Качествата на добрия търговец

2018-05-21 Качествата на добрия търговец

Добрият търговец е в основата на успеха за всеки един бизнес. Без значение колко са качествени, атрактивни или иновативни продуктите или услугите, които продаваш, без добър търговец, който да ги предлага на потенциалните клиенти, твоето бизнес начинание е обречено на неуспех. Много често професията „продавач“ е подценявана от хората, но всъщност тя изисква много умения, качества и опит. В тази статия ще опишем някои от основните качества, които всеки добър търговец е нужно да притежава.
Добро отношение към клиента. За да успее да продаде каквато и да е стока или услуга, като начало търговецът трябва да стане симпатичен на клиента. Той трябва да бъде учтив, усмихнат и приятелски настроен, така че да успее да предразположи потенциалния купувач. Клиентът трябва да почуства продавача като свой приятел, които е там, за да му помогне да направи правилния избор.

Търпение. За да бъдеш успешен в продажбите е нужно да се въоръжиш с много търпение. Клиентите в никакъв случай не бива да бъдат пришпорвани да направят покупка. Добрият търговец оставя купувачите сами да определят темпото, с което да направят своя избор, защото знае, че ако прояви нетърпение по-скоро ще ги отблъсне.

Компетентност. Добрият търговец трябва да е компетентен, относно стоките или услугите, които продава. Той трябва да познава перфектно техните качества и характеристики, за да може да отговаря на всякакви клиентски въпроси, относно тях. Само така той ще може да бъде полезен на купувача и да му вдъхне доверие, което ще му помогне да извърши успешна продажба.

Убедителност. Добрият търговец трябва да умее да убеждава, без обаче да натрапва своето мнение. Нужно е клиентът да остане с усещането, че наистина има нужда от конкретния продукт или услуга и че той е най-подходящия измежду всички сходни, предлагани на пазара.

Добър психолог. За да бъде успешен в продажбите, търговецът трябва да бъде и добър психолог. Той трябва внимателно да наблюдава и анализира поведението на своите клиенти.  При комуникацията си с тях е нужно също да обръща внимание на изказа и езика на тялото, като използва такива, които са сходни до тези на клиента. На подсъзнателно ниво човек е по-склонен да се довери на някой, чието поведение му е близко.

Освен ценни съвети за своя бизнес, винаги можеш да разчиташ на Финтрейд в случай, че имаш нужда от стоков кредит (оборотни средства), за да обогатиш асортимента си, да направиш подобрения на обекта си или всичко друго, благодарение на което ще генерираш още повече оборот и печалба. Ние помагаме на малкия бизнес да се развива с два специално разработени финансови продукта – Финтрейд Оборот и Финтрейд Инвест. Ако имаш някакви въпроси, винаги можеш да ни потърсиш на 0 700 200 33 без допълнително таксуване или да кандидатстваш за бизнес кредит бързо и лесно от нашата онлайн форма.