Grid decor image
Как и защо да стартираш бизнес с вендинг автомати?
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2021-07-19

Как и защо да стартираш бизнес с вендинг автомати?

Търсиш ли нова бизнес възможност, която не изисква специални умения, нужда от обучения и оптимална инвестиция? Днес съществуват редица възможности за развитие на собствен бизнес,

а търговията с вендинг автомати безспорно има значение за ежедневието на съвременния човек.

Тенденциите в областта на храните и напитките, наред с подобрените технологии за обслужване на клиенти, превръщат бизнеса с вендинг автомати особено популярен днес. Ако си се замислял за подобен тип дейност или търсиш нова възможност за стартиране на собствен бизнес, то следващите редове са написани за теб.

Тук обобщаваме всичко, което трябва да знаеш, за да стартираш и да работиш ефективно, създавайки мрежа от вендинг автомати.

Какви са предимствата на бизнеса с вендинг машини?

Няколко са ключовите предимства, които правят стартирането на бизнес с вендинг машини особено атрактивна бизнес възможност:

  • Мащабируемост - можеш да стартираш само с няколко вендинг автомата за напитки, а впоследствие да разшириш бизнеса си с машини за храни, студени напитки и т.н.;
  • Оптимална стартова инвестиция - да отвориш свой собствен магазин би ти излязло много по-скъпо от това да купиш няколко вендинг автомата и да ги позиционираш на ключови локации, които да започнат да генерират приходи много по-бързо;
  • Евтина и лесна поддръжка - след като машините са позиционирани, грижата за тях включва редовно зареждане и поддръжка на изправността им. Най-вероятно ще ти е необходимо превозно средство, за да обслужваш регулярно всяка една от тях, но като цяло разходите са ниски, а поддръжката бърза и лесна;
  • Гъвкавост - липсата на специални познания и умения прави този бизнес идеален за всеки. Би могъл да обучиш дори членове на семейството си, които да вършат част от операциите, свързани с поддръжката на вендинг машините.

Как да стартирам бизнес с вендинг автомати?

Както по отношение на всеки един бизнес, така и тук, планирането и проучването на пазара стоят в основата на успеха. Тук ти представяме някои основни насоки за начините, по които можеш да започнеш, а и да развиеш успешен бизнес в тази посока:

  • Започвайки от нулата

Първият начин за стартирането на вендинг бизнес е като закупиш нови машини, които да локализираш на определени места в града. Едновременно с това гъвкав, но и твърде трудоемък, този начин за стартиране на вендинг бизнес ти дава свободата сам да определиш какъв тип и колко на брой машини да закупиш спрямо бюджета, с който разполагаш. Закупуването на нови машини е свързано и с намирането на ключови места, в които да ги позиционираш, като преди това следва да ги договориш, разбира се.

Закупуване на съществуващ бизнес с вендинг автомати

Тази опция ти дава по-бърз и сравнително независим старт в бизнеса, тъй като не е необходимо да инвестираш в покупката на нови машини или да договаряш места за позиционирането им. От друга страна, клиентите вече познават локациите им и продуктите, които предлагат. Следователно, този метод ти гарантира незабавен паричен поток, тъй като вече имаш сигурна клиентска база и оборудване. Разходите ти ще се изразяват само в поддръжката им.

Какво е важно да знаеш за правилната локация на машините си?

Подобно на търговията на дребно, правилната локация има определящо значение за успеха на бизнеса с автомати. В най-добрия случай, следва да позиционираш автоматите си там, където се наблюдава значителен трафик на хора - молове, офис комплекси, магазини, спирки, училища, университети и т.н.

Места, които до този момент нямат обособени вендинг автомати, а малките магазини там нямат този набор от продукти (напитки и храни), биха били идеални за целта.

Дори да откриеш правилната локация за твоите машини, подбери внимателно продуктите, които ще предлагаш там. В някои райони би било подходящо да предлагаш само кафе и други топли напитки, в други обаче нуждата от такива стоки не би била толкова голяма, колкото от различни десерти, студени напитки, енергийни напитки, снаксове и т.н.

Как да предпазиш оборудването си от кражба и вандализъм? 

Необходимо да помислиш за видеонаблюдение на вендинг машините си или да се увериш, че можеш да разчиташ на това, с което разполагат магазините или друг тип обекти в близост до тях. Това е един от най-сигурните начини да опазиш оборудването си от кражби и вандалски прояви.

Въпреки това не е препоръчително да позиционираш машините си там, където се наблюдава висока престъпност. Ако някои от автоматите ти стане обект на кражба или бъде разбит, това автоматично рефлектира върху печалбата ти.

Какво трябва да знаеш за договорите със собственици, чиито имоти ще ползваш?

Както може би се досещаш, собствениците на имоти, в които ще позиционираш автоматите си, следва да бъдат компенсирани затова с процент от печалбата ти. Тази клауза следва да е ясно уредена в договора помежду ви, наред с:

  • Видовете машини, които ще бъдат включени към захранването на собственика  и продуктите, които ще се продават;
  • Продължителността на договора;
  • Клаузи за прекратяване и/или нарушение на договора, за която и да е от страните по него;

Не бихме могли да определим процент на комисионната, която би следвало да плащаш, тъй като това  до голяма степен зависи от условията, които ще ти предложи конкретният наемодател, броя на машините и т.н. Като оптимален процент комисионна бихме могли да определим размер от 7%, но както стана ясно, тази цифра варира.

Как да осигуриш качествена поддръжка и обслужване на клиенти?

Както при традиционната търговия, така и тук качеството на обслужването на клиентите предоставя един от най-добрите начини да привлечеш нови клиенти, което да доведе и до повече продажби.

За разлика от всички други типове обслужване, при вендинг автоматите обслужването става автоматично. Въпреки това, водеща роля тук отново има човекът, в случая собственикът им. Ето какво следва да имаш предвид за осигуряване на качествена поддръжка и обслужване на клиента:

  • Постарай се да планираш броя на посещенията в различните локации на твоите машини, за да си сигурен, че те ще са напълно заредени;
  • Грижи се за чистотата и изправността на вендинг автоматите си;
  • Качествената и навременна поддръжка за машините е гарант за тяхната изправност, но всяка една от тях може да се повреди преждевременно - увери се, че на видно място на автомата си поставил телефон за връзка, на който клиентите могат да докладват за проблем;
  • Ако видът на автомата го позволява, настрой машината така, че по-старите продукти да се продават първи;

Това са основните неща, с които трябва да си запознат относно качествената поддръжка на цялата мрежа от вендинг автомати, която управляваш.

Бизнесът с вендинг машини е като всеки друг бизнес: изисква упорита работа, финансови инвестиции и най-важното - желание за успех. Fintrade е верният съюзник на малкия бизнес, независимо дали стартираш сега,  или имаш нужда от свежа финансова инвестиция за бизнеса си!

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)