Grid decor image
Как да предпазя бизнеса си от хакерски атаки?
Бизнес управление и стратегии 2021-05-05

Как да предпазя бизнеса си от хакерски атаки?

Светът, от който всички ние сме част, всъщност е невероятно опасно място, както за отделния човек, така и за бизнеса. След като в края на

2020 г. гигантът Microsoft стана обект на кибератака, какво остава за представителите на малкия бизнес, които много често не взимат насериозно своята дигитална сигурност.

Малкият бизнес, станал обект на хакерска атака, може да претърпи големи загуби, в някои случаи дори да бъде принуден да прекрати дейността си. Ето защо днес е немислимо да се осланяме на идеята, че вероятността точно моят бизнес да стане обект на кибератака, предвид размера си, е нулева. Напротив - няма бизнес, който да е “застрахован”, затова е важно да направиш всичко възможно да защитиш своята организация и чувствителната информация, с която разполагаш, от хакерски атаки.

В следващите редове ти представяме няколко практични съвета, които биха ти били от полза за защита на бъдещия и/или настоящ бизнес проект.

Увери се, че използваш актуален софтуер от лицензиран доставчик

Това е изискуемият минимум за защита на бизнеса от зловредни хакерски атаки. Когато използваш софтуер от лицензиран доставчик, ти получаваш редовно известия за актуализиране на софтуера, включително и автоматичен ъпдейт на същия. Освен това, разработчиците на програми интегрират в програмния код множество защити, с оглед предпазването на софтуера от кибератаки впоследствие.

Ролята на актуализациите, освен за подобряване на потребителското изживяване, е и да повишат нивото на защита. Въпреки че използването на софтуерен продукт, който не е актуален, е възможно, това увеличава в пъти шанса за хакването му.

Архивирането на файловете е задължително за съвременния бизнес

Независимо колко е голям, бизнесът днес работи с данни, които е важно да бъдат добре защитени. Дори в случай че претърпи хакерска атака, бизнесът бързо би могъл да възстанови своите данни, когато те са своевременно архивирани. Важно е да архивираш всички файлове поне веднъж седмично, а в случай че естеството на работата ти изисква повече промени в данните, добре би било архивирането им да става в края на всеки работен ден.

Архивирането е добре да се случва на няколко места - допълнителен хард диск, облачно пространство и други. Съществуват множество платени, а и безплатни алтернативи на софтуери, които биха могли да синхронизират работата в офиса директно с друг хард диск или облачно пространство за съхранение на данни.

Пакети за сигурност, които следва да осигуриш за бизнеса си

Съществуват множество софтуери за сигурност, от които би могъл да се възползва всеки един бизнес, но тук ще откроим три от тях, които имат определящо значение за защитата на твоя малък бизнес:

  • Secure Sockets Layer (SSL) - известен още като SSL сертификат - е основен инструмент за защита на данните на потребителите, давани в уебсайта и изпращани към неговата база с данни. SSL сертификатът предотвратява злонамерения достъп до тази информация и е задължителен за всеки уебсайт днес;
  • Защитна стена за уеб приложения (WAF) - тя може да бъде софтуерно или хардуерно базирана. Практически тази “стена” осигурява защита на уеб сървърите на бизнес уебсайта, като сървърът е в състояние да изпраща съобщения само в отговор на заявка от страна на клиента.  Софтуерно базираните защитни стени се предлагат срещу абонаментно заплащане;
  • Софтуерни скенери за сигурност - тези инструменти имат за цел да сканират редовно уебсайта и/или софтуерите на бизнес компютрите ти. Те са в състояние да идентифицират и спрат навреме зловреден софтуер.

В търсенето на допълнителни пакети за сигурност ще откриеш няколко възможни опции, предлагани на различни цени. Важно е да отбележим, че инвестицията в подобен защитен софтуер винаги си струва.

Увери се, че интернет мрежата ти е защитена

Недостатъчно добре защитена интернет мрежа всъщност се оказва най-голямата пробойна за съвременния бизнес. Хакерите използват интелигентно разработени програми, които откриват слабите и недобре защитени мрежи. Именно от там те получават шанса да “заразят” фирмените данни и да се доберат до файлове, пароли, финанси и други особено важни за работата на компанията данни.

Практиката показва, че особено уязвими са Wi-Fi интернет мрежите. В тази връзка, редица компании днес залагат на кабелните интернет мрежи, въпреки че ограничават гъвкавостта. При някои бизнеси липсата на безжична мрежа се оказва невъзможна, затова предприятията инсталират допълнителни софтуери за защита на безжичните рутери. Тези софтуери действат така, че практически правят “невидима” използваната Wi-Fi мрежа за потребители, които не са служители на фирмата.

Фирмена политика за интернет сигурност и план за управление на риска

Макар че много малък процент от компаниите днес разполагат с такава, създаването и следването на единна фирмена политика за сигурност в интернет би било от полза за бизнеса. В тази фирмена политика могат да бъдат предвидени например:

  • използването само на служебни имейли и забрана за кликване на връзки и прикачени файлове, които са неотносими за фирмената дейност;
  • ограничен достъп до лични имейли, достъп до потенциално опасни уебсайтове и/или осъществяването на връзка на личния смартфон към безжичната фирмена Wi-Fi мрежа.

Наличието на план за управление на риска, от своя страна, гарантира, че киберсигурността има ключово важна роля за твоя бизнес. По този начин, дори и бизнесът ти да стане жертва на злонамерена хакерска атака, той следва да има готовност за евентуално блокиране на фирмените сметки, уведомяване на потенциално застрашените клиенти и други с подобен характер.

Всички служители, които по една или друга причина имат достъп до системната база данни на бизнеса, следва да са наясно как зловредният софтуер влияе върху работата на всички ви и как да го разпознават.

Увери се, че данните ти са защитени и шифровани

Основните цели на хакерите са кражба на информация за кредитни карти, банкови сметки и като цяло създаването на хаос в атакуваната организация. Достъпът до чувствителните данни и злоупотребата с тях може да навреди както на отделните служители и клиенти, така и на бизнеса ти като цяло.

Ако данните на компанията ти преминават през интернет, те задължително следва да са шифровани. Съществуват и различни инструменти за шифроване на хард дисковете на компютрите, които са стандартни за най-използваните операционни системи - Windows и   mac Os. Обикновено криптирането се прилага само когато потребителите са влезли в компютъра, т.е. докато системата работи. Във времето, в което системите са изключени, следва да се приложат споменатите вече инструменти за защита на мрежата от злонамерени атаки по всяко време.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)