Grid decor image
Дълъг или пленителен работен ден предпочиташ?
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2018-10-02

Дълъг или пленителен работен ден предпочиташ?

„Днес беше дълъг ден.”

 Това изречение означава: „Днес беше дълъг, натоварен, тромав и скучен ден.” Кога последно чухте някой да казва, че си прекарва вълшебно на

работа? Вероятно този човек работи по талантите си и затова се усеща щастлив. Вероятно не му доскучава лесно и си намира винаги нещо добро и положително, което да види в работата си и извън нея. Ако имаш такива хора около себе си, ти предлагам да постоиш покрай тях, да ги наблюдаваш и да послушаш какво правят по-различно. На първо място ценят деня и живота си твърде много, за да изберат неправилна работа или работно място. Те знаят как да работят, как да свършат работата си, без да я претупат, но наслаждавайки се през цялото време. Другите с дългия ден са мрънкащите служители и шефове, онези, които работят за ранг, заплата или за престиж. Все мотиви, които водят до нещастия.

Каква е идеята на пленителния работен ден?

Иска ли ти се като се прибереш да кажеш с усмивка, че денят те е запленил, че си започнал с усмивка и си приключил с усмивка, че трудностите са се стопили с лекота, че не се е налагало да продаваш или действаш агресивно, а когато си се прибрал си имал още енергия да направиш нещо хубаво вкъщи. Ето това е идея. Замисли се кое прави работния ден пленителен, а не изморителен.

Много хора започват свой бизнес, защото дълбоко в себе си искат да се чувстват по-различно, отколкото са се чувствали, когато са били в организация, която не е подкрепяла индивидуалността им. Ако организацията е правила това, вероятно те никога не биха си и помислили да напускат прекрасната си работа. Ако денят им е бил великолепен и заплащането добро, защо им е да се захванат с тази огромна отговорност на личния бизнес?

Масовата атмосферата често обаче не подкрепя развитието на човека, обикновено в нея той е принуден да се хармонизира с не-дотам умни решения, с компромиси, с претоварване и други неща, които започват да влияят и на живота му извън организацията. Затова добрият бизнесмен има визия не за себе си, а визия за това как да направи дните на своите служители толкова пленителни, че те да обожават да работят при него.

И това е напълно възможно. Възможно е „шефът” да бъде харесван не просто заради заплатите или положението си, което е така или иначе неискрено харесване или по-точно условно харесване. Възможно е да е толкова добър пример за нещата, че просто да ти се ще да работиш покрай този човек. Тогава ти работиш за себе си, а не „за него” или „за фирмата му”, което изопачава нещата. Ти работиш, защото ти се чувстваш мотивиран и се чувстваш добре в дните си.

Задача: напиши най-прекрасния работен ден за теб

Още по-добре – постави го като задача на своите приближени или колеги. Често се разминаваме в представите си, но някъде между всички листчета ще се откроят общи идеи, които ще можеш да реализираш и да опиташ на живо, в работна атмосфера. Нека всеки напише своята представа, какво иска да се подобри в деня му и после да си споделите един на друг. Нехарактерен подход е за професионалните среди, защото обикновено подобна откритост е рядкост. Ако си готов да приложиш този радикален подход и да опиташ, може би ще се учудиш

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)