Grid decor image
Национален конкурс Финтрейд Бизнес Награди стимулира микро и малкия бизнес
Новини 2016-05-31

Национален конкурс Финтрейд Бизнес Награди стимулира микро и малкия бизнес

Инициативата на „Финтрейд Файнанс“ 
предизвиква предприемачи от цялата страна да споделят идеи за развитие на бизнеса си до 31 юли 2016 г.

31 май 2016 г., София.

Бизнес конкурс за микро и малки предприятия, които имат идея как да подобрят и разширят бизнеса си с допълнителна инвестиция от 5 000 лв., представи днес, на пресконференция в Пресклуба на НДК, финансовата институция „Финтрейд Файнанс“ АД. ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е национален конкурс за микро и малък бизнес, в който могат да участват собственици и предприемачи в сферата на услугите, производството, занаятите, земеделието, фамилния и друг малък бизнес, които имат желание да бъдат по-атрактивни, големи и успешни.

Инициативата беше представена от Изпълнителния директор на „Финтрейд Файнанс“ АД - Николай Николов. За да заявят подкрепата си за конкурса, на събитието присъстваха още Божидар Данев – Изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК) и Петър Ризов – Член на Съвета на директорите на Management Financial Group (MFG).

„Чрез организирането на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ предоставяме възможност на фирмите в сектора на микро и малкия бизнес да реализират идеите си, да подобрят и разширят дейността си“, сподели Изпълнителният директор на „Финтрейд Файнанс“ АД Николай Николов. „Благодарение на конкурса ще бъдат финансирани добри, оригинални и иновативни идеи. „Финтрейд Файнанс“АД ще подпомогне реализирането на отличените проекти с една парична награда от 5 000 лв. и два безлихвени кредита от 5 000 лв. за срок от 6 месеца“, допълни Николов.

По време на пресконференцията бяха обявени резултатите от изследване на нуждите от финансиране след микро и малки фирми в сферата на услугите, производството и земеделието - инициирано от „Финтрейд Файнанс“АД и проведено от социологическа агенция TNS BBSS.

„Ние познаваме проблемите на малкия бизнес и особено нуждатата му от външно финансиране и експертно консултиране.

От наблюденията ни става ясно, че  този тип фирми не разчитат на външно финансиране, липсват им стратегии за развитие на дейността, както и че не ползват професионална консултация за по-ефективно инвестиране и управление на финансите. 

Резултатите от проведеното от TNS BBSS проучване показват, че тези предприемачи се нуждаят най-вече от разширяване на дейността на фирмата (46%), като 29% от тях вече имат готовност да кандидатстват за средства от финансова институция, чиято дейност е насочена основно към малкия бизнес“ , подчерта Николов.

Резултатите от изследването на TNS BBSS разкриват още, че анкетираните представители на микро и малкия бизнес се нуждаят още от ремонт/подобрение на търговския обект (29%) и закупуване на допълнителни нови машини и оборудване (23%).

При това, 37% от анкетираните посочват, че ако разполагат с 5 000 лв. инвестиция, на първо място биха си закупили инвентар или техника. Според тях, основните пречки за развитие на бизнеса в България са финансови (55%), посочени на трето място след несигурната икономическа среда (82%) и конкуренцията в бранша (46%).
Следват ги административните/регулаторни бариери, които са на четвърто място (41%). Повече от половината (57%) от анкетираните предприемачи познават като възможности за външно финансиране бизнес кредит от финансова институция за подпомагане на микро и малкия бизнес.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше категоричен, че гръбнакът на българската икономика би следвало да бъдат микро и малките предприятия, но на практика у нас се подкрепя основно големия бизнес.

“БСК подкрепя конкурса на „Финтрейд“  за микро и малък бизнес, защото считаме, че инициативата ще стимулира малките предприятия, което ще доведе до реални резултати в кратко време.

Подобни инициативи, насочени към малкия бизнес и неговото подпомагане, са в полза и за развитието на икономиката на страната“, посочи г-н Данев.

„Предприемачите по света, каквито искаме да има повече и в България, взимат нещата в свои ръце, а не очакват някой да направи нещо за тях.

Вече има примери на успешни малки български компании в отделни сектори. 50 % от микро фирмите заявяват, че 5000 лв. е размерът на финансирането, което им е необходимо. Вярвам, че в микро бизнеса с подобна инвестиция може да се направи съществено подобрение или промяна на дейността на предприемача.

Подкрепяме „Финтрейд“, защото въпреки че са млада компания, те имат смелостта да изберат труден сегмент и път, за да достигнат до най-малките предприятия, на които да помогнат в нужда“, заяви Петър Ризов, член на Съвета на директорите на MFG.

Основната цел на организаторите на конкурса ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ е да стимулират индивидуалния бизнес потенциал във всички региони на България. Достатъчно е микро и малките търговци да опишат бизнес идеята си според условията на конкурса и да я изпратят до 31 юли 2016 г. през уеб сайта www.fintrade.bg или до адреса за кореспонденция на  компанията. Заявките за участие в конкурса за микро и малък бизнес ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ ще се приемат от 1-ви юни през сайта на компанията, когато ще бъде достъпна специалната страница на инициативата с Общите условия и Формуляра за участие в конкурса.
Конкурсът има пет етапа, първият от които е набирането на заявките за участие, следват оценка на проектите и селекция на финалистите, определяне на победителите и официална церемония по награждаването им.
Експертно жури (съставено от представители на организатора и подкрепящите конкурса партньори) ще оценява бизнес идеите за основния награден фонд, а Медийно жури (от ресорни журналисти и представители на финансови и бизнес медии) ще определи свой фаворит за специална медийна награда. Официалната церемония по награждаването е планирана за края на  м. септември в гр.София.

Ползите от осъществяване на ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ са за цялото общество. Собствениците на микро и малки предприятия от цялата страна ще получат стимул да реализират бизнес идеите си. Финалистите ще популяризират бизнеса си чрез медийното представяне на отличените в конкурса проекти. Реализирането на оригинални и иновативни идеи за подобряване, разширяване и развитие на малкия бизнес ще повиши качеството на предлаганите продукти и услуги, което е в интерес на всички крайни потребители. ФИНТРЕЙД БИЗНЕС НАГРАДИ ще показва актуалните нужди на малкия бизнес и възможните алтернативни начини за тяхното решаване.

За „Финтрейд Файнанс“АД:
Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, регистрирана в БНБ и е част от международна група с над 10 години опит в микрокредитирането. Мисията на компанията е да осигурява лесен достъп до финансови и информационни услуги за своите клиенти, като предоставя достъпно качество на добра цена. Компанията започва дейността си през 2015 г. в Северозападна България и само за няколко месеца се развива повече от успешно, като достига малките търговски обекти в населените места в цялата страна. Бизнес моделът на Финтрейд позволява на клиентите предприемачи на компанията да кандидатстват за достъпно микрофинансиране, без усложнена процедура, за да получат и оперират със заемни оборотни и/или инвестиционни средства, като сами определят продължителността на ползване и разхода за тях.

Всеки, който желае да участва в конкурса може да подаде своето заявление тук, като изтегли и попълни формуляра за участие.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)