Grid decor image
Как да помогна на бизнеса си да излезе от криза?
Бизнес управление и стратегии 2020-07-13

Как да помогна на бизнеса си да излезе от криза?

Започването на бизнес според нас е винаги трудно. Без значение колко солиден е твоят бизнес модел, винаги има предизвикателства, а на ниво малък бизнес -

дори процъфтяващият стартъп никога не е твърде далеч от потенциална криза. Въпреки това малките предприемачи, които остават успешни, измислят как да обърнат нещата в своя полза, когато се появят проблеми и знаят, че дългосрочното развитие зависи от краткосрочните планове.

В следващите редове сме ти подготвили 7 съвета, които ще помогнат на твоята компания да излезе от криза.

Съвет 1: Действай в екип

Добре е да говориш с професионалистите, от които може да получиш безпристрастна препоръка. Например, адвокат, бизнес съветник, счетоводител. Те ще ти помогнат да проучиш възможностите, с които разполагаш, за да преодолееш проблемите си. Могат да добавят доза обективност към процеса по вземане на решения и да погледнеш кризата от друг ъгъл, за който не си се замислял предварително. Финансов експерт, запознат с твоя малък бизнес, може да бъде ценен ресурс и да ти предложи свежи оборотни средства, които да ти помогнат за покриване на определени разходи. Разгледай всички възможности за фирмени кредити на www.fintrade.bg.

Съвет 2: Учи се от други собственици на малък бизнес

Търсенето на повече данни и гледни точки води до по-голяма информираност. Практиката да разговоряш с други хора в и извън индустрията ти може да се окаже твоя извор на вдъхновение. Препоръчваме ти да четеш книги и блогове, написани от собственици на бизнес, които споделят опита си. Защото хора, които вече са преминали през сходна на твоята криза, са намерили някакъв изход. Разбира се, всеки малък бизнес е индивидуален и изисква личен подход, затова освен сондирането на мнения на други малки предприемачи, винаги може да разчиташ на професионален съвет от нашите финансови консултанти.

Съвет 3: Прецизирай бюджета си и оптимизирай своя паричен поток

Преди да предприемеш някакво действие, трябва да знаеш къде се намира твоят малък бизнес по стълбицата на развитие. Може да направиш задълбочен преглед на паричните си потоци, бюджет, разходи и други ресурси, за да вземеш по-информирано решение. Разгледай бюджета си и направи корекции, които могат да ти помогнат да спестиш пари и да подобриш паричния баланс. Ето и една идея в тази посока: направи списък с всички текущи разходи и определи кои могат да бъдат премахнати или намалени. Има ли услуги или оборудване, от които можеш да се отървеш? Можеш ли да получиш по-добра цена от друг доставчик или производител? Можеш ли да предоговориш тарифите си с настоящия си доставчик? От друга страна, задай си въпроса: как можеш да изкараш повече пари? Могат ли да се направят подобрения за оптимизиране на паричния поток? Например, може да преосмислиш ценообразуването си.

Съвет 4: Комуникация с кредитори

Ако се окажеш с огромен бизнес дълг, това може да изглежда непреодолимо особено когато приходите не идват по план. Не се колебай да се свържеш с кредиторите си, за да ти помогнат да направиш разчет на възможностите ти. Те, със сигурност, са заинтересовани от това да изплатиш дължимото и ще са готови да преговарят с теб за осъществима схема за разплащане.

Съвет 5: Преоценка на бизнес плана ти

Докато преоценката на определени стратегии може да има положителен ефект, ситуацията може да наложи още по-драстични промени. Отдели известно време за преоценка на твоя цялостен бизнес план. Обърни внимание на това кои от продуктите и услугите ти дават най-голяма възвръщаемост и кои може да не са толкова продуктивни.

Може ли да спреш производството и предлагането на губещите и да отделиш повече време и ресурси за такива, които имат по-голям потенциал за развитие? Има ли начини да обслужваш пазар или ниша, които си игнорирал или не си проучвал до момента? Понякога финансовите средства, от които се нуждаеш, могат да идват от съвсем различен източник, а не от мястото, което първоначално си планирал.

Съвет 6: Понякога е нужно да правиш трудни избори

Никой собственик на малък и среден бизнес не иска да ограничи операциите си, да съкрати служители или да дръпне щепсела на нов проект, но понякога извършването на тези промени може да e ползотворно за компанията. Претегли плюсовете и минусите на всеки сценарий, помисли как дадено решение може да повлияе на бизнеса като цяло и обсъди възможностите си с екипа, при необходимост с външен консултант, финансов съветник или адвокат. Проучването на последствията от всеки избор може да отвори пред теб нова перспектива и да ти помогне да видиш кои действия са подходящи за дейността ти.

Съвет 7: Диалог със заинтересованите страни

Важно е да си честен и отворен за диалог с бизнес партньорите, служителите и клиентите си относно бизнес промените, които предприемаш. Така, ще покажеш, че действията ти са в най-добрия интерес на бизнеса. Споделянето на истината пред инвеститори и партньори, че изпитваш финансови затруднения, може и да не е лесно, но да държиш хората в неизвестност може да предизвика обратен ефект.

Находчивите малки предприемачи се проявяват в трудни времена. Ако се откажеш поради моментната пазарна ситуация, това значи, че се оставяш, тя да те контролира. Ловките лидери намират опции за адаптация чрез пренасочване към различни пазари и ниши, предлагане на нови, иновативни решения или стратегически промени в цените. Те търсят начини бизнесът им да излезе от кризата и дори да просперира.

 

Ние, екипът на Финтрейд, оказваме съдействие за ефективна адаптация към новите обстоятелства, като предоставяме кредитна линия в помощ на малкия и среден бизнес. Можем да сме ти полезни и с консултация, свързана с успешното ти развитие.

 

Описаната по-горе информация е представена само за общи информационни цели и не представлява данъчни, правни или бизнес съвети.

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)