Grid decor image
Допълнителни социални придобивки за персонала или как служителите ми да бъдат по-доволни
Бизнес управление и стратегии 2019-09-10

Допълнителни социални придобивки за персонала или как служителите ми да бъдат по-доволни

Представи си следната ситуация: приятел ти звъни и задава странен въпрос: „Ако работодателят ти предложи месечна заплата от например 1500 лв., би ли се съгласил

200 лв. от тях да бъдат под формата на социални придобивки? В тях да се включват ваучери за храна, карта за спорт, талон за безплатно зареждане в определени бензиностанции, абонамент за библиотеката, билети за самолет с избрана дестинация - страна в Европа или други подходящи за теб допълнителни активи, различни от пари в брой.“

Ти, как би отговорил?

До голяма степен социалните придобивки се определят от размера и възможностите на фирмата. Подобен тип допълнения към основното заплащане на работника, в голям процент от случаите се отразява позитивно на мотивацията и съпричастността на екипа. Дори в България, идеята се оценява подобаващо, особено ако говорим за индивидуални бонуси, съобразени с интересите и търсенията на конкретния човек.

Ако познаваш добре екипа си, ще знаеш: дали обичат да пътуват; какъв спорт практикуват през свободното си време; какво е тяхното хоби; какво ги прави наистина удовлетворени и мотивирани.

Идеи колкото искаш, наистина. С всеки човек, с всеки служител вървят и съответните социални придобивки. В крайна сметка пред теб в ролята на ръководител стои една от главните задачи на мениджмънта и работата с хора – да задържиш и да направиш максималното по силите си качествените хора във фирмата да се усещат на най-подходящото за тях място.

Защото мотивираният персонал е инвестиция за бизнеса!

И ето няколко начина, по които може да стимулираш своя екип:

  • Гъвкаво работно време и дистанционна работа

Работата извън типичната работна среда, запълването на графика със срещи и самоопределянето на личното работно време може да направи своите служители по-щастливи и пълноценни в работата. Тази свобода им дава яснота, че ти вярваш в тяхната преценка и искаш да намерят вътрешния си баланс между почивка и професионални ангажименти.

  • Споделяне на печалбата и възможност за притежание на акции

Когато служителите могат да се възползват от ползите и рентабилността на бизнеса, това може да бъде мощен стимул за тях, да подобрят своята работа. Следователно, предоставянето на опцията за получаване на акции от твоята компания или допълнителен паричен стимул чрез разделяне на печалбата, ще допринесат още повече за мотивацията на служителите ти.

  • Личностно и професионално развитие

Компания, която иска да вдъхнови работната си сила, разбира необходимостта от прехвърляне на умения и знания от едно поколение на следващо. Създай програма за обучение и коучинг, чрез която да помогнеш.на своите служители да се развият както в личен, така и в професионален аспект. Менторите могат да повишат фирмената култура и могат също така да дадат предимство на бизнеса чрез задълбочаване на основните ценности, които компанията е разработила.

  • Програма за здраве

Като работодател, сигурно осъзнаваш колко критична е връзката между здравето и ума на служителите. Когато служителите са здрави, те са по-щастливи и могат да работят с пълен капацитет Програмата за здраве може да бъде въведена срещу малка инвестиция и може да включва: допълнително здравно осигуряване, профилактични прегледи, време за спорт, прочие.

  • Финансова култура

Огромните финансови разходи и финансови проблеми често са лична трудност, която се отразява в професионализма. Много хора просто не знаят как да управляват парите, които печелят. Компания, която инвестира във финансовото образование и благополучието на екипа, може да помогне на служителите да изпитат свободата да се измъкнат от дългове и да живеят просто по-добре.

Ако служител се нуждае от специални условия по кредит, но банката или съответната финансова институция му ги отказва, защо да не го подкрепиш? В културата на „едно голямо семейство“ се включва и получаването на фирмен кредит, с който твоята компания буквално и преносно ще заяви - “ти си част от нас”.

  • Приятна работна среда

Промяната на работното място може да помогне на компанията да види почти незабавно повишаване на настроението на служителите. А за това не е нужно да влагаш много оборотни средства - добави повече естествена светлина в работното помещение, избери удобни и меки мебели, сложи няколко истински растения и създай кът за хранене и почивка.

Наред със стандартните социални придобивки съществуват много и различни модели на допълнителни форми и стимули за мотивиране и задържане на служителите. Друг вариант е предлагането на екстри, като използване на фирмен автомобил за лични цели, при подходящ случай за това.

Ако във фирмата ти се отличава броя на младите родители, може да помислиш и в друга посока. В последните няколко години, в големи бизнес паркове, в близост до работните места на служителите, изникват детски градини. Тяхното работно време удобно съвпада с това на служителите във фирмите. Повярвай ни, екипът ти ще бъде истински доволен, когато забележи с какво разбиране се отнасяш към нелеката задача да комбинират работата и личния живот.

Също се отнася и ако служителите ти срещнат разбиране, ако при нужда им помогнеш с домашен майстор, хотел за домашни любимци, автомонтьор и други полезни услуги. Все неща, за които те биха изхабили от времето и усилията си.

Защото златното правило, че от спокойствието на служителя зависи неговата продуктивност и успехите на фирмата. Предлагайки такива условия на труд, служителят се чувства благодарен и признателен и по този начин повишава ефективността си, приемайки мисията на организацията за своя лична мисия.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)