Grid decor image
Как да намаля разходите и да оптимизирам дейността на бизнеса си?
Финанси и Инвестиции 2020-11-19

Как да намаля разходите и да оптимизирам дейността на бизнеса си?

До всеки един бизнес, независимо от сферата му на дейност, неотлъчно вървят и фирмените разходи - материални, трудови, маркетингови и т.н. В интерес на всеки

един бизнес е същите  да бъдат намалени максимално. На практика, свиването на разходите неименуемо е свързано и с оптимизиране дейността на бизнеса - в най-добрия случай резултатът ще е реализиране на по-голяма печалба с по-малко разходи. Положителният минимум пък е запазване на текущата печалба, но при по-малко разходи.

Намаляването на фирмените разходи и оптимизирането дейността на бизнеса са два особено важни аспекта от работата на малкия и среден бизнес. В тази връзка, тук подбрахме няколко важни съвета, които можеш да се опиташ да приложиш по отношение на работата си и да пожънеш наистина добри резултати.

Дай шанс на технологиите

Технологиите са неизменна част от нашия живот, но те не са само за забавление, както смятат мнозина. Истината е, че с прилагането на правилните технологични решения днес успешно може да бъде оптимизирана дейността на малкия предпричмач.

#Създай електронна работна среда

Електронна работна среда може да бъде изградена лесно, посредством обединяването на дейността на офиса в един централен сървър. При наличието на единен централен сървър, всички отдели на фирмата биха могли да работят като едно цяло - без купища документация, хартиени справки и писма, административно-финансови документации и други. Без тези елементи, които присъстват в дейността на всеки един бизнес, работата би била много по-ефективна.

При електронно подаване на информацията отпада необходимостта различни документи да бъдат прехвърляни по отдели. С наличието на обща електронна поща комуникацията между отделите би била много по-ефективна, тъй като се спестява ценно време. Електронните архиви, от своя страна, са сигурен начин всичко важно от работния ден да бъде съхранено на едно място в сървъра на фирмата.

#Онлайн услугите са отличен помощник на малкия бизнес

Малкият бизнес често изпитва затруднения с инвестирането в традиционен софтуер, който струва доста пари. Добрата новина е, че интернет днес предлага редица безплатни възможности за бизнеса. Свободният достъп до различни онлайн софтуерни продукти днес позволява, от една страна, намаляване на фирмените разходи, а от друга - оптимизиране дейността на фирмата.

Онлайн софтуерите предлагат опростен интерфейс и богат набор от функционалности в полза на бизнеса. В интернет можеш да намериш инструменти за създаване на различни дизайни за реклама, за фактуриране и генериране на различни справки, образци и документация за дейността на фирмата, различни инструменти за обработка на текст, имейл мениджъри и много други.

#Фирменият уебсайт е ключов за съвременния бизнес

Създаването на фирмен уебсайт е друг важен аспект от оптимизирането дейността на фирмата. Днес редица платформи предлагат базови функционалности за изграждане на фирмен уебсайт, при това без много усилия и най-важното - безплатно. В ерата на технологиите фирменият уебсайт е основното информационно средство, с което бизнесът успешно може да представи продуктите и услугите си. Уебсайтът е твоето онлайн пространство, в което можеш да представиш пълната информация за фирмата си и услугите, които предлагаш, посредством снимки, графики, информация за цени и отстъпки, мнения на клиенти и т.н. Тук можеш да включиш и секцията “Често задавани въпроси”, където клиентите могат да открият информацията, която им е необходима, без допълнително да се свързват с фирмен представител, на който често се задават едни и същи въпроси.

Наблюдавай финансите на фирмата

Приходите и разходите са променливи величини. За да се поддържа доброто ниво на бизнеса, от съществено значение е финансите винаги да са под наблюдение, а в случай на нужда - те да бъдат навременно реорганизирани.

#Довери се на услугите на финансов специалист

Елиминирането на ненужните разходи и запазването само на важните такива е ключът към оптимизирането на фирмените разходи. Ако си твърде нов в бизнеса, често не би могъл да достигнеш сам до най-правилните финансови решения. Оптимизирането на разходите на фирмата невинаги означава съкращение на персонала например, както мнозина новостартиращи предприемачи погрешно смятат. Именно за да избегнеш подобни грешки, добре би било да се довериш на специалист по финансовите въпроси. Днес все повече компании предлагат такава специализирана консултантска помощ. Разбира се, тези услуги се предлагат срещу определен хонорар, но по-добре да инвестираш за получаването на експертиза, отколкото да претърпиш фирмени загуби, вследствие на взети неправилни финансови решения за бизнеса ти.

#Отчитай се пред НАП по електронен път

В последните години данъчните органи у нас се опитват да работят в насока стимулиране използването на електронните услуги, които се предлагат за гражданите и бизнеса. Подаването на различни данъчни декларации и отчети по електронен път значително намалява разходите за административно обслужване, от там и разходите за фирмата. Все още при подаване на данъчни декларации онлайн се прилагат процентни отстъпки от дължимия данък. Възможност, от която си струва да се възползваш.

#Покривай фирмените си сметки навреме, когато е възможнко - предварително

Всяка една фирма има ежемесечни разходи - такива за телефон, интернет, както и други комунални услуги. В случай че би могъл да си го позволиш, добре би било да плащаш фирмените сметки предварително, а не да чакаш крайния срок за тях. Някои от тях биха могли и да бъдат предплатени, което е свързано с отстъпка от месечния абонамент. Наред с отстъпката за предплащане, би могъл да си спестиш и няколко банкови такси за преводи, пропускане на крайни срокове за плащане, свързани с начисляване на лихви и т.н.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)