Grid decor image
5 съвета за успешното стартиране на онлайн бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2021-08-17

5 съвета за успешното стартиране на онлайн бизнес

В търсенето на повече гъвкавост и по-голяма финансова независимост все повече хора насочват вниманието си към различни бизнес възможности. С нарастващото влияние на онлайн търговията

и обещаващото ѝ бъдеще много хора видяха потенциал за развитие на собствен онлайн бизнес с минимум инвестиция.

Ако ти си амбициозен предприемач, който разполага с ограничен бюджет и търси достъпен начин за стартиране на бизнес, но не си сигурен как да започнеш, този материал е точно за теб. Представяме ти 5 ключово важни съвета за успешно стартиране на собствен онлайн бизнес.

1.Потърси експертни съвети и пазарни проучвания

Всяко начало на дейност, която е непозната, би изглеждало трудно. Съвсем логично е като човек, който досега не се е занимавал онлайн бизнес, да потърсиш информация, мнения и препоръки от лица, които са вещи в темата. Тук говорим за експертни съвети, основани на пазарни проучвания в областта на онлайн бизнеса.

Истината е, че нито едно бизнес стартиране не би могло да бъде перфектно, то следва да извърви дълъг път, за да се усъвършенства. В този ред на мисли, консултациите с хора, развиващи успешен онлайн бизнес, ще ти даде наистина полезни съвети.

Намирането на печелившата пазарна ниша стои в основата на добрата онлайн търговия и бизнес като цяло. Наблюдавай как върви пазарът в сектора, в който смяташ да се реализираш - дали това ще е продажба на дрехи, козметика, обувки, или смарт джаджи, няма значение, важно е да направиш обстойно проучване.

2.Създай модерен и функционален уебсайт

Онлайн присъствието посредством професионално разработен и отлично функциониращ уебсайт стои в основата на успешния онлайн бизнес. Погрешно, мнозина собственици на бизнеси пренебрегват уебсайта като инструмент за реклама и генериране на повече продажби.

Един стартиращ онлайн бизнес задължително следва да стъпи върху основата на уебсайт, който отговаря на актуалните изисквания, наложени от потребителската група, пазаруваща електронно. Важно е той да е достъпен, адаптивен, модерно изглеждащ и функционален.

Три са основните стъпки при създаването на уебсайт за онлайн бизнес:

  • Разработване (създаване) на уебсайта - това може да се случи посредством безплатна платформа (Wordpress например е особено популярна в това отношение) или платена платформа за електронна търговия (днес има редица платформи за създаване на електронен магазин или уебсайт, които работят на принципа на абонаментно плащане);
  • Създаване (регистриране) на домейн - това е изключително достъпна електронна услуга днес, предвид наличието на множество доставчици на хостинг и домейн регистратори;
  • Добавяне на прости бизнес плъгини към уебсайта - за наличието на функционалности, атрактивен дизайн и други важни аспекти за потребителското изживяване, следва да набавиш такива допълнително или да избереш готова платформа за създаване на сайт, която предлага множество възможности за интеграции.

Не би следвало да е така, но всички знаем, че масовият потребител оценява книгата по корицата. Е, и с онлайн бизнеса е така - клиентите са по-склонни да се задържат, разгледат и направят поръчка от онлайн магазин, който предлага достъпен интерфейс, атрактивен дизайн и внушава сигурност и професионализъм.

3.Проучи своята конкуренция

Независимо от това каква дейност ще развиваш, доброто познаване на основните ти конкуренти е показател, от който зависи в каква посока ще насочиш усилията си за създаване на онлайн бизнес.

Следи какво продават и как се рекламират, какви са тенденциите в пазарната ниша на твоя онлайн бизнес. Само по този начин можеш да останеш конкурентноспособен в непрекъснато променящите се икономически индикатори като търсене, предлагане, цени и т.н.

Тук си струва да споменем и две грешни впечатления, които повечето предприемачи имат:

  • това, че твоята идея за онлайн бизнес се реализира от друг, не означава, че тя няма да просъществува и печели - в крайна сметка, това че има голямо предлагане на един и същ тип стоки/услуги означава, че си избрал печеливша пазарна ниша;
  • това, че вкарваш на пазара съвсем нов тип продукт или услуга, не означава, че към нея ще има търсене - бизнесът следва да извърви дълъг път, за да изгради стабилни позиции и да генерира печалби от дейността си, особено ако е нова и съвсем непозната.

4.Определи си цели и заложи на маркетинга

Целите са тези, които движат бизнеса напред. Заложи обем на продажбите си за една година и виж дали ще успееш да го постигнеш. Определи индикаторите, чиито резултати регулярно ще ти дават информация как се движиш в изпълнението на поставените цели. Разбира се, важно е поставените цели да отговарят на обективната действителност. Няма как да определиш обем на продажбите, който да ти генерира 10 000 лв. годишна печалба, в случай че само преди месец-два си излязъл на пазара.

Определящо значение за успеха има маркетингът. Довери се на платформите за социално споделяне - Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn. Важно е изборът да бъде направен спрямо конкретната целева група, на която ше продаваш. Тя е различна за всяка социална мрежа. Едно е сигурно - днес голяма част от потенциалните ти клиенти са онлайн, зад екрана на смартфона си и може би очакват точно теб - предлаганите от теб  услуги и продукти.

5.Дай максимума от себе си - учи, развивай се, успявай

Парите безспорно са средство, без което няма как да стартираш собствен бизнес под каквато и да било форма. Макар и с ограничен начален бюджет обаче, със собствените си усилия можеш да постигнеш големи успехи. Разбира се, важно е да вложиш нужното време, физически усилия и креативност, за да създадеш и поддържаш дори и малък онлайн бизнес.

Интернет днес предлага множество информация и технологични възможности, при това солидна част от тях безплатно. Важно е да се научиш да търсиш, да подбираш източниците си правилно и непрекъснато да се учиш - от статии, от опита на другите, от грешките си. Действително трябва дадеш много от себе си, но ако всички тези усилия ти се отплатят с печеливш бизнес и отлично професионално развитие - защо да не го направиш?

Когато бизнесът ти се разрастне дотолкова, че се налага да привлечеш нови хора към екипа си, заложи на професионалисти в конкретните области. Дали ще плащаш за външни услуги за маркетинг и реклама, чисто техническо изпълнение на дейностите в твоя бизнес и прочие, няма значение - важно е да се довериш на знаещи и можещи хора, като едновременно с това инвестициите ти са добре обмислени и оправдани.

Заключение

Онлайн бизнесът е индустрия, чийто потенциал ще продължава да нараства, категорични са експертите. Реализацията на собствена онлайн бизнес идея поставя и множество изисквания към практикуващите го, тъй като паралелно с темповете му на нарастване ще се увеличават и изискванията към предприемачите. От своя страна, инвестицията в собствен онлайн бизнес остава задължителен елемент, с който Fintrade би могъл да ти бъде от полза.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)