Grid decor image
Откъде мога да науча как да ръководя своя бизнес? Алтернативни подходи!
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2019-01-16

Откъде мога да науча как да ръководя своя бизнес? Алтернативни подходи!

Кои смяташ, че са ключовите умения и знания за ръководство на бизнес? Организираност, дисциплинираност, нюх, интуиция, административни и управленски способности, разбиране на значимостта на проектите

и новите начинания, финансови познания и вечно желание за промяна. Да започнем с минимума!

Сега да помислим къде може да придобие човек подобен опит. Защото изборът е огромен и не винаги се нарича нов курс или пък стандартно формално образование. В днешния век се научваме основно чрез наблюдение, личен опит/практика и много, много четене.

Ето един пряк път - запиши стаж. Дори и отдавна да считаш, че си минал стажантската възраст. Ако желаеш да направиш свой бизнес е добре да видиш как функционират различни отдели и разнообразни видове дейности, а после да се концентирираш над 2-3 сфери, които са най-печеливши. Обикновено стойността на компаниите е заложена в Клиентското обслужване, Покупките и Проектите. И разбира се, това не е случайно. Не че другите отдели и дейности не са важни. Просто тези звена са ключови за работата с клиентите и постъпленията.

Втори косвен път – чети, слушай и учи. Има хора, за които това работи. Обичат да събират всички възможни бизнес книги, да четат, да вадят записки до безкрай и накрая излизат със стратегия. Или пък напълно объркани. Все пак можеш да се възползваш от този вариант частично. Чети по малко от сферата, която си харесваш, дори и в момента да си на друга работа.

Когато четем се вдъхновяваме или ни идват идеи.

Трети, директен и успешен път – наблюдение. Наблюдавай бизнеси като този, който искаш да развиеш. Ако пък няма такъв покрай теб, потърси видеа и дори филми. Проиграй всички възможни варианти в съзнанието си преди да стартираш. Наблюдението ни подготвя психически да се справяме със ситуации и да се учим да реагираме правилно на тях.

Четвърти вариант – ментор и програми за обучение. Има достатъчно програми, които симулират обучение или собствен бизнес, такива, които играят в екип и се тренира взимане на решения и общи проекти. Вид игра е. А менторът може да ти бъде полезен с насоки, защото чрез него ще махнеш бързо излишното от пътя си. Вместо да извършиш 1000 действия, ще направиш 100 целенасочени. И все пак – помни, че идеални формули няма и всеки бизнес или ръководител е различен.

Пети път – Опитай и експериментирай. Когато искаш да преплуваш морето, обикновено е разумно да опиташ водата и да провериш първо плитчините. Ако си от разумно подхождащите, няма да ти е излишно да експериментираш. Например, предложи услуга в началото на близки хора, за да тренираш и да видиш дали се справяш. Искай техните препоръки. После опитай с по-далечни или непознати. Така ще изградиш портфолио или идея за бизнеса си постепенно.

Шести път – специализирана помощ. В днешно време буквално можеш да наемеш някой, който да започне с теб и да развие бизнеса ти и това е съвсем реално. Наблюдавайки го, ще научиш не малко умения и ще можеш после по-лесно да направиш прехода. Има хора, които са специализирани в изграждане на основата. Понякога дори се намират във фирмите и не са самостоятелни собственици на бизнес. Просто точно това им се отдава. Да правят основата. Ако имаш повече финансови възможности, вероятно е наемането на такъв човек да е много ценно за теб. Да не говорим, че можеш да закупиш разработен сайт или бизнес и да учиш в движение. Малко е смело, нали?

Е, ето ти някои стандартни и не съвсем стандартни подхода как да се научиш да ръководиш. Уменията на ръководителя се изграждат изключително в екип. Тъй че преди всичко – търси комуникация и екип, за да можеш да бъдеш един ден прогресивен и разумен ръководител.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)