Grid decor image
До 70% възстановяване на ДДС за фирмените автомобили
Новини 2015-10-29

До 70% възстановяване на ДДС за фирмените автомобили

Да се възстановяват само 70% от ДДС за фирмени автомобили, които ще се ползват и за лични нужди. Това предлага Министерството на финансите в промените

в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени в парламента от Министерски съвет.
За предложената плоска удръжка от 30% от ДДС е нужно специално разрешение от ЕС.  Дотогава фирмте ще трябва да следват временни правила с подаване на декларации и ежемесечно отчитане на дела за лично ползване. Този режим ще бъде променен след броени месеци.

Целта на промените е да се ограничат масовите злоупотреби с възстановяване на ДДС през фирмени покупки за лично ползване. Заради ниския праг на деклариране на активи – 700 лв. и заради идеята фирмите сами да изчисляват какъв е делът им на лично ползване, първоначалните текстове предизвикаха сериозни критики. Специалният режим за възстановяване на ДДС все пак ще важи само за два вида активи с ползвано право за възстановяване на ДДС - превозни средства с данъчна основа над 5000 лв. и недвижими имоти. Компаниите ще са длъжни да декларират пред НАП всички подобни активи, които се ползват и за лични, и за бизнес нужди. Не е ясно каква точно ще бъде методиката за определяне на дела за лично ползване, която временно ще се прилага. При автомобилите като критерий може да се използват изминати километри, а при имотите - дни или площ за лично ползване.

Режимът ще важи и за заварените случаи, като за тях е поставен краен срок за деклариране - 29 февруари 2016 г. Фирмите, които не подадат декларациите и бъдат хванати от данъчните, че ползват активите за лични нужди, ще дължат данъка на 100%.

Подобни практики съществуват в други европейски страни като Испания например, която удържа 50% от ДДС-то при покупки на превозни средства за смесено ползване. Как точно обаче ще се прилага този облекчен от гледна точка на администриране режим и дали би засегнал и вече закупени активи не е ясно, защото законодателството ще се нагажда впоследствие. Не е ясно и как ще се процедира с недвижимите имоти.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)