципа “ниски цени - повече клиенти”. Колко реално печелиш от тези клиенти обаче е въпросът, който преди това е важно да си зададеш.

Ако реализираш доходи, които да покриват разходите ти, реално просто си в играта и се получава един кръговрат на пари, от които бизнесът ти не печели нищо. Затова е важно да направиш адекватна оценка на стоките/услугите си.

При необходимост - повиши цените им. В случай че установиш, че работиш, но не печелиш, това е най-добрият подход, за да успееш да реализираш приходи от дейността си.

Много търговци в продължение на години поддържат ниски цени, но именно поради това, че не следят паричните си потоци регулярно, не осъзнават, че те работят само за да покрият разходите си.

На финала

Това бяха само част от основните финансови грешки, които е добре да избягваш в управлението на своя малък бизнес. Към списъка бихме могли да добавим още са изплащането на задължения към трети страни навреме - това влияе върху репутацията ти, а и върху цялостния поглед на финансите на бизнеса ти.

Помни, че колкото по-малко грешки правиш по отношение управлението на финансите си, толкова по-големи успехи ще жънеш от начинанията си.

Не забравяй, че Fintrade - съюзникът на малкия бизнес, е до теб, за да ти подаде търсената финансова подкрепа винаги, когато имаш нужда!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)