Grid decor image
Кредитирането в еврозоната е спаднало през юни
Новини 2015-05-08

Кредитирането в еврозоната е спаднало през юни

Банките затягат стандартите за отпускане на заеми, въпреки че достъпът им до финансиране е облекчен, за да подобрят балансовите си позиции.

Заемите за частния сектор в

еврозоната са се свили повече от очакваното през юни, лишавайки икономиката от финансирането, необходимо за устойчиво възстановяване, и увеличавайки натиска върху Европейската централна банка за предприемане на спешни действия, съобщи Ройтерс.

Заемите за частния сектор са се свили с 1,6% на годишна база през юни, сочат данни на ЕЦБ, публикувани днес. Спадът е по-силен и от очакваните 1,1% от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Проучване на ЕЦБ, публикувано вчера, показа, че банките в еврозоната, изправени пред по-тежки изисквания за капитала, през второто тримесечие са затегнали стандартите за кредитиране както за компаниите, така и за финансирането на покупките на жилища, макар че техният достъп до ликвидност е бил облекчен.

Банките са отпуснали на компаниите извън финансовия сектор заеми за 12 млрд. евро по-малко през юни спрямо предходния месец, става ясно от данните след корекцията им с продажбите и секюритизацията. През май кредитирането се бе свило с 18 млрд. евро на месечна база.

Паричният агрегат M3 е нараснал с годишно темпо от 2,3% през юни, забавяйки се спрямо отчетените 2,9% през май и оставайки под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за разширяването му с 3%.

Данните за кредитирането от последната седмица подчертават едно от основните препятствия пред възстановяването в еврозоната. Вялото търсене натежава върху апетита за кредити, докато от своя страна банките също свиват кредитирането, за да възстановят балансите си.

В опит да съживи кредитирането за страдащия малък и среден бизнес в региона през миналата седмица ЕЦБ обяви, че ще позволи на банките да използват като гаранция за получаването на евтини заеми от нея още от активите, които някога бяха обвинявани за причинители на финансовата криза.

Хауърд Арчър, икономист в Global Insight, заяви, че данните за седмичните кредити увеличават натиска върху ЕЦБ за допълнителни действия. „Задълбочаващият се забележим спад в кредитирането на компаниите от еврозоната през юни запазва натиска върху ЕЦБ да предложи конкретни мерки, насочени към подобряването на достъпността на кредита за компаниите, особено за малките и средните“, каза Арчър.

„Смятаме, че е много възможно ЕЦБ евентуално да понижи основната си лихва до 0,25% от 0,5%, тъй като очакваме, че еврозоната много трудно ще успее да се върне към растеж“, добави той.

Следващото заседание в ЕЦБ по въпросите на монетарната политика ще се проведе следващия четвъртък, но повечето анализатори не очакват промяна на основния лихвен процент.

Опитвайки се да успокоят пазарите, изнервени от плановете на Федералния резерв на САЩ за край на печатането на пари, от ЕЦБ бяха обявили през юли, че ще запазят основния си лихвен процент на рекордно ниското му настоящо ниво за продължителен период от време и дори може да продължат да го понижават. Оттогава представители на ЕЦБ смекчиха тази позиция, като президентът на германската централна банка Йенс Вайдман посочи на 11 юни, че ЕЦБ „не е обвързана с подобен ангажимент“.

Проучване на Ройтерс сред 70 икономисти, публикувано в сряда, показа, че ЕЦБ вероятно е приключила с понижаването на основната лихва, но все още е в състояние да предприеме други мерки за стимулиране на икономиката, която скоро може да се измъкне от рецесията.

Проучването бе проведено преди публикуването на данните за бизнес активността в еврозоната през юли, които показаха, че частният сектор се е разширил за пръв път от януари 2012 г. Това отнема част от натиска върху ЕЦБ да продължи да разхлабва монетарната политика.

Източник: Investor.bg

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)