6 идеи за бизнес с ръчно изработени продукти

2021-05-07 6 идеи за бизнес с ръчно изработени продукти

Ръчно изработените артикули, известни още като хендмейд продукти, добиват все по-голяма популярност в наши дни. А електронната търговия и развитието на социалните мрежи имат значителен принос за популяризирането на хендмейд творците и техните творби.

Независимо дали търсиш ново хоби, или би искал да развиеш своето такова, превръщайки го в собствен малък бизнес, следващите 6 идеи за бизнес с ръчно изработени продукти със сигурност биха привлекли интереса ти. Най-хубавото е, че много от тези бизнес идеи могат да бъдат стартирани от вкъщи още сега, при това с минимални предварителни инвестиции.

1. Стани дизайнер на тениски

Тениските са моден артикул, който е особено предпочитан от малки и големи. Ето защо проектирането на уникални дизайни, които да бъдат брандирани върху тениски, които да продаваш впоследствие, би било добра идея. За да бъдат търсени точно твоите тениски, следва да предложиш идеи, които са в крак със съвременните тенденции и изисквания.

Отпечатването на снимки и различни популярни цитати, както и текстове по желание на клиента, във връзка с различни поводи например, може да превърне проектирането на дизайни за тениски в особено печеливша бизнес практика.

В случай че дизайните ти за тениски са наистина уникални и привлекателни, то много бързо хората ще оценят това твое качество и ще те препоръчат на други - приятели, близки и семейство.

Основното изискване тук е да осигуриш достатъчно количество тениски, които биха могли да бъдат в различни цветове например. Днес те са изключително достъпен продукт, тъй като могат да бъдат закупени и на едро. Колкото до отпечатването на дизайна, това може да се случи на много добра цена в близка до теб печатница, с която да се договориш за цената на изпълнението и да включиш този разход към крайната цена на продукта си.

2. Изработвай авторски бижута

Бижутата често имат сантиментална стойност за авторите и получателите си. Освен че позволяват на много хора да изразят по уникален начин себе си, те могат да се превърнат и в отлична бизнес възможност. Този тип продукти се търсят от потребителите по повод различни специални събития, а когато представляват уникална ръчна изработка, то интерес към тях няма да липсва.

Достъпът до неограничен брой материали, заедно с нужния творчески подход, могат да превърнат на вид простата комбинация от материали в уникалното бижу. Това биха могли да бъдат различни плетени бижута, такива от кожа, от дърво, с бродерии и други. Вариациите са наистина богати, затова не бива да се ограничаваш само до един или два типа комбинации и/или материали.

За да реализираш успешно бизнес идеята с продажба на ръчно изработени артикули, в т.ч. и бижута, ти препоръчваме да се възползваш максимално от възможностите на социалните мрежи като Instagram и Facebook. В социалните платформи циркулират редица групи, които обединяват общности от хора като теб, които създават нещо свое и биха искали да реализират печалба от продажбата му.

Днес съществуват множество начини за продажби, затова предимства като оригиналност и високо качество на използваните материали за направата на самия продукт са ключови. Не бива да забравяме, че някои от успешните малки, но особено популярни ателиета за ръчно изработени артикули, се радват на засилен интерес от страна на клиентите, а всъщност са стартирали именно от малки странички за предлагане на продукти в социалните мрежи.

3. Дай шанс на хората да научат за рисувателния ти талант

Ако се занимаваш с рисуване като хоби, то най-вероятно си наясно, че за реализирането на подобна бизнес идея не се изисква особено голям капитал. Рисуването е уникален талант, за който редица потребители са склонни да платят, за да получат лично нарисуван от теб портрет или друг тип картина.

Рисуването е занаят, който струва скъпо. Подобно на повечето ръчно изработени артикули, продуктите от него струват в пъти над вложените материали - бои, пана, рамки, четки и т.н Рисуването дори не е нужно да се ограничава само до стандартното такова, изразяващо се в картини, талантът си можеш да приложиш по отношение на изработката на картички за различни поводи, дървени мебели, стени в различни помещения и други. Талантът ти за рисуване много скоро ще бъде оценен, преди това обаче трябва да дадеш шанс на хората да научат за него.

4. Зарадвай клиентите си с ръчно изработени играчки

Макар че играчките са особено популярни аксесоари сред децата, не са малко и възрастните, които проявяват интерес към тях. Особено когато става въпрос за красиво ръчно изплетени играчки и/или изработени по поръчка дървени такива, тези играчки могат да се превърнат в чудесен подаръчен сувенир.

Играчките често намират израз в пъстри кукли в национални носии, традиционни за бита на дадена общност оръдия на труда, различни уникални експонати и други. Ето защо под създването на играчки не визираме само традиционните артикули, изпозлвани от децата основно за забавление и игри, а имаме предвид и създаването на такива със сувенирен характер.

5. Авторските миниатюри са хит сред колекционерите

Сред особено печелившите бизнес идеи няма как да не откроим и творчеството на хората, които имат таланта да създават т.нар. миниатюри. Този тип продукти са особено популярни сред колекционерите от различни обществени области. Особено търсени могат да бъдат миниатюри на класически и съвременни книги, фигурки на кукли, статуетки на бележити личности, мебели за къщи на кукли, оловни войничета, военна техника, автомобили, мотори, самолети и какво ли още не.

Независимо от това в коя посока ще развива своя талант, авторът на миниатюри ще трябва да работи над голям брой мини детайли. Това отнема време и изисква твърде много внимание към детайла, затова пък трудът му ще бъде възнаграден подобаващо.

6. Бонус идея: Създавай текстово съдържание срещу заплащане

Ролята на качествено текстово съдържание добива все по-голямо значение за съвременния бизнес, особено след като голям процент от него днес оперира и онлайн. Тези, които могат и обичат да пишат, при това го правят увлекателно и в изпълнение на всички граматически изисквания на езика, могат да го правят срещу заплащане.

Писането, като всяка друга дейност, има своите специфики и различия спрямо конкретната бизнес цел, усвояването на които могат да ти донесат един немалък месечен приход. Създаването на текстово съдържание, от една страна, предлага ключови решения за другите бизнеси, а от друга - носи приход за теб като автор на съдържание.