Grid decor image
Как да избера най-подходящия кредит за бизнеса си?
Бизнес управление и стратегии 2023-01-12

Как да избера най-подходящия кредит за бизнеса си?

Бизнес кредитните продукти, предоставяни от небанкови институции, се утвърдиха като особено привлекателен финансов инструмент. Предоставянето на фирмен заем от кредитори, тясно специализирани в областта, се

отличават с гъвкавостта, бързината си и изключително изгодните си условия, основани на кредитни линии.

Налични са множество опции за такъв тип продукти, но как би могъл да определиш кой е най-подходящия за твоите нужди. Точно върху този аспект на бизнес кредитирането фокусираме вниманието ти в следващите редове.

Какви видове фирмени заеми има?

Изхождайки от генералните нужди на бизнеса, в практиката са се утвърдили няколко основни типа заеми, които според целите си се разделят на:

Инвестиционни бизнес заеми

Както подсказва името им, тук се включват кредитни продукти с по-големи размери, респективно с по-дълги срокове за връщане. Насочени са към дългосрочни инвестиционни цели. Такива могат да бъдат стартиране на бизнес, разширение на бизнеса (дигитализация, утвърждаване на онлайн присъствие), разширяване на веригата от търговски обекти (магазини, офиси) и други дейности, които изискват големи инвестиции.

Оборотни бизнес заеми

Услугите на този тип фирмено кредитиране са насочени към осигуряване на свежи оборотни средства. За много стартъпи, а и малки бизнес структури като квартални магазини, офиси с различни направления и т.н., нуждата от допълнителни финансови стимули често е неотложна. Този тип бизнеси трудно могат да си осигурят финансова обезпеченост, за да инвестират в покупката на нова стока например, затова този тип заеми са разработени спрямо тези им нужди.

Фирмени заеми за текущи финансови нужди

И третата по-голяма категория бизнес заеми, която бихме могли да откроим, е тази, предназначена за текущи финансови нужди. Този тип бизнес кредитни линии  предоставят нужния финансов стимул за покриване на текущи бизнес нужди. Те могат да имат различен израз - покупка на ново оборудване, с цел замяна на старото, покриване на комунални услуги, провеждане на промоционални кампании и други подобни.

Как да определя от какъв бизнес кредит имам нужда?

Както когато се касае за теглене на потребителски заем, така и тук, има няколко ключови момента, от които да се ръководиш. Те са свързани помежду си, но в цялост могат да очертаят типа кредитен продукт, който е най-подходящия за теб. Споделяме ти ги съвсем синтезирано тук:

Определи конкретните си нужди

Всяка бизнес единица се развива индивидуално. Няма универсална формула, с която да се определи дали един, или друг заем е подходящ. Ето защо тук важно значение имат твоите индивидуални потребности от допълнително финансиране.

С други думи, когато имаш ясна представа за какви цели са ти нужни парите, много по-лесно би могъл да определиш кой тип заем би ти свършил чудесна работа.

Ако реализираните приходи не достигат, за да заредиш с нова стока и/или да си осигуриш нужното техническо обезпечение, за да работиш ефективно, най-подходящият продукт за теб би бил оборотният бизнес заем.

В случай че планираш разширение на бизнеса си - откриване на нови обекти, подобряване на инфраструктурата около обекта ти и/или ремонт на сградите, които ползваш, то ще са ти нужни доста по-големи суми. В този случай инвестиционен тип корпоративен заем би бил най-удачния вариант.

Анализирай финансовото си състояние и съобрази сроковете

Заемът може да бъде от изключителна полза за всеки предприемач, но все пак не бива да се забравя, че същият следва да се връща. При това в определени размери на месечните вноски и срок, които стриктно да бъдат спазвани.

Ето защо, преди да предприемеш тази важна стъпка към теглене на бизнес заем, е важно да направиш обстоен анализ на финансите си. В крайна сметка, те са тези, от които зависи кой тип заем би могъл да си позволиш, в какви размери и срокове би могъл да го върнеш.

Всяка кредитна линия се отличава с отделни параметри, които ще ти послужат за информация кой е най-добрият избор за теб. Изпадайки в състояние да не можеш да обслужваш вече усвоен от бизнеса ти заем, ситуацията ти повече се влошава. Затова не бива да се стига до това, а когато решението е взето на база правилен анализ и оценка, няма как да се стигне до подобно състояние.

Направи съпоставка между няколко предложения

Както стана ясно, бизнес кредитните линии се проектират съгласно различните бизнес нужди. Всяка от тях има свои условия за кредитиране, отнасящи се до изисквания към бизнеса, максимални размери на сумите за усвояване, лихвен процент, срокове на връщане и т.н.

От друга страна, този тип небанкови кредитни компании, удовлетворяващи различните бизнес нужди, се конкурират помежду си. Това предполага възможността една и/или няколко от тях да ти предложи много по-добри условия за сметка на другата.

По този повод, преди да се довериш на който и да е кредитор, да направиш съпоставка между няколкото опции, които ти се предоставят. Вземайки предвид и останалите критерии, които обобщихме тук, със сигурност ще вземеш най-доброто решение за теб и твоя бизнес.

Fintrade ти предлага възможност за избор между няколко бизнес кредитни продукти, отличаващи се с атрактивни условия. Кандидатствай за нужния ти бизнес кредит сега. 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)