Grid decor image
До 70% възстановяване на ДДС за фирмените автомобили
Новини 2015-10-29

До 70% възстановяване на ДДС за фирмените автомобили

Да се възстановяват само 70% от ДДС за фирмени автомобили, които ще се ползват и за лични нужди. Това предлага Министерството на финансите в промените

в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени в парламента от Министерски съвет.
За предложената плоска удръжка от 30% от ДДС е нужно специално разрешение от ЕС.  Дотогава фирмте ще трябва да следват временни правила с подаване на декларации и ежемесечно отчитане на дела за лично ползване. Този режим ще бъде променен след броени месеци.

Целта на промените е да се ограничат масовите злоупотреби с възстановяване на ДДС през фирмени покупки за лично ползване. Заради ниския праг на деклариране на активи – 700 лв. и заради идеята фирмите сами да изчисляват какъв е делът им на лично ползване, първоначалните текстове предизвикаха сериозни критики. Специалният режим за възстановяване на ДДС все пак ще важи само за два вида активи с ползвано право за възстановяване на ДДС - превозни средства с данъчна основа над 5000 лв. и недвижими имоти. Компаниите ще са длъжни да декларират пред НАП всички подобни активи, които се ползват и за лични, и за бизнес нужди. Не е ясно каква точно ще бъде методиката за определяне на дела за лично ползване, която временно ще се прилага. При автомобилите като критерий може да се използват изминати километри, а при имотите - дни или площ за лично ползване.

Режимът ще важи и за заварените случаи, като за тях е поставен краен срок за деклариране - 29 февруари 2016 г. Фирмите, които не подадат декларациите и бъдат хванати от данъчните, че ползват активите за лични нужди, ще дължат данъка на 100%.

Подобни практики съществуват в други европейски страни като Испания например, която удържа 50% от ДДС-то при покупки на превозни средства за смесено ползване. Как точно обаче ще се прилага този облекчен от гледна точка на администриране режим и дали би засегнал и вече закупени активи не е ясно, защото законодателството ще се нагажда впоследствие. Не е ясно и как ще се процедира с недвижимите имоти.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)