Grid decor image
Магазин за здравословни и био храни - все по-популярен и апетитен бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2021-03-02

Магазин за здравословни и био храни - все по-популярен и апетитен бизнес

Наред с останалите европейски държави, пазарът за здравословни и био храни у нас отчита значителен ръст в последните години. Тази развиваща се индустрия би могла

да ти донесе значителни печалби, ако успееш да разработиш добре свой магазин за здравословни и био храни. Ако се чудиш как да го направиш, следващите няколко съвета, които ти представяме, могат да ти помогнат да започнеш развитието си в тази все по-популярна и апетитна бизнес ниша.

Магазин за здравословни и био храни - какво представлява?

Водени от идеята за осигуряване на по-здравословен начин на живот във все по-забързаното ежедневие, потребителите все повече се интересуват от здравословни храни и напитки. Био магазините са единствените места в големия град, в които клиентите могат да се сдобият с разнообразие от здравословни и био храни.

Био магазините са специализирани в предлагането на плодове, зеленчуци, както и много други храни и напитки, които са без ГМО, пестициди и други химикали. Производството на биологично чисти храни е значително по-скъпо, следователно и единичната цена за продуктите в био магазините е значително по-висока, но не бива да се пренебрегва и фактът, че био продукцията става все по-популярна и предпочитана от хората днес.

Много от съвременните био магазини разширяват своя асортимент от продукти и услуги постоянно, за да предложат на клиентите си достъп до богата гама храни и напитки, отгледани при спазването на всички био стандарти. Така например все повече магазини в категорията предлагат алтернативни лекарствени продукти, услуги като възможност за тестване на алергия към определени продукти, включително и предлагането на разнообразни билки и хранителни добавки.

Стартиране на собствен бизнес с био магазин - за кого е подходящ?

Стартирането на собствен магазин за здравословни и био храни е отлична бизнес идея за предприемачите, които биха искали да предложат нов и здравословен за съвременния потребител продукт. Редица компании в световен мащаб работят в посока екологично производство и целесъобразност, осъзнавайки важното значение, което природата има за населението на планетата. Магазинът за здравословни и био храни е един от най-представителните примери за това как стандартът “био” диктува нови потребителски нагласи, а и добри възможности за печалба за по-предприемчивите от вас.

Истината е, че всеки предприемач с добър бизнес усет би могъл да управлява успешно търговията с био храни, но резултатът би бил още по-добър, ако вярва в това, което рекламира и продава. Добротото запознване с технологичното производство на био храни, стандартите за отглеждане на суровините и други в тази насока имат значение, когато искаш да си достатъчно убедителен, продавайки на клиента органични продукти.

Създаване на магазин за здравословни и био храни - всичко важно, което трябва да знаеш

Търговията с био храни до голяма степен се определя от взаимоотношенията ти с местната общност. Важни аспекти като осигуряване на запаси от екологично чисти продукти, намиране на подходящи помещения за осъществяване на търговска дейност, инвестицията за стартиране на такъв и други имат важно значение. Нека разгледаме по-подробно всичко, което трябва да знаеш за създаването на собствен магазин за здравословни храни.

#Получаване на запаси от био продукция

Няколко са основните начина, посредством които можеш да снабдяваш магазина си с био продукция:

  • като осъществяваш директен контакт с местен земеделски производител;
  • като зареждаш от доставчик на био храни на едро;
  • като зареждаш от големи фермерски пазари.

Всеки вариант си има своите плюсове и минуси, разбира се. Въпрос на добра бизнес преценка е кой точно тип зареждане ще избереш за своя био магазин.

В случай че първият вариант е възможен - местен фермер, който произвежда продукцията си наблизо - предимствата са значително по-високо ниво на сигурност по отношение качеството на продаваните храни, по-добра цена, а и клиентите ще подхождат с по-високо ниво на доверие.

При варианта със зареждане от доставчик или покупка на едро от големи фермерски пазари, от полза е възможността да се сдобиеш с органични продукти на достъпна цена. Тук обаче ключово значение има регулярната логистика, т.е. как ще успяваш сам да зареждаш магазина си, ако тези пазари и/или доставчици са далеч от твоя магазин.

Риск тук обаче съществува по отношение качеството на зарежданите продукти. Некоректна търговска практика е определени продукти да се представят за органични такива, а всъщност те да не са.

В тази връзка, независимо кой тип запасяване с продукция ще избереш, производителите им следва да бъдат сертифицирани. С  други думи, за да попада производството им в категорията “биологичен продукт”, то следва да отговаря на стандартизираните правила за отглеждане на екологично чисти продукти.

#Осигуряване на подходящо помещение за био хранителен магазин

Както при всеки друг бизнес, така и при този, помещението на магазина ти и неговата локация имат значение за успеха му. Важно е да вземеш предвид демографската област, в която позиционираш обекта си, както и конкуренцията там.

Магазин за здравословни и био храни може да бъде разработен успешно в голям град, в който хората нямат друг достъп до органична храна. Не е добра идея да отваряш такъв магазин в малко населено място, още повече в село. Обикновено там хората се занимават с производство на земеделски храни, отглеждат овощни дървета и други култури, следователно, те не биха купили от био магазина ти храна, която самите те произвеждат.

#Какъв е размерът на инвестицията, който следва да направя?

Не бихме могли да определим точна сума, необходима за създаването на био магазин, тъй като тя се формира на база няколко фактора, част от които споменахме вече по-горе. Това са разходи за покупка или наем на помещение, неговото обзавеждане  и начина, по който ще снабдяваш магазина си с продукти.

Следва да вземеш предвид и разходите за регистрация на фирма, и спазването на всички изисквания за дейността на магазин за здравословни и био храни. Всички те варират спрямо конкретните си характеристики и не могат да бъдат фиксирани в една сума.

Не забравяй, че с Финтрейд би могъл да получиш допълнително финансиране както за старт на собствения ти бизнес, така и при нужда от свежи финансови средства за магазина ти.

#Правила за осъществяване на дейността на магазин за био и здравословни храни

Наред със законовите изисквания, които предвиждат разпоредбите у нас за регистрация на фирма, в бизнеса с био храни има и няколко допълнителни такива, като някои от тях засегнахме частично по-горе.

Едно от изискванията е наличието на сертификат за продажба на доставяните биологични продукти. Съгласно закона, терминът “органичен продукт” е надлежно дефиниран съгласно уредбите на европейското законодателство. Сертификатът за качество на практика удостоверява, че продаваната в магазина ти храна е произведена във ферма, в чиято обработваема земя за последните две години не са използвани пестициди и/или друг тип химикали. Това е изискването, за да бъде същата категоризирана като “биологична”. В България се води Регистър на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)