Grid decor image
Откъде мога да науча как да ръководя своя бизнес? Алтернативни подходи!
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2019-01-16

Откъде мога да науча как да ръководя своя бизнес? Алтернативни подходи!

Кои смяташ, че са ключовите умения и знания за ръководство на бизнес? Организираност, дисциплинираност, нюх, интуиция, административни и управленски способности, разбиране на значимостта на проектите

и новите начинания, финансови познания и вечно желание за промяна. Да започнем с минимума!

Сега да помислим къде може да придобие човек подобен опит. Защото изборът е огромен и не винаги се нарича нов курс или пък стандартно формално образование. В днешния век се научваме основно чрез наблюдение, личен опит/практика и много, много четене.

Ето един пряк път - запиши стаж. Дори и отдавна да считаш, че си минал стажантската възраст. Ако желаеш да направиш свой бизнес е добре да видиш как функционират различни отдели и разнообразни видове дейности, а после да се концентирираш над 2-3 сфери, които са най-печеливши. Обикновено стойността на компаниите е заложена в Клиентското обслужване, Покупките и Проектите. И разбира се, това не е случайно. Не че другите отдели и дейности не са важни. Просто тези звена са ключови за работата с клиентите и постъпленията.

Втори косвен път – чети, слушай и учи. Има хора, за които това работи. Обичат да събират всички възможни бизнес книги, да четат, да вадят записки до безкрай и накрая излизат със стратегия. Или пък напълно объркани. Все пак можеш да се възползваш от този вариант частично. Чети по малко от сферата, която си харесваш, дори и в момента да си на друга работа.

Когато четем се вдъхновяваме или ни идват идеи.

Трети, директен и успешен път – наблюдение. Наблюдавай бизнеси като този, който искаш да развиеш. Ако пък няма такъв покрай теб, потърси видеа и дори филми. Проиграй всички възможни варианти в съзнанието си преди да стартираш. Наблюдението ни подготвя психически да се справяме със ситуации и да се учим да реагираме правилно на тях.

Четвърти вариант – ментор и програми за обучение. Има достатъчно програми, които симулират обучение или собствен бизнес, такива, които играят в екип и се тренира взимане на решения и общи проекти. Вид игра е. А менторът може да ти бъде полезен с насоки, защото чрез него ще махнеш бързо излишното от пътя си. Вместо да извършиш 1000 действия, ще направиш 100 целенасочени. И все пак – помни, че идеални формули няма и всеки бизнес или ръководител е различен.

Пети път – Опитай и експериментирай. Когато искаш да преплуваш морето, обикновено е разумно да опиташ водата и да провериш първо плитчините. Ако си от разумно подхождащите, няма да ти е излишно да експериментираш. Например, предложи услуга в началото на близки хора, за да тренираш и да видиш дали се справяш. Искай техните препоръки. После опитай с по-далечни или непознати. Така ще изградиш портфолио или идея за бизнеса си постепенно.

Шести път – специализирана помощ. В днешно време буквално можеш да наемеш някой, който да започне с теб и да развие бизнеса ти и това е съвсем реално. Наблюдавайки го, ще научиш не малко умения и ще можеш после по-лесно да направиш прехода. Има хора, които са специализирани в изграждане на основата. Понякога дори се намират във фирмите и не са самостоятелни собственици на бизнес. Просто точно това им се отдава. Да правят основата. Ако имаш повече финансови възможности, вероятно е наемането на такъв човек да е много ценно за теб. Да не говорим, че можеш да закупиш разработен сайт или бизнес и да учиш в движение. Малко е смело, нали?

Е, ето ти някои стандартни и не съвсем стандартни подхода как да се научиш да ръководиш. Уменията на ръководителя се изграждат изключително в екип. Тъй че преди всичко – търси комуникация и екип, за да можеш да бъдеш един ден прогресивен и разумен ръководител.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow
Получи безплатна консултация.

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow
Имаш въпроси? Обади се сега!

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)