11 качества на успешните малки предприемачи

2019-12-13 11 качества на успешните малки предприемачи

Успехът на един предприемач е резултат от много усилия, добре обмислени решения, вложен капитал, структуриран бизнес план и комбинация от лични качества. Научи повече върху кои твои умения и черти на характера трябва да наблегнеш, за да се приближиш с още една стъпка до успеха.

1. Бъди творец

Не поглеждай на работата като на нещо рутинно и скучно. Напротив, гледай на твоя бизнес като на бяло платно, върху което можеш да твориш без ограничение. Използвай въображението си, действай по креативен начин, за да намериш нестандартни подходи, свързани с твоята фирма. Различният поглед над една обикновена бизнес ситуация ще ти донесе позитиви.

2. Бъди иноватор

Иновацията в предприемаческата дейност е същото като карането на ски. С едно движение може да летиш по снежната повърхност, но оставиш ли се на инерцията, може да паднеш с гръм и трясък. С едно единствено усилие няма да стигнеш до нововъведение. Бъдейки иноватор, трябва да си постоянен и с желание за поемане на риск. Само по този начин би могъл да си осигуриш конкурентно предимство на един следващ етап.

3. Бъди решителен

Бъди уверен и решителен в своята работа. Премери предварително всички рискове и тогава залагай. Решителността е сред отличителните черти на собствениците на малък и среден бизнес, които са постигнали високи резултати. В момент, когато всичко зависи от теб, не трябва да се колебаеш, а да си бърз и да се довериш на инстинкта си.

4. Бъди аналитичен

Аналитичността е ключово качество на всеки успешен предприемач. Ти трябва да развиеш тази своя черта от характера, за да анализираш и разбираш по-добре своя екип, конкуренцията и нуждите на клиентите. Правейки изчисления на действията си, мисли няколко хода напред. Създай планове А и Б, а защо не и В? В случай, че единият се срине неочаквано, винаги ще имаш друга опция. Аналитичността ще ти помогне да пожънеш успехи дори от негативна ситуация.

5. Бъди балансьор

Развиването на успешен собствен бизнес е като ходенето по въже. Стъпиш ли леко накриво и пропадаш в бездната на неуспеха. Затова трябва да си балансьор. Умението да балансираш между приходи и разходи, служители и клиенти, активна работа и почивка - ще ти донесе ползи и бъдещо развитие.

6. Бъди гъвкав

Бъди приспособим и адаптивен като водата, мисли алтернативно. Оглеждай се настрани, за да не пропускаш нито един шанс. Опитът помага да развивaш своята гъвкавост. Имайки го, ти си в позиция, която ти предоставя информираност, сила и способност за вземане на правилни решения. Бъди отворен, научи се на гъвкавост, по този начин ще бъдеш неподатлив на стрес. Намирай възможност във всяко обстоятелство, търсейки перспективи, ще запазиш баланса и сигурността.

7. Бъди всеотдаен

Подхождай към всичко с любов и всеотдайност. Ако не усещаш вълнение и плам при извършването на дадена работа, то тя не е за теб. Собственият бизнес изисква много голяма част от твоето лично време и внимание, затова трябва да си готов да ги дадеш, в случай че искаш да успееш.

8. Бъди организиран

Никой не се ражда организиран, това е качество, което сам формираш. Веднъж влязъл в ритъм, това може да се превърне в детска игра за теб. Организирай дневните си задължения, като си водиш записки; степенувай задачите по важност; създай си екшън план, който да следваш. Не се размотавай! Направи си график. Не оставяй нищо на случайността - всичко е в твоите ръце. Ти си този, който може да моделира работния процес.

9. Бъди реалист

Нека си говорим честно. В много случаи частният бизнес се проваля през първата година. Но пътят към успеха никога не се славел с лекота. Все пак колкото и да мечтаеш да бъдеш част от успешните малки предприемачи, бъди реалист. Наблюдавай и разсъждавай реално за промените в пазара, позициите на твоята фирма спрямо конкуренцията и измененията в клиентското поведение. С обективна нагласа към предстоящото ще посрещнеш еднакво добре и бъдещите постижения, и потенциалните несполуки.

10. Бъди комуникативен

Умелото водене на разговор и добре развитите комуникационни умения ще са ти първи приятели за устойчивия ти растеж. Не е нужно да се превръщаш в оратор, но задължително поработи върху своята общителност. По професионалния си път ще срещнеш много и различни хора, с които е препоръчително да контактуваш лесно и безпроблемно.

11. Бъди лидер

Zenger/Folkman - консултантска компания, занимаваща се с проучвания, е направила изследване на над 30 хил. компании в различни краища по света, включвайки над 160 хил. служители. Резултатите показват, че най-добрите лидери притежават две изцяло противоположни черти от характера – деликатност при общуването с хората и взискателност по отношение на работния процес. Стреми се да усъвършенстваш лидерското изкуство като  дирижираш настоящето и едновременно cътворяваш бъдещето.

Всички тези качества сигурно ти звучат твърде познато. Замисли се дали ги притежаваш и дали си развил възможностите на потенциала си докрай. Ние сме сигурни, че можеш да разгърнеш всички тези черти от характера си, докато се предвижваш по стълбата на успеха. Ние, от Финтрейд, сме на линия, в случай че имаш нужда от надежден съюзник за съвет или финансиране на бизнес.