Grid decor image
4 съвета как да превърнеш хобито си в бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2023-02-14

4 съвета как да превърнеш хобито си в бизнес

Сигурно неведнъж си чувал от свои приятели, близки, познати, коучове и от много други съвета направи бизнес с това, което обичаш да правиш, за да

не се налага да работиш. Подобно на много други хора, навярно има определен тип занимания, които ти доставят особено удоволствие, когато ги практикуваш.

Дали обичаш да рисуваш, да четеш книги, да пишеш, да плетеш, шиеш, или пък да сътворяваш различни красиви неща от разнообразни материали - няма значение. Списъкът с любими занимания е дълъг и трудно бихме могли да го обобщим в едно изречение.

Всеки от нас обича да прави разнообразни неща. Дали обаче те могат да бъдат основата на успешен бизнес модел, от който да печелиш? Да, това е напълно възможно. Малцина обаче са готови да поемат риска да напуснат текущата си сигурна работа, за да се издържат само от любимото си хоби.

Още тук е важно да отбележим, че когато едно хоби започва да се превръща в бизнес, нещата далеч няма да са толкова идилични и красиви, колкото изглеждат сега. Но не забравяй, че това не бива да те ограничава да следваш мечтата си за собствен бизнес.

В следващите редове насочваме вниманието ти към топ 4 съвета, с които искаме да ти вдъхнем кураж. С тях целим да ти покажем, че твоето хоби всъщност може да бъде основата на отлична бизнес идея.

Хоби - от просто любимо занимание до бизнес идея с потенциал

Хобито обикновено е нещо, с което се занимаваме в свободното си време. Правим го не по задължение, а просто защото ни харесва. Чувстваме се удовлетворени от него и конкретно от постигнатия резултат. Този тип занимания често са начин за разтоварване и релакс след напрегнатото ежедневие.

Независимо какво занимание по интерес практикуваме, ние можем да го правим дълго време, при това без да очакваме някаква финансова изгода от това.

Между хобито и бизнеса обаче има общо и то се изразява в майсторлъка - колкото по-често правим едно нещо, толкова по-добри ставаме в него. И след като сме добри в правенето на нещо, защо то да не се превърне в бизнес, който освен удоволствие, би могъл да ни носи и печалба?

Любимото ти занимание може да бъде основа за развитие на бизнес, в който майсторлъкът - съвкупността от знания, умения и усет в реализацията му, да се продава на онези, които не го притежават.

#1 Полагай необходимите усилия - работата си е работа и от нас зависи да я свършим

Дори и изпълнението на различни дейности по интереси - рисуване, писане, четене, шиене, плетене, различни видове творчество, изисква полагането на определени усилия. Те, от своя страна, изискват време, за да доведат до определени резултати.

Тази работа, подобно на много други, няма да е лишена от проблеми и резултатите невинаги ще са толкова удовлетворяващи, колкото сме очаквали. Нещо повече, когато става въпрос за правене на бизнес, следва да си готов да претърпиш и немалко неуспехи, финансови загуби и прочие негативи. Те са неразривно свързани с дейността, независимо дали тя ти е хоби, или основно средство за препитание.

Колкото и банално да звучи, в основата на успеха стои работата, упоритостта и търпението. Колкото до резултатите, те рано или късно ще дойдат, в случай че съумееш да изиграеш картите си по най-правилния начин.

#2 Гледай на хобито си като на работа

Друг важен момент, за да започнеш да мислиш върху дейността си не просто като на средство за занимание и релакс, а като бизнес, е да гледаш на хобито си като на работа. Целеустремеността  е водещото качество тук, бидейки уверен в своите знания и умения, ти ще си готов да се впуснеш в новото си бизнес начинание.       

Започни с нагласата, че любимото ти занимание може да се превърне в начин за изкарване на пари и всичко ще си дойде на мястото. Твоите умения и компетенции могат да бъдат отговорни за създаването на бизнес модел, който е конкурентноспособен и е потенциален източник на доход.

Подхождайки с нужната отговорност, твоето хоби и бъдеща работа могат да се превърнат в успешна предприемаческа дейност.

#3 Направи проучване

Когато се предполага, че хобито ти ще се превърне в бизнес, се налага да се проведе проучване на пазара. По този начин можеш да си сигурен, че идеята ти е не просто привлекателна за теб, но и за останалите.

Процесът по проучване има за цел да ти даде информация за потенциалните потребители на твоите продукти и/или предоставяни услуги. За целта дори не е нужно да полагаш кой знае какви усилия.

Просто проучи имаш ли и кои са конкурентите ти, за да идентифицираш успешно своя целеви пазар. Стъпката проучване е важна дотолкова, че да резултира хобито ти в добре обмислена идея с потенциал за развитие.

#4 Определи бизнес модела

Този съвет бихме могли да определим като втора част от проучването ти. Бизнес моделът ти дава основни насоки в следните направления:

  • Ще определи колко ще ти струва производството и/или предлагането на типа продукт/услуга;
  • Ще определи всички други съпътстващи разходи, свързани с продажбите;
  • Ще ти даде и представа колко пари би бил готов клиентът да даде за получаването на твоите продукти/услуги.

Казано с други думи, определянето на бизнес модела ще ти помогне да разбереш в детайли по какъв начин ще правиш пари от твоето хоби.

На този етап е ключово да определиш и по какъв начин ще продаваш/предлагаш продуктите/услугите си. Тук варианти са: на абонаментен принцип; еднократна покупка и други.

Финален бонус съвет: най-трудното е да не се откажеш

Да, началото ще бъде трудно и навярно бизнес моделът ти няма да пожъне небивали успехи още от старта си. Разбира се, ако имаш късмет, и това не е изключено! И все пак, разчитай на своите усилия, а не на късмета си.

Докато реализираш бизнес идеите си, в много от случаите навярно ще си на крачка от това да се откажеш. Знай, че най-трудното е да не го направиш!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)