Grid decor image
ПОС терминалите стават задължителни този месец: къде и защо?
Новини 2024-03-14

ПОС терминалите стават задължителни този месец: къде и защо?

През 2024 г., наред с увеличението на минималната работна заплата, вече са факт и редица други законови промени, касаещи бизнеса.

С промени в Закона за туризма (ЗТ), влизащи в сила от 1 март т.г., ресторантите, които са с повече от една звезда, са длъжни да разполагат с ПОС терминални устройства.

И още – освен изискването за наличие на ПОС, законът налага в обекта на видно място да бъде упомената възможността за плащане с карта. В помощ на собствениците на ресторанти, чиито обекти са засегнати от новите норми, подготвихме тази статия.

Тук обобщаваме накратко какви са санкциите, ако условието не бъде изпълнено, както и защо ПОС терминалите са нужни и какви са ползите за бизнеса ти.

Какви санкции предвижда законът за нарушителите?

При констатирана липса на ПОС терминално устройство в ресторанта предвидените санкции са за между 100 лв. и 500 лв. за физически лица и между 500 лв. и 2000 лв. за юридически.

Ако в обекта не е обявено, че клиентите могат да платят с карта чрез ПОС терминал, глобите ще са в диапазона 100 лв. и 300 лв. за физически лица и съответно между 300 лв. и 1000 лв. за фирми.

Защо ПОС терминал в ресторанта ти и какви са конкретните ползи?

Законовите промени, свързани с интегрирането на ПОС терминали в ресторантите, са стъпка в посока противодействие на практиките за укриването на данъци. Освен това клиентите все по-често предпочитат бързи и удобни разплащателни методи, като пазаруването с карта чрез ПОС например.

В този ред на мисли, независимо дали законът те задължава да имаш ПОС терминал в обекта си, или не, наличието му винаги е добра идея. И това далеч не важи само за ресторанти, а и за малки магазини, офиси и други подобни.

Плащанията на ПОС идват и с редица ползи за клиентите ти, като част от тях са:

  • Сигурност на плащанията – модерните картови транзакции се осъществяват чрез криптирана комуникация, а болшинството от потребители вече умишлено избягват да носят пари в брой;
  • Бързина в обслужването на клиенти – използването на карта елиминира нуждата от кеш, чакане на ресто и прочие: клиентът може да плати само с едно доближаване на пластиката си до устройството (съвременните дебитни и/или кредитни карти са с безконтактна технология);
  • Удобство за клиента и търговеца – клиентите невинаги разполагат с достатъчно пари в брой, а на търговците нерядко им липсват дребни. Това са все проблеми, които не биха съществували, ако е налична възможността за плащане на ПОС;
  • Ефективно управление на финансите – при плащания с карта следенето на приходите и разходите е много по-лесно.

При всички случаи ПОС терминалите помагат за по-модерно и ефективно обслужване на клиенти както в ресторанти, така и в магазини, офиси и други.


Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)