Grid decor image
Как да отворя малък магазин за хранителни стоки
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2017-11-16

Как да отворя малък магазин за хранителни стоки

Все по-често при много българи възниква идеята да започнат свой собствен малък бизнес. Един от начините за реализиране на тази идея е чрез отваряне на

малък магазин, за който ще е необходим не много голям първоначален капитал. В тази статия ще опишем основните стъпки, които са необходими за отварянето на малък „квартален“ хранителен магазин.  

Пресметни и осигури необходимата първоначална инвестиция. Тя включва  разход за издаване на необходимите  документи (регистрация на фирма, касов апарат, такси, патенти, разрешителни), разход за помещението - средства за евентуален ремонт, оборудване и депозит за наема и разходи за  първоначално зареждане на стока. Финансирането може да бъде осигурено както с лични средства, така и чрез външно финансиране. Финтрейд подкрепя собствениците на малък бизнес, като дава възможност за отпускане на инвестиционен заем – Финтрейд Инвест. Чрез него могат да бъдат придобити определени дълготрайни материални или нематериални активи. За разлика от кредитите за оборотни средства, инвестиционните кредити се отличават с по-ниски лихвени равнища на заема.

Намери подходящо помещение. Местоположението на търговския обект е много важно, като трябва да се вземе предвид дали магазинът е в голямо или малко населено място, дали е на оживена централна улица или на по-спокойна локация, дали в близост има магазини предлагащи подобни стоки или големи търговски вериги. Важно е помещението да отговаря на хигиенните изисквания за откриване на обекти за търговия с храни.

Подготви  всички документи и разрешителни, необходими за отварянето на магазин за хранителни стоки  – удостоверение за регистрация,  разрешително за пожарна безопасност от службата за пожарна безопасност към съответния район, документи, издадени от служба по трудова медицина, лиценз за продажба на алкохол и тютюневи изделия, в случай че ще се продават такива.

Осигури  необходимото оборудване – щандове, рафтове, хладилници и хладилни витрини. В много от случаите доставчиците предоставят за ползване рекламни хладилници за безалкохолни, бири и сладоледи, но останалото оборудване трябва да бъде закупено или наето. На база първоначалния капитал, собственикът може да прецени дали да използва бизнес кредит или друг вид финансиране.

Подбери и наеми необходимия персонал. Понякога собственикът на малък магазин за хранителни стоки взима решение да работи сам или с част от членовете на семейството си, като приемуществото в този случай е, че те са най-мотивирани за постигането на добри бизнес резултати. В други случаи се наема външен персонал, като трябва добре да бъде преценена нужната бройка от служители и смените, на които ще работят, тъй като подобен вид магазини обикновено работят от рано сутрин до късно вечер, често и без почивен ден.

Подбери асортимента и доставчиците. Важно е магазинът да бъде добре зареден, така че  клиентите да могат да разчитат, че пазарувайки в него ще намерят всички хранителни продукти от първа необходимост за нуждите на тяхното домакинство. Разнообразието на предлаганите продукти, също така предразполага клиента, дошъл в магазина примерно за един хляб, на място да реши да купи поне още няколко продукта. Нужно е да се създадат контакти с доставчици, предлагащи необходимите стоки за зареждането на магазина, като се вземат предвид както доставните цени на продуктите, така и тяхното качество. Много е важно, при изчерпване на количествата от конкретни артикули, те да бъдат своевременно зареждани, за да могат клиентите да разчитат, че когато имат нужда от даден продукт, ще могат да го закупят в този магазин. За целта е необходимо собствениците да разполагат с оборотни средства за разплащане с доставчици.

Финтрейд подкрепя малкия бизнес и предлага на финансовия пазар бизнес линия Финтрейд Оборот. Предприемачите могат да се възползват от нея за набавяне на оборотни средства за закупуване на стока, за обогатяване на асортимента, за разширяване на обекта или за плащания към доставчици. Чрез нея, след еднократно кандидатстване и одобрение, собствениците на малък бизнес получават възможност за многократно ползване на услугата, като във всеки отделен случай се изготвя индивидуален план на погасяване.

При нужда от консултация и бизнес кредити, може да ни потърсиш на телефон 0 700 200 33 без допълнително таксуване или да кандидатстваш за бизнес кредит от нашата онлайн форма.

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)