Grid decor image
Какво трябва да знаем за касовите апарати
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2017-11-30

Какво трябва да знаем за касовите апарати

На път си да изпълниш мечтата си и да стартираш свой собствен бизнес. Без значение дали ще отвориш магазин за хранителни стоки, дрехи и аксесоари

или такъв за цветя и дребни подаръци, в случай, че ще извършваш търговска дейност, при която покупките ще се заплащат в брой, ще трябва да монтираш касов апарат в твоя търговски обект. Според българското законодателство, за всички плащания, с изключение на тези, които се извършват по банков път или чрез пощенски превод, търговецът е нужно да издава фискална касова бележка.
В тази статия ще ти помогнем с основните насоки и стъпки по монтиране, регистрация и използване на фискално устройство в твоя търговски обект.
 
Какво представлява касовият апарат
Той е устройство за регистриране и отчитане на продажбите на стоки или услуги, чрез издаване на фискални касови бележки и служи за съхраняване на  данните за регистрираните обороти във фискалната памет. При извършване на продажба в брой, за всяко плащане е задължително да се издава фискална касова бележка, която да се предоставя на клиента, като нейно копие се записва върху контролна лента. Всички фискални устройства или касови апарати трябва да имат изградена дистанционна връзка с НАП.
 
Как да започнеш работа с касов апарат
За да започнеш да използваш апарата, първо трябва да сключиш договор за техническо обслужване със сервизна фирма, която, при въвеждането в експлоатация на апарата, ще ти издаде свидетелство за регистрация на фискалното устройство. След това устройството изпраща съобщение до НАП и получава отговор дали регистрацията е успешна.
 
Какви документи са необходими за регистрация на касов апарат 
Необходимите документи са:

  • Два броя свидетелства за регистрация на касов апарат или фискален принтер
  • Касов бон от въвеждането в експлоатация
  • Договор за техническо обслужване
  • Паспорт за касов апарат или фискален принтер

*Всички тези документи се издават в специализираните сервизи и магазини за фискални принтери и касови апарати

  • Лична карта на лицето, което регистрира фискалното устройство в ТД на НАП.

 
Как се осъществява предаването на информацията от касовия апарат до НАП
Касовият апарат трябва да има данъчен терминал, чрез който се осъществява дистанционната връзка с НАП, като в него се съхраняват дневните отчети от апарата и веднъж месечно се изпращат в НАП.

Какво представлява касовата книга
В касовата книга се съхраняват дневните, месечните и годишните финансови отчети, като в нея се попълва отчета за деня и оборота от фискалното устройство. Тя трябва да се съхранява в търговския обект.

Освен ценни съвети за своя бизнес, винаги можеш да разчиташ на Финтрейд в случай, че имаш нужда от стоков кредит (оборотни средства), за да обогатиш асортимента си, да направиш подобрения на обекта си или всичко друго, благодарение на което ще генерираш още повече оборот и печалба. Ние помагаме на малкия бизнес да се развива с два специално разработени финансови продукта – Финтрейд Оборот и Финтрейд Инвест. Ако имаш въпроси, винаги можеш да ни потърсиш на 0 700 200 33 (без допълнително таксуване) или да кандидатстваш за бизнес кредит бързо и лесно от нашата онлайн форма.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)