Grid decor image
Защо Бизнесът с роднини не винаги е добра идея?
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2018-06-19

Защо Бизнесът с роднини не винаги е добра идея?

Причини и подводни камъни.

Да си представим следната ситуация. Работил си на различни места, но усещаш, че не е „твоето нещо”. Искаш твоя дейност, да си

млад предприемач. Мислиш дали бизнес с роднините е плодотворна идея. Защо не опиташ, наистина? Минаваш напряко, спестяваш си подбор и проучвания, и започвате да работите. Представяш си успехи и чудесни дни  заедно. Изглежда прекрасно наистина. На първо четене.

Днес си говорим с теб на една недотам привлекателна тема, за която не се говори много. В този свят имаме биологични семейства, работни семейства, приятелски семейства. Семейство, роднини – какво са те в работата ни? „Семейство” може да се нарече всяка близка общност, с обща дейност или интереси. При изграждане на бизнес с роднини опитът обикновено сочи, че в дългосрочен вариант компромисите и жертвите в развитието се оказват твърде големи. Това може да бъде, както личното ти развитие, така и това на фирмата.

Днес ще играем на „Причина и подводен камък”.

Ако не си чувал за тази игра все още, то продължавай да четеш.

 Нужни са ти 10 минути.

Защо ти изглежда привлекателно да изградиш малък бизнес с близките си?

Причина. Познавате се и смяташ, че знаеш как биха реагирали, че можеш да очакваш подкрепа, че ще ти помогнат финансово в даден момент или просто ще поемат част от трудностите. Защо да теглиш инвестиционни заеми, при положение, че някой близък може да ти предостави средства без лихва и договор.

Подводен камък. Често се оказва, че не можете да извървите целия път на фирмата заедно. Има и колосални разлики в мисленето на поколенията. Трикът е, че подкрепата, която очакваш може да спре в най-критичния момент и когато най-малко очакваш. Нали сте си близки – те знаят, че ще им простиш някой ден. Каквото и да направят. Последната мисъл с право те плаши.

Причина. Смяташ, че с братята и сестрите си можеш да се разбереш дългосрочно, да си разпределите ролите и да има за всички достатъчно, за да бъдат щастливи. Виждаш какви силни страни имат и си готов да стъпиш в още едно партньорство с тях.

Подводен камък. Все още не знаеш, но само след три години на някой от тях им предстои да замине навън, да учи или да създаде чисто нова своя дейност от нулата. Самите те не го знаят. Кой ще е твоя нов партньор в начинанието ти днес? Никой не познава бизнеса ти толкова отблизо.

Причина. Смяташ, че финансово рискът се разпределя по равно в семейния бизнес. При нов разход по проект, всеки ще покрие по малко и ще продължите нататък. Да, но те очаква изненада.

Подводен камък. Почти винаги опитът показва, че само един понася риска, а другите имат основания да не покрият непредвидените сметки и разходи. Често можеш да получиш само едно: „Справи се сам.” Плюсът да получиш финансиране от друго място, е че имате единствено формални отношения. Отговорността ви един към друг е равна.

Причина. Искаш да останете сплотени и близки. Ето още една задача, която можете да свършите заедно. Работа по проект в топла и позната среда. Чудесно. Още една хубава мисъл, но тя също носи своите изненади.

Подводен камък. Когато приближим нещо до себе си твърде много за твърде дълго, спираме да го ценим. Сега бихте имали още един договор помежду си. Вероятността някой да почувства, че е вътре по задължение, а не по свое желание в един момент е голяма! Тогава, дори и той да остане във фирмата, вече мотивацията му ще е загубена, а тя е най-силната ти карта на страната на успеха.

Причина. Видял си успешен пример. Подобно на италианското семейство със своя уютен ресторант, часовете на чаша вино заедно вечер, след като гостите са си тръгнали.

Подводен камък. Дали знаеш какво точно се случва между членовете на семейството, когато лампите угаснат, а семейният бизнес се превърне в работа на кредит? Осигуряването на оборотни средства е два пъти по-трудно, ако вечер не заспиваш спокойно. Помисли за това.

Причина. Наличие на таланти. Ти си щастливец, обграден от изключително талантливи роднини и си се родил сред гении. Виждаш как техните дарби и уменя се превръщат в невероятни шансове за успех и измисляш с предприемачески нюх задачите на всички.

Подводен камък. Те наистина не те виждат като „шеф”. Твоите бъдещи роднино-колеги ще бъдат самоволни и няма да им харесва да им казваш какво да правят, независимо, че виждаш блестящо бъдеще, което тропа на вратите ви. Да, те наистина са талантливи. Но със сигурност искат да излязат и да познаят себе си извън семейството.

С роднини или без, ние във Финтрейд осигуряваме финансови решения за малък и среден бизнес, на които можеш да разчиташ.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)