Grid decor image
Как да стартирам пекарна?
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2019-11-29

Как да стартирам пекарна?

С аромат на печен хляб и хрупкава коричка… ето така ще започнем новата статия. Защото без хляб не можем, той е част от нашето ДНК.

Ако

си на път да започнеш нов бизнес и си решил да имаш своя пекарна, запомни, на хляба мекото и лекото са хубави, но тази бизнес ниша не е никак лесна. Затова трябва да бъдеш добре подготвен, бъди наясно с какво се захващаш и се приготви да експериментираш. Като твой бизнес съюзник, ние, от Финтрейд, сме подготвили една подробна статия с пет стъпки как твоята работа да втаса и да се изпече равномерно.

►Избор на район и помещение

Районът е от първостепенно значение за успеха на твоето бизнес начинание. Избери локация с висок човекопоток, най-добрият бизнес помощник е ароматът, носещ се от твоята пекарна. Направи така, че всеки минувач да усети уханието, което да го води към обекта ти. Комуникативният квартал ще ти помогне да бъдеш забелязан, като от теб зависи хората да пълнят небцето си със слюнка само при вида на витрините, отрупани с изпечени изкушения. Освен район, трябва да имаш и удачно помещение за твоята пекарна. Изгради собствен обект, наеми/закупи такъв. Преди да стартираш предприемаческа дейност трябва да уредиш всички въпроси, свързани с предназначението и статута на ползване и въвеждането в експлоатация на пекарната. Ако си закупил или наел помещение с друго предназначение, стартирай процедура за административна промяна на статута.

►Избор на асортимент и рецепти

Препоръчително е още преди отварянето на пекарната да създадеш различни и неповторими рецепти. Събери роднини, приятели, съседи, колеги за дегустация и подбор на най-сполучливите варианти. По този начин освен че ще подбереш най-харесваните разновидности на хлябове, кифли, сладки и солени закуски, ще спечелиш и първите си клиенти.

Проучи какво се харесва и купува най-много, създай асортимент от изделия за отделните типове клиенти. Предложенията биха могли да бъдат много - хляб с лимец и квас, с различни видове семена, в комбинация от няколко вида брашно, с добавени маслини и сушени домати, а защо не и с изсушени плодове, печива с бутер тесто, предложения с по-нетрадиционни добавки като например плетеница с орехи и кленов сироп. Изберете и сладки глезотийки, които биха изкушили всеки. Не забравяй и за хората, които не консумират глутен.

►Набиране на квалифициран персонал

Квалифицираният персонал е неразделна част от твоя малък бизнес. Вкусът и качеството на печивата зависят от техните ключови умения в приготвянето. Подбери майстори пекари със средно професионално образование, добре е да имат практика на такава длъжност. В зависимост от работното време на пекарната и това дали тя работи денонощно, и в почивните дни, трябва да избереш и броя на пекарите, които ще се редуват на смени.

Продавачите са лицето на твоята пекарна. Тяхната длъжностна характеристика включва - обслужване на клиентите, материална отговорност за касата, получаване на готовите печива и подреждането на продукцията във витрините и поставяне на етикети с цени, познаване на целия асортимент, предоставяне на информация за продуктите и любезно обслужване на купувачите.

Освен пекари и продавачи, трябва да назначиш хигиенист, дейността по почистване се осъществява и от касиерите, но това е нещо, което предварително трябва да определиш в длъжностната характеристика. За счетоводството също може да се обърнеш към външна фирма.  Разбери се с доставчиците на суровини и материали да поемат транспортните услуги, за да не ти се налага да наемаш отделен човек, отговарящ за снабдяването.

►Придобиване на оборудване

Фурните са двигателят на твоята пекарна. Избери газова или електрическа в зависимост от енергийните ти нужди. Това е най-скъпата част от оборудването и не прави компромис с качеството, би могъл да се спреш на втора употреба само ако купуваш от надежден източник.

Мивката е друг важен елемент, за да улесниш работата си, може да избереш такава с два или три басейна. Ако се спреш на последния вариант, ще имаш места за измиване, изплакване и подсушаване, по този начин ще поддържаш максимална хигиена.

Не забравяй хладилниците за суровини, миксерите, смесителите за тесто, съоръженията за проверка на готовото тесто преди поставяне във фурната, форми за хляб, масите и стелажите за работа, везните за мерене и всички помощни съдове като кутии за съхранение, шпатули, ножове.

►Избор на доставчици и суровини

От ключово значение са суровините, които се използват за производството на печивата. Проучи и сключи договори с надеждни доставчици. Поддържай определен запас на склад, препоръчително е да имаш поне седмичен такъв. Споразумей се с основните доставчици да осъществяват регулярни доставки на определени количества с техен транспорт.

Направи първоначално планиране и заяви определен обем суровини. Бъди разумен и започни по-умерено, но имай готовност да отговориш на внезапен растеж в продажбите и по-високо търсене.

Ако не успееш да отговориш на пазарната ситуация, завишените очаквания на клиентите и имаш нужда от осигуряване на оборотни средства, които да вложиш в закупуване на стоки, то би могъл да се възползваш от услугите на Финтрейд. В случая за теб би била подходяща кредитна линия „Финтрейд Оборот“, която ти предоставя възможността за закупуване на суровини, стоки, разширяване на асортимента и други.

Прояви творчество. Накарай клиентите ти да дегустират и да гласуват за продукт на седмицата. Използвай трикове като черна дъска, на която ръчно може да изрисуваш печивата, които са на фокус. Общувай и познавай аудиторията си, отговаряй на нейните нужди и желания. Ако повечето ти клиенти ходят на работа с велосипеди - обособи място за паркиране, за да може да е удобно да се отбиват за печива по път за работа или след края на дългия ден.

Погрижи се за комфорта на своите потребители, те ще бъдат най-добрата ти реклама. Клиентите, които нямат търпение да вкусят твоите печива - ще набъбват като топъл козунак!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)