5 грешки, които правим в стремежа за по-бързо развитие на бизнеса и как да ги предодвратим

2017-12-22 5 грешки, които правим в стремежа за по-бързо развитие на бизнеса и как да ги предодвратим

Изграждането на успешен бизнес е трудна задача. Всеки бизнес има различна специфика и поради желание за по-бързо развитие в изграждането и управлението му, собствениците правят различни грешки. В тази статия са описани няколко от основните грешки и начините да ги предодвратим.

1. Да харчиш твърде много пари

Една от основните грешки, които не бива да допускаш при управлението на твоя бизнес, е да харчиш твърде много, преди да си установил стабилен паричен поток. В желанието си за по-бързо развитие, много предприемачи правят грешката да зареждат с прекалено много стока, да наемат повече от необходимите служители, да инвестират в прекалено много техника или оборудване. Важно е внимателно да се вглеждаш във финансовото си състояние, да познаваш добре всички необходими разходи, да си наясно откъде и кога получаваш приходите си, като всичко това ще ти помогне адекватно да калкулираш поетите рискове.

2. Да харчиш твърде малко пари

Друга грешка, която трябва да се стремиш да избегнеш при управлението на твоя бизнес, е да си твърде “стиснат“ по отношение на разходите. Не бива да допускаш прекалената пестеливост да пречи на ефикасността ти. В случай, че имаш нужда от външна помощ, е важно да използваш услугите на добри специалисти, когато купуваш техника и оборудване – не пести за сметка на качеството им.

3. Да избереш прекалено малка пазарна ниша

В стремежа си за по-бързо развитие някои предприемачи правят грешката да се насочат към прекалено малка пазарна ниша, подлъгани от по-малката конкуренция, с която ще се сблъскат. Трябва да знаеш, че в такъв тип сектор шансовете за успех са драстично по-малки, поради малкия пазар, в който би се развивал твоя бизнес. Затова, за да бъде успешен твоя бизнес, е нужно да мислиш по-мащабно и да се развиваш на по-големи пазари.

4. Заблудата, че можеш да правиш всичко сам

Неправилната преценка на възможностите е една от често допусканите грешки при управлението на малък и среден бизнес. Някои предприемачи, в стремежа си към по-бързо развитие и пестене на средства се опитват да поемат сами основната част от работата. Управлявайки своя бизнес е нужно да знаеш, че за  реализацията на каквато и да е задача е нужен екип. Не се опитвай да правиш всичко сам. Когато е нужно ползвай услугите на експерти и специалисти. Обгради се с хора, силни в тези сфери, където собствените ти възможности не са достатъчни и се възползвай от техните съвети пълноценно.

5. Да се опитваш да продаваш на погрешните хора

Много от развиващите собствен бизнес, в желанието си да имат повече продажби, не  изграждат ясна стратегия за това каква е целевата група на техните потенциални клиенти. Вярно е, че продажбите са важни за оцеляването на всеки бизнес, но това не значи, че трябва да се опитваш да промотираш предлаганите от теб стоки или услуги на всички. Загуба на време и ресурс е да се опитваш да продаваш своите продукти на хора, които не се нуждаят от тях. Затова е нужно да определиш ясно кои са твоите потенциални клиенти, да проучиш спецификите и интересите й и да насочиш усилията си в промотиране на своя бизнес спрямо тях.

 

Освен ценни съвети за своя бизнес, винаги можеш да разчиташ на Финтрейд в случай, че имаш нужда от стоков кредит (оборотни средства), за да обогатиш асортимента си, да направиш подобрения на обекта си или всичко друго, благодарение на което ще генерираш още повече оборот и печалба. Ние помагаме на малкия бизнес да се развива с два специално разработени финансови продукта – Финтрейд Оборот и Финтрейд Инвест. Ако имаш някакви въпроси, винаги можеш да ни потърсиш на 0 700 200 33 без допълнително таксуване или да кандидатстваш за бизнес кредит бързо и лесно от нашата онлайн форма.