Grid decor image
Мобилен ресторант - идея за иновативен и печеливш бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2021-02-02

Мобилен ресторант - идея за иновативен и печеливш бизнес

Живеем във време, в което мобилността е фактор с ключово значение не само са бизнеса, но и за връзката между хората. Вследствие на безпрецедентните ограничителни

мерки, които бяха въведени в страни от целия свят в средата на 2020-а, се наложиха някои съществени промени в иначе утвърдени бизнес модели.

Ресторантьорството е сред бизнес секторите, чиито загуби бяха значителни и продължават да нарастват. Същевременно, този сектор обаче се утвърди като един от най-устойчивите във времето. Днес доставките на храна по домовете, най-често приготвяна в кухнята на традиционен ресторант, е успешен бизнес модел в по-големите градове. Класическият ресторант днес обаче би могъл да придобие доста по-широки измерения - какво би казал за мобилен ресторант например?

Защо мобилният ресторант може да бъде печеливш бизнес днес?

Интересът към мобилните заведения се увеличава значително, особено в ситуация като днешната. Кафенета, пицарии или фаст фууд ресторанти на колела (наричани още фаст фууд трък) формират нов бизнес формат, който много бързо започва да се конкурира с класическия ресторантьорски бизнес.

#Иновативен бизнес модел

Безспорно този нов тип търговски обекти представят на клиента нещо модерно и иновативно на фона на класическите заведения за хранене. Идеята за мобилен ресторант, широко добила популярност на Запад, дава обещаващо начало, както за тепърва стартиращи предприемачи, така и за тези, чиито бизнес идеи се простират отвъд границите на локалните им заведения.

Мобилният ресторант би могъл да бъде създаден в камион, каравана, кемпер или друго превозно средство, което предлага възможност за преоборудването му във функционален ресторант на колела. Фууд тръковете се оборудват с подходящо за целта кухненско оборудване, брандират се и се позиционират на подходящо място.

#Предимства пред класическия ресторант

На първо място мобилност, разбира се. С фууд трък не чакаш клиентите да дойдат при теб, а точно обратното - ти отиваш при тях. Когато мобилният ресторант е позициониран на стратегическо място, клиенти няма да липсват. В случай на промяна на на пътникопотока в първоначално избраната локация, сравнително бързо можеш да преместиш ресторанта си.

Второто голямо предимство е спестяването на разходи за наем и/или строителство. Ако превозното средство-ресторант е твоя собственост, то си спестяваш разходи за наем и строителство на търговски обект. Тези две бюджетни пера не са за пренебрегване при стартирането на собствен бизнес в този сектор.

Мобилните ресторанти се характеризират с бърза възвращаемост на инвестициите и бързо излизане на пазара. Различни са факторите, които влияят върху тези два аспекта на мобилните ресторанти, но образно казано - обслужването на 100 души на ден ще възвърне инвестицията ти за времето между 4 и 6 месеца. При закупуването на камион за хранене, ще са ти необходими няколко дни за инсталиране на ресторантско оборудване, създаване на меню, оформяне на изискуемите документи за започване на работа и позициониране на обекта.

Стартирането на собствен ресторантьорски бизнес на колела е едно добро начало за малкия предприемач. Как обаче да реализираш тази иновативна идея и да започнеш да печелиш?

Какъв тип мобилен ресторант искаш да развиваш?

Наред иновативната си визия по отношение модела на предлагане на храна, качеството на приготвяните ястия има решаващо значение за неговия успех. Също като класическия вариант на ресторант и тук следва да определиш какъв тип ресторантьорски бизнес би искал да развиваш. Сред най-популярните формати на мобилен ресторант се нареждат:

  • Мобилно кафене

На клиентите можеш да предложиш широк асортимент от топли и студени напитки, в т.ч. различни видове кафе напитки, коктейли, фрешове, шейкове и други. Добра идея е към напитките да се предлагат още леки десерти, разнообразни сандвичи и/или сладкиши. Ключов компонент на мобилното кафене е инвестицията във висококачествена професионална кафе машина, както и набора от предлагани напитки, които да са наистина качествени. 

  • Пицария на колела

Можеш да предложиш приготвянето на различни видове пици, които успешно да бъдат комбинирани с предлагането на подходящи свежи напитки и салати.

  • Скара на колела

Употребата на качествени месни продукти в комбинация с нужното оборудване - скара, грил и т.н., може да доведе немалко клиенти в ресторанта ти. Разбира се, добре е да помислиш и за подходящите газирани и негазирани напитки, както и различни гарнитури.

Истината е, че с наличието на професионално оборудване за приготвянето на различни видове храни, твоят мобилен ресторант може да се превърне в предпочитано от клиентите място за хранене. Без значение какъв тип храна приготвяш, ако тя е достатъчно вкусна, клиентите ще оценят подобава това качество.

Къде да позиционираш мобилния си ресторант?

Като всеки един търговски обект, мобилният ресторант следва да бъде позициониран на достатъчно комуникативно място. Още няколко неща следва да бъдат взети предвид при локализирането му:

  • Наемане на общинска собственост

Мобилният ресторант би могъл да се позиционира на няколко места в рамките на месец например. За всяка от локациите си следва да получиш съответното разрешително за ползване и да платиш наем, съгласно тарифите за ползване на общинска собственост, които прилага съответната община.

  • Наемане на частна територия

Често срещана практика е позиционирането на мобилен ресторант върху собственост на голям търговски център, развлекателен център и други обекти, които се характеризират с висока посещаемост.

  • Провеждане на масови мероприятия

Всякакъв тип прояви, свързани със събиране на групи от хора, могат да бъдат от полза за локализирането на мобилния ресторант точно там. За целта е необходимо да се сключи договор за наем с организаторите на фестивала, панаира или концерта.

Какви са изискванията, за да стартираш дейността на мобилен ресторант?

#Нормативни изисквания за осъществяване дейността на мобилен ресторант:

За да осъществява дейността си законно, мобилният ресторант следва да бъде регистриран в съответната Областна дирекция за безопасност на храните (ОДБХ). За целта следва да бъде подадено заявление по образец към ОДБХ и да бъде приложен съответният набор от документи:

  • разрешение от общината/общинско звено за поставяне на търговския обект;
  • копие на решение за регистрация на фирма, издадено от Агенцията по вписванията;
  • договор за наем (ако е приложимо);
  • документи, съгласно изискванията на Закона за храните, Системата за контрол и HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point, „Анализ на опасностите и контрол на критичните точки“)

#Хигиенни изисквания към устройството на мобилните ресторанти и персонала

Мобилният ресторант осъществява дейността си по приготвянето и предлагането на храна, съобразявайки се със следните хигиенни изисквания към устройството му:

  • обособяване на складова площ, която е изолирано пространство, оборудвано с вход за снабдяване с продукти;
  • наличие на подготвителни (работни) площи - тук се включват мивка с течаща вода (топла и студена) заедно с работен плот. При подготовката на отделни групи храни (такива са например: птиче месо, свинско месо, риба, салати и т.н.) следва да бъде обособен отделен подготвителен кът и/или график за подготовка на различни групи храни, в случай че не могат да бъдат обособени няколко отделни площи;
  • наличие на работен кът с готварски уреди;
  • наличие на малък гардероб за съхранение на лични вещи и облекло на персонала;
  • наличие на шкаф за трапезна посуда – тарелки, вилици, лъжици и т.н.;
  • наличие на шкаф за съхранение на почистващи препарати;
  • наличие на собствен санитарен възел и/или използване на санитарен възел на друг обект, регистриран по Закона за храните, който се намира в непосредствена близост до мобилния търговски обект. Това обстоятелство се доказва с договор между страните.

Изисквания се прилагат и по отношение на персонала на мобилния ресторант. Такива са изискванията за наличие на работното облекло, налична здравна книжка с необходимата заверка от лекари специалисти за всеки един от служителите, преминато обучение по програма на Системите за контрол и HACCP.

Нормативната уредба и изискванията към персонала и устройството на мобилния ресторант до голям степен се припокриват с тези на класическото заведение за хранене. Не бива да пренебрегваме обаче предимствата на тази иновативна бизнес идея. Колкото до финансирането - дали ще започнеш с лични средства, или ще се възползваш от  бизнес кредит, зависи изцяло от теб. За да дадеш успешен старт на идеите си в областта на мобилното ресторантьорство, съветите, които подбрахме по-горе, ще ти бъдат от полза.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)