Бизнес идея: представяне пред инвеститори

2020-09-04 Бизнес идея: представяне пред инвеститори

Може би си се интересувал от всякакви примери и бизнес идеи, показващи по какъв начин едни от най-популярните световни компании като Apple, Google, Amazon, Booking.com, са успели да развият дейността си, да създадат не само нови ниши, а и цялостни пазари с огромни възможности за печалба.

Имаш идея, която ти се струва страхотна, но няма как да я финансираш със собствени оборотни средства? Потърси инвестиция за бизнеса! Вместо да седиш притеснен и умуваш какво да направиш, за да предизвикаш интереса на бъдещите капиталовложители, прочети следващите редове и се подготви за ревностна защита на проекта си пред тях.

#Подготви се предварително
Проучи предварително дали инвеститорите са експерти в областта или имат базови познания. Ако успееш да демонстрираш информираност за конкуренцията, да планираш приходната и разходната част, прогнозната печалба и как ще развиеш потенциала на своята идея, това ще бъде чудесен сигнал към инвеститорите, че знаеш какво представяш. Ще повиши увереността им, че ти успешно би реализирал този стартиращ бизнес. В случай че нямаш опит, потърси помощта на специалист, който ще ти помогне да изградиш цялостното си представяне.

#Използвай точен и ясен изказ
Презентацията е важен аспект за печеленето на инвеститори, а повечето предприемачи се объркват, докато представят своята идея. Много стартъпи смятат, че използването на сложен и терминологичен език може да им бъде от полза, но това е често срещано погрешно схващане. Основната цел е да покажеш бизнес целите си и как финансирането би помогнало за постигането им. Ето защо се препоръчва използването на прост, точен и ясен изказ, докато подготвяш своето представяне. При комуникацията с потенциалните инвеститори се придържай към подредена структура на презентацията, лесноразбираем език, говори с умерено темпо, осъществявай зрителен контакт и винаги оставяй време за допълнителни въпроси от страна на събеседниците си.

#Превърни идеята в увлекателен разказ
Разказването на истории е най-добрият начин за привличане на публиката. Това е научно доказан способ да привлечеш слушателите и да задържиш вниманието им. Състави разказ за бизнес идеята си. Това трябва да е история, в която инвеститорите могат да се припознаят. Научи повече за хората пред теб преди срещата и персонализирай към тях посланието си. 

Използвайки формата на разказ, можеш да направиш представянето си незабравимо. Трудно разбираемите изчисления, електронни таблици и числа вече не привличат инвеститори. Когато предаваш на аудиторията си данни чрез увлекателен разказ, тя получава само ценна информация. Нито една суха презентация не може да представи твоята идея така добре. Така че, разкажи историята си, спечели вниманието на публиката и финансирането ще последва.

#Проучи и избери подходящите инвеститори
И както споменахме по-горе, преди да споделиш идеята си с потенциални инвеститори, е препоръчително да си запознат с интересите им. Като предприемач, който се нуждае от финансиране, каква би била ползата ти от представяне пред капиталовложители, които не са готови да инвестират в твоя продукт? Твоята бизнес аудитория играе жизненоважна роля, когато става въпрос за получаване на кредитна линия, която да ти помогне финансово. 

#Задай конкретни срокове
От фирмите се изисква да работят в конкретни срокове. Така че е е необходимо да се добавят крайни срокове за всеки етап от реализацията на бъдещия проект. Това показва колко сериозно се отнасяш към получаването на средства за твоя бизнес. Колкото повече отдаденост демонстрираш, толкова повече удовлетворение ще изпита всеки инвеститор, решил да те подкрепи. 

#Говори за печалбата
При представяне на идеята пред инвеститорите, отдели време за описание на приходната и разходната част, които са значителна точка от бизнес процеса. Добави статистика за продажбите и се увери, че я обясняваш в рамките на времевата линия. Например, ако кажеш, че само след шест месеца вече ще си направил 10 000 лева, това показва на капиталовложителите, че финансирането на твоето бизнес начинание може да им бъде от полза. 

Но след като си споменал за продажбите, следващото предизвикателство е да приложиш и доказателства за изпълнение на своите планове. Използвай графики, диаграми и представи точни сметки, защото всеки инвеститор желае парите, които използва за финансиране на дадено начинание, да се върнат при него под формата на печалба.

#Накрая инвеститорите трябва да искат още!
Целта на успешното представяне пред инвеститорите е да ги накараш да искат  да инвестират в твоята идея. Дори да харесат концепцията ти, ако не разберат как могат да изкарат пари от нея, те ще се доверят на някой друг и ще поверят финансите си на него.

Направи насърчаващо представяне, добър бизнес план и се обгради с хора, които биха могли да реализират идеята ти. По този начин ще направиш силно впечатление и ще бъде лесно да спечелиш нужното финансиране.