Grid decor image
Вечният избор между наемна работа или собствен бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2020-01-24

Вечният избор между наемна работа или собствен бизнес

Имаш образование, професионален опит, хъс за развитие, преследваш усилено поставените работни цели и винаги си готов за нови предизвикателства. Напоследък все повече умуваш по какъв

път да поемеш - в ролята на наемен работник или да създадеш собствен бизнес? Този въпрос няма еднозначен отговор, но все пак бихме те посъветвали - развивай се там, където се чувстваш добре.

Но бъди готов и за нови приключения, защото стоенето в зоната на комфорт понякога не е най-мъдрият избор. Виж по-долу какви са двете страни на монетата при наемната работа или при избор на солова кариера.

→Отговорност

Отговорността е качество, което или притежаваш, или не. Независимо дали си на наемна работа или имаш собствен бизнес, то отговорността лежи на твоите плещи. Разликата се състои в това колко е голям товарът. При наемната работа ти имаш определени отговорности, свързани пряко с длъжностната ти характеристика. Докато при предприемачеството - ти трябва да бъдеш човекът оркестър. Като задълженията ти могат да включват: от изграждането на бизнес идеята, планирането, наемане на хора, водене на документация до хигиенна поддръжка на офиса или товаро-разтоварна дейност.

Ако си планирал създаването на собствен бизнес, бъди наясно, че ангажиментите ти ще бъдат разностранни и изискващи развитието на много компетенции и умения. Но поемането на по-голяма отговорност няма само негативен нюанс. Напротив! По-голямата такава обикновено води до повече развитие, независимост и финансова обезпеченост.

→Лично свободно време

Да отидеш на работа в 9 часа и да си тръгнеш в 18 часа, и то без да мислиш за служебните си ангажименти, не се случва почти на  никого в днешно време. Много често, когато си на по-висока позиция, трябва да работиш извънредни часове вечер, през уикендите и празниците. И все пак от гледна точка на натовареност, когато си на наемна работа, може да не използваш капацитета си на 100 %, тъй като знаеш, че накрая резултатът ще е един и същ - получена заплата в банковата сметка.

В случай че си собственик на бизнес, трябва да имаш готовност да достигаш до предела на силите си и да работиш на пълни обороти. Първата година от бизнеса ти е най-критична, тогава си отдаден на безкрайни бизнес срещи, създаване на работещи концепции и печеливши стратегии. Обикновено, когато фирмата ти стане устойчива на пазарната ситуация след третата година, може да отделяш по-малко време за оперативните задължения и повече за оползотворяване на печалбата си. Като избираш: да инвестираш в развитие на бизнеса си, нови предприемачески задължения или лични облаги като например пътувания и почивка.

Предприемачеството изисква усърден труд и свободно време, ако не си готов за такава отдаденост, избери наемната работа.

→Регулярни приходи

Една от най-положителните страни на наемната работа е регулярният приход. На всяко определено число или в интервал от дати, ти ще получаваш аванс, заплата или бонус, установени предварително в трудовия ти договор и според извършените от теб задачи. Звучи добре! Но тази сигурност както носи много ползи, в същото време може да те лиши от повече перспективи.

Поемайки риска да основеш собствена фирма, ти ще имаш и повече възможности за личностен и професионален растеж. Така да се каже - ти ще определяш правилата на играта. И по-важното е, че не си сам в това начинание, защото Финтрейд е твоят надежден съюзник. В случай че имаш нужда от оборотни средства, винаги може да разчиташ на бизнес линия Финтрейд Оборот. Ако си на път да направиш по-голяма инвестиция в бизнеса, то ползвай инвестиционен заем - Финтрейд Инвест.

→Сигурност

В случай че си наемен служител, никога не може да знаеш кога би могъл да загубиш работата си. Ако си сериозен и отговорен, едва ли след това ще ти бъде трудно да си намериш нова.

Не е лесно да притежаваш сигурност при управлението на собствената си компания. При стартирането на предприемаческа дейност имаш куп неизвестни като: планиране на приходите и разходите, прогнозиране на продажбите, ценообразуване и конкурентно обслужване. Тръгвайки с ясно изградена стратегия, трябва да си готов да я моделираш в движение, защото пазарното състояние постоянно се променя. Едно добро начинание може да се срине още в зародиш поради динамиката на пазара.

Дали ще направиш истински бум още в началото на своя бизнес или ще се сринеш с гръм и трясък зависи освен от теб, и от средата. Ако искаш сигурност и спокойствие, то по-добре остани в рутината на наемните служители.

→Работна обстановка

Локацията е един от компонентите, от които зависи цялостното ти удобство и комфорт. Дали ще предпочетеш район в центъра или по-отдалечен такъв, за да нямаш проблем с паркирането, или за теб ще е удобно да работиш близо до дома си, или до училището/детската градина на детето ти?

Обстановката и работната ти позиция в офиса също са важни, но в случай, че си наемен служител трябва да се съобразиш с това, което шефът ти предлага.

Не може да подбираш и колегите си. Ако някой има лошия навик да не си измива чашата с кафе, да държи хаос около работното си пространство или никога да не става да отваря вратата, ще трябва да се разбереш с него по тактичен начин. Не успеете ли да се сработите, е нужно да търпиш покорно всичко.

Да намериш работа, която да отговаря на всичките ти изисквания, свързани с локация, обстановка в офиса и колеги, е много трудно. Бъдейки работодател, можеш да подбираш района така, че да е удобен за теб, интериорът да е по твой вкус и служителите ти да са хора, с които общуването и правенето на бизнес, е приятно.

Дали да работиш наемна работа, или да стартираш собствен бизнес е въпрос на личен избор. Двата варианта имат своите плюсове и минуси. Парична стабилност се постига трудно, независимо коя алтернатива ще избереш. При начинание като предприемачеството не може да си сигурен в успеха, но това не значи, че не трябва да опиташ!

Бъди подготвен да управляваш освен своите парични средства и тези на компанията си. Твоя отговорност е да се развиваш, преуспяваш и увеличаваш своята финансова независимост и тази на семейството си. Как ще се случи това, зависи изцяло от теб.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)