Grid decor image
Иновациите са ключът за развитието на бизнеса
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2015-04-23

Иновациите са ключът за развитието на бизнеса

Осъществяването им обаче изисква взаимодействие между компании, администрация, образование и потребители.

Иновациите са един от най-важните компоненти за динамичното развитие на малкия и средния бизнес, но

за да се осъществяват новите идеи в работата му, е необходимо тясно сътрудничество между компаниите, правителството, образователната система и потребителите. Около тази идея се обединиха вчера участниците в регионалната бизнес конференция "Гепард", която "Капитал Daily" проведе във Варна. Събитието срещна представители на бизнеса с новата местна власт.

Според експертите малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации. От Фондацията за приложни изследвания и комуникации, които изготвят годишния доклад "Иновации.бг", припомниха, че темповете на нарастване на финансирането на научноизследователска и развойна дейност са по-високи от темповете на нарастване на брутния вътрешен продукт на страната.

По време на дискусията не бяха подминати и останалите проблеми на малкия и средния бизнес – трудният достъп до финансиране, необходимостта от по-качествен човешки ресурс и насочване към сектори с по-висока добавена стойност и не на последно място липсата на богат управленски опит.
 
Класацията
Тази година класацията изключва големите компании (виж критериите в карето), а подреждането на най-динамичните малки и средни предприятия е направено по ръста на приходите им от оперативна дейност през 2010 г. спрямо резултатите от 2009 г. Освен данните за дейността им през последната година се проследява и динамиката в тяхното развитие през последния тригодишен период (2008-2010 г.).  "Гепард" подрежда компаниите и в регионални класации по административни области.

Най-добре представилата се компания в региона и заемаща втора позиция в класацията на национално ниво е варненската "Навибулгар сървисес", чиито приходи през 2010 г. скачат с 2762%. През 2008 г. дружеството е имало едва 15 хил. лв. оборот, който миналата година скача до над 2.7 млн. лв. Печалбата на компанията за 2010 г. възлиза на 478 хил. лв.

Миналта седмица "Капитал Daily" награди най-успешните дружества в Южна България, а днес във Велико Търново ще бъдат отличени фирмите от северната част на страната.

Регион Черноморие
В деветте административни области от регион Черноморие се намират 24.12% от класираните в цялата страна фирми. Най-силно представени в региона са областите Варна, Бургас и Добрич, които заедно "излъчват" 60% класираните компании от източната част на страната. Най-малък е броят на попадналите в подреждането дружества от област Разград, но те пък бележат най-високия за страната среден ръст на приходите.

Източник: Capital.bg

 
 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)