Grid decor image
Какви са ползите за бизнеса ми при франчайз договор?
Бизнес управление и стратегии 2020-09-14

Какви са ползите за бизнеса ми при франчайз договор?

Замисляш ли се често какви други пътища за твоето бизнес развитие съществуват? Ако пред теб стои въпросът, свързан с инвестиция за бизнеса, то защо не

помислиш за франчайз. 

Франчайзингът прави възможно закупуването на работещ и успешен модел, съпътстван от богата история, ефикасна обучителна програма, голяма логистична мрежа и надеждна техническа поддръжка. Той печели бизнеса с това, че има доста впечатляващи примери, реализирали високи приходи с нисък рисков процент за провал.

Но какво всъщност е франчайз моделът?

Франчайз моделът е форма за партниране между франчайзодател и франчайзополучател. Двете фирми се представят под един бранд, но в същото време запазват своя правен статут като отделни юридически лица.
Франчайзодателят предоставя на друго лице правото на ползване на неговата търговска марка, бизнес правила и методиката на работа. Франчайзополучателите, от своя страна, приемат определени условия, при които да използват тази бизнес подкрепа и ноу-хау. За да притежава  франчайз възможността, получаващата я страна дължи на компанията-майка такси, наричани роялти. За техния размер партньорите се договарят предварително.
Аз в ролята на франчайзополучател

Чрез франчайзинга можеш бързо да навлезеш в света на предприемачеството или да промениш своя бизнес модел, закупувайки правилната франчайз система, която ти осигурява конкурентно предимство. Ползите за теб при подписване на такъв договор са следните:

Ще получиш предимството да работиш под шапката на утвърден бранд, който ще ти предостави цялостната база знания, включваща: идеята,  марката, експлоатационните техники и въобще всичко друго, което вече е изпробвано и в готовност да бъде внедрено отново и отново на ново място.

Работата под шапката на франчайз ти позволява да се ползваш от предварително установена и регистрирана марка. Това означава, че (на теория) ще имаш много по-малко работа и разходи, свързани с установяване и надграждане на бранда. Той вече ще бъде известен и доказан на пазара и следователно трябва да води постоянен поток от лоялни към марката клиенти. 

Ще ти бъде предоставена консултация от франчайзодателя, който притежава подготовка, изпитана във времето. Това ще ти гарантира максимално бързо усвояване на бизнес познанията.

При подписване на франчайз договор ще се възползваш от плюсовете на марката, договорените по-изгодни цени за финансиране и по-благоприятни условия, предоставени от финансовите институции. Инвеститорите са много по-склонни към финансиране на бизнес, който е с изградена мрежа, наложена марка и поддържана структура. В някои случаи капиталовложението може да бъде за сметка на франчайзодателя, което още повече опростява дейността на новия бизнес. 

Може да извлечеш полза и от многобройните бизнес връзки, които вече са установени от франчайзодателя. По всяка вероятност отношенията с доставчиците и дистрибуторите вече ще са налице и ще се управляват лесно. Този модел предоставя по-добри оферти за доставки, тъй като франчайз дружеството закупува стоките и услугите на едро за цялата верига, с което доставната цена е значително редуцирана. 

Предимствата на вече установените взаимоотношения с рекламодатели и маркетингови екипи също могат да бъдат полезни за стартиращ бизнес. Освен това като франчайзополучател придобиваш услуги като: система за поддръжка и сигурност, схеми за обучение, системи за управление на продажбите и други. Изброените може да бъдат включени и в цената на таксата за франчайз. Франчайзодателят подпомага всички стъпки в хода на търговията ти.

Ще бъдеш подкрепен при получаване на права за осъществяване на дейността си в даден район; ще получиш съвети за идентифициране на подходящи локации за осъществяване на търговия; планове за оформление и ремонт на терена, който ще използваш; планиране на необходимите правни и счетоводни услуги.

Сигурността и ползите, предлагани от франчайзинга, намаляват риска от фалит и за фирмата ти ще има по-малка вероятност за провал през първите години от нейното съществуване.

Аз в ролята на франчайзодател

Ти като франчайзодател може да разшириш бизнеса си с умерен риск, ползвайки усилията на други компании. Научи какви са ползите за твоя бизнес, ако решиш да сключиш франчайз договор за твоя бранд и ноу-хау.

Напредъкът изисква инвестиране на капитал и ресурси, които много успешни собственици на бизнес имат в ограничено количество, а понякога нямат опции за набирането им. Франчайзингът служи като източник за бързо, повсеместно разширяване на успешния бизнес. Франчайзополучателите инвестират свои собствени средства и човешки ресурс за разрастване на твоя бизнес. Контролирайки този процес, ти получаваш допълнителни обекти и популяризиране на твоята марка.

Като успешен франчайзодател ще се възползваш от регулярните възнаграждения, които „обикновено“ се основават на процент от брутните продажби на франчайзополучателите и се изплащат месечно. В повечето случаи тези финансови ползи варират в диапазона от 2% до 20% в зависимост от конкретния франчайз. Понякога таксата може да бъде твърдо фиксирано месечно възнаграждение или пък заплащане на база квадратура на обекта. Това е често срещана практика при веригите за бързо хранене.

Развитието на нови обекти, част от франчайзинг, помага за допълване и разширяване на стойността на твоя бранд. Приносът на франчайзополучателя в местната и регионалната реклама допълнително служи за разширяване на разпознаваемостта на марката ти.

При правилно управление, разрастването, свързано с франчайзинг, води до увеличаване на обема покупки и поръчки при доставчиците.

Франчайзополучателите, които са инвестирали собствен капитал и спестявания, са обикновено по-добри мениджъри и работници от служителите на заплата, които нямат голям интерес към прогреса на бизнеса ти.

И накрая няма как отново да не засегнем и ползата от разпределения риск. Вместо да инвестираш непрестанно в нови обекти и служители, сключвайки франчайз договор ще имаш шанс за наистина бързо, качествено и нискорисково разрастване. Франчайзополучателят получава знания и успешни практики за твоята марка, но той ги адаптира в контекста на местната бизнес среда, която познава добре. 

Ползите за теб при сключване на франчайз договор могат да бъдат много и в двете роли -  на франчайзополучател и на франчайзодател. Каква ще бъде твоята роля, зависи от нагласата ти, нивото на бизнес модела и местния пазар. Претегли внимателно всички опции преди да избереш пътя за развитие на фирма си. Независимо какъв е твоят избор, винаги може да разчиташ на надежден съюзник за бизнеса ти в лицето на Финтрейд.
 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)