Grid decor image
Как да получиш заем за новостартиращ бизнес?
Финанси и Инвестиции 2021-10-13

Как да получиш заем за новостартиращ бизнес?

Имаш страхотна идея за развитие на собствен бизнес? Това е повече от чудесно, но веднага след това идва другият важен въпрос - нуждата от пари.

Всяка една дейност има нужда от първоначална инвестиция, за да не остане само една идея върху добре разписан бизнес план. Сред достъпните и изгодни начини за финансиране на стартъпи днес неминуемо се нареждат бизнес заемите със своите разновидности.

Как да получиш бизнес заем, за да стартираш свой собствен бизнес от нулата? Този въпрос си задават мнозина млади предприемачи, впуснали се в търсене на най-изгодния кредитен продукт за своите нужди. Съвременният кредитен пазар става все по-благосклонен към желаещите да инвестират в собсвен бизнес. Все пак, има няколко неща, които са важни по отношение на бизнес кредитирането. В тази статия обобщаваме в четири лесни стъпки пътят към вземането на заем за новостартиращ бизнес.

Изготви анализ на пазара в твоята индустрия

Този момент е неразделна част от формирането на бизнес плана на твоята фирма. Най-вероятно вече си се справил с тази задача, а ако си я пропуснал, сега е моментът да го направиш. Макар че не всички кредитиращи институции имат изискване за прилагане към документите за кандидатстване и анализ на пазара на бизнеса ти, подготовката и представянето му носи само плюсове за теб. От една страна, имаш ясна представа на какъв пазар планираш да излезеш, а от друга - кредиторът би бил по-склонен да “инвестира” свои средства в твоята бизнес идея.

Наличието на оценка на пазара показва на кредитора, че като предприемач познаваш отблизо пазара и нишата, в която смяташ да развиваш бизнес. Тук следва да се включат още клиентската база както и цялостен поглед върху индустрията, в която ще работиш. Изчисли какъв дял от пазара би могъл да заеме твоят бизнес и как той се изразява в лева.

Пресметни какъв е размерът на кредита, от който имаш нужда

Основна грешка при много новостартиращи предприемачи е тегленето на твърде голяма сума под формата на заем. Подобни действия само затрудняват последващото изплащане на кредита. Освен това, той излиза и твърде скъпо, тъй като лихвите при един продължителен период на изплащане са много повече, отколкото при едно краткосрочно кредитиране например.

При разработването на бизнес плана прогнозирай данните си максимално точно. По този начин ще знаеш каква сума имаш налична (ако имаш такава) и каква част ти трябва допълнително, която да вземеш под формата на заем. Това може да стане лесно, след като си наясно какво е нужно да купиш, за да стартираш дейността си.

Важно е да отбележим, че при кандидатстване за твърде високи и необосновани суми, е много вероятно да получиш отказ от кредитора. Бъди внимателен при планирането на бизнеса си, правилното предвиждане на разходите за старта му стоят в основата на успешното кандидатстване за бизнес кредит, а и последващото му развитие.

Сподели личния си опит

Ако стартираш бизнес в партньорство и/или преди това си имал някакъв опит в индустрията, той може да ти бъде изключително полезен точно сега. Както по отношение на разработката на бизнес план, така и във връзка с кандидатстването ти за фирмен кредит, опитът има значение. Благодарение на него можеш да се сдобиеш с по-ясни прогнози, да ги споделиш с кредитора си и по този начин опитът ти да лобира в посока получаване на положително становище за искания кредит.

В случай че планираш да развиваш бизнес в партньорство с някого, не се колебай да се възползваш и от опита на твоите съдружници. Доброто познаване на индустрията създава чувство на увереност у теб самия като предприемач.

Разбира се, наличието на опит е само едно голямо предимство. В случай че стартираш бизнес в даден сектор за първи път, няма нужда да се притесняваш. Един добре разработен бизнес план и адекватна сума за искания кредит ти гарантират успеваемост почти на 100%.

При нужда от обезпечение, заложи личното си имущество

Съществуват различни типове бизнес заеми. За една част от тях е нужно обезпечение, за други не. Обикновено кредитите, искани за новостартиращи предприятия, са обвързани с определено обезпечение. За търговски банки и/или кредитни институции този тип кредити се категоризират като по-рискови, затова се изисква допълнителна гаранция за тях. Ето защо, преди да посетиш офис на кредитора, имай готовност да инвестираш и собствени средства.

В случай че нуждата от обезпечение е валидна и за искания от теб кредит, препоръчваме ти да заложиш личното си имущество като гаранция за твоя заем. В случай че си собственик на недвижим имот (жилището ти или друг наследствен и/или собствен имот), можеш да го заложиш като гаранция за искания от теб бизнес заем. Обект на обезпечение могат да бъдат и други собствени активи, в т.ч. личният ти автомобил, дружествени дялове и т.н.

В качеството ти на предприемач, който кандидатства за кредит за новостартиращ бизнес, е важно да докажеш на кредитора, че поемаш лична отговорност и готовност при кандидатстването си. Тогава значително подобряваш шансовете си за получаване на фирмен кредит.

Не бях одобрен за кредит за новостартиращ бизнес, какво да правя?

Различни могат да бъдат причините, поради които да ти бъде отказан фирмен кредит. Немалко бизнеси получават отказ в първите си опити. В случай че и ти попадаш в групата на неодобрените, не бива да се отчайваш. Може би не си попаднал на правилната банка и/или кредитираща компания. Направи втори опит при втори, трети и т.н. кредитори. Съвременният пазар на услугите ти дава тази възможност.

Важно е да отбележим, че всяка кредитна компания прилага различни условия за своите продукти. Във Финтрейд например можеш да получиш финансиране за микро и малък бизнес по няколко кредитни линии. По този начин можеш да избираш между няколко кредитни продукта, спрямо конкретните ти възможности и предлагани условия.

В случай че си получил отрицателно становище по искания бизнес кредит, не забравяй да попиташ защо кредитът ти е отказан. Всяка кредитираща компания излиза със становище защо не одобрява и/или одобрява дадено искане за кредит. Запознай се със становището за отказ по твоя заем, за да погледнеш бизнеса си през очите на кредитора. При едно следващо кандидатстване вече можеш да коригираш тази част от бизнес плана си и/или представянето си, която очевидно е проблемна за кредитиращата компания.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)