Grid decor image
Как да направя заведението ми популярно за Коледа и Нова година?
Маркетинг и Продажби 2019-11-15

Как да направя заведението ми популярно за Коледа и Нова година?

През ноември всеки започва да прави отметки в календара и да брои колко дни остават до Коледа и Нова година. Обикновено голяма част от хората

предпочитат да прекарат Бъдни вечер със семейството, но след празника с роднини нямат търпение да завихрят коледно парти с шумна компания от добри приятели в любимото заведение. По същия начин и новогодишната нощ е дългоочаквана за подобаващо отбелязване на дванадесетия час - с баницата с късмети, чаша шампанско и незаменимото Дунавско хоро.

Ако и ти си част от малките предприемачи, които искат да направят празниците на своите клиенти незабравими, и да привлекат нови посетители, ето какво те съветваме да направиш още през ноември.

Как да привлечеш клиентите?

  • Богата празнична украса

За добрия ентусиазъм на клиентите трябва да осигуриш коледен дух и новогодишна атмосфера в заведението, която да се вижда още преди да са прекрачили прага. Сложи коледна украса на интериорните и входните врати. Не пропускай декора на стените и прозорците, там може да добавиш снежинки за акцент, изкуствен сняг и задължително заложи на светлини. Съчетай няколко цвята, които да кореспондират с основния интериор, заложи на ярки тонове, които няма да бъдат пропуснати. Не забравяй коледното дърво: избери живо за по-голяма автентичност или луксозна изкуствена елха. Заложи на ръчно изработените допълнителни играчки за разкош. Всички украшения ще останат оценени от посетителите, а ако ги включиш като подарък за гостите по време на празничната вечеря, то те със сигурност ще запомнят този жест.

Искаш да създадеш коледен интериор; да подготвиш заведението си за предстоящите празници, като закупиш нови мебели и аксесоари, то можеш да се запознаеш с кредитната линия за бизнеса - Финтрейд Инвест. Разбери повече на https://fintrade.bg/invest.

  • Привлекателно меню

Зареди менюто си с нови свежи предложения с коледен аромат и новогодишни вкусове! Гостите ще почувстват празничното настроение, ако им осигуриш всякакви деликатеси и вкусотии. Направи ексклузивна селекция на специални ястия, били те от българската или чуждестранната кухня, които да се предлагат само и единствено за празниците. Отделно оформи т.нар. ”новогодишни пакети”, от които гостите могат да изберат за своя личен или професионален празник.

Менюто трябва да е насочено към всички вкусове и предпочитания, т.е. нужно е да присъстват ястия за любителите на класическите храни, гурме кухня за експериментаторите, вегетариански блюда, а защо не и веган такива? Разбира се, храната трябва да има обща визия и тематика, но да бъде едновременно пъстра и разнообразна, за да привлечеш повече клиенти.

  • Тематична програма и изненади

Какво е Коледа или Нова година без хубава музика или забавна програма? Помисли каква група или вариете шоу да поканиш като гост изпълнители за празниците. Тук отново трябва да съобразиш цялостната концепция, на която ще подчиниш украсата, менюто и празничната програма.

Като комплимент към всички гости организирай изненади. Може да направиш малки тематични подаръци за всеки гост, например - ръчно изработена коледна играчка, ароматна свещ, персонализирано послание с коледно пожелание, писмо с интересна история или мини коледен чорап с лакомства. Има възможност да проведеш и томбола с разнообразни награди като уреди за дома, ваканция за двама или празнична вечеря в твоето заведение. Всичко е въпрос на предварителен бюджет, креативни идеи и желание от твоя страна.

  • Помисли и за по-малките си гости

Малките гости се радват на дребните и простички жестове. Добави в празничното меню и детски вариант. Помоли твоите готвачи да оформят храната за децата като снежни човеци и елхички за предястие; Дядо Коледа, усмихващ им се от чинията; и “Котешки лапички” с шоколад и сняг (пудра захар) за десерт. Със сигурност както децата, така и родителите им биха оценили тематичната и нестандартно поднесена храна в комбинация с програма за малките. Може да определиш кът в заведението, където да поставиш маса с няколко столчета, материали за рисуване, няколко играчки и т.н. Или наеми аниматор, облечен като коледно джудже или Снежанка, който да забавлява децата с песни и игри.

Как да се популяризираш сред клиентите?

Изпрати персонализирани писма с покана, а защо да не наемеш агенция или актьор,  облечен като Дядо Коледа, който лично да занесе поканите до избран кръг от потребители. Направи шикозна, празнична опаковка на поканата, избери текст с описание на това, което предлагаш. По този начин клиентите ти няма да останат безразлични и веднага ще поискат да посетят точно твоето заведение за празниците.

Погрижи се всички в района да узнаят за твоите коледни предложения, раздай рекламни материали на съседните обекти. Помоли близки фризьорски салони, фитнеси, магазини за козметични продукти, цветя и други, да оставят в обектите си листовки и да ги предлагат на свои клиенти. Като комплимент за услугата, може да им предложиш отстъпки в цената на куверта, а защо не и бонус: ако поканят 10 техни приятели - получават безплатна вечеря и празнична програма.

Използвай и онлайн присъствието си за допълнителна разгласа: покажи кулинарни рецепти и творения, които ще присъстват на празничната вечеря и направи така, че всеки, който ги е видял - мигновено да поиска да присъства на Коледа или Нова година в твоето заведение. Ползвай Instagram за това, там ежедневно се качват стотици хиляди снимки с храна, напитки и споделени емоции. Съдържанието ти трябва да привлича последователи и да ги кара да споделят, това действа като маркетинг от уста на уста.

Възползвай се от всички функционалности, които Facebook предлага: за резервации - прибави бутон Book now; задължително качи празничното си меню и към него допълнителни снимки и обяснения, които биха увеличили клиентелата; наблегни на това, че си помислил за по-малките гости и менюто и програмата са подходящи за деца.

По време на празничната вечеря покани известен барман, готвач или певец. Направи събитие като разгласиш името във Facebook страницата си. Помоли го от своя страна да направи пост в личния си профил или в групи, в които членува, по този начин ще спечелиш от популярността пред по-голяма аудитория. Това ще ти донесе нови клиенти и последователи в дългосрочен план, не само за конкретната празнична вечер.

И накрая: направи добро

Коледа е денят от годината, в който всички трябва да бъдем по-добри! За целта избери благотворителна акция, която да подкрепиш. Въвлечи и твоите клиенти в идеята. По този начин ще създадеш събитие, от което ти ще спечелиш с публичността; хората, на които помагаш ще почувстват празничния дух; и ще накараш гостите в твоето заведение да усетят щастието с душата си, да искат да се връщат отново при теб и да бъдат отдадени на дадена кауза.

А ако искаш да правиш чудеса и да сбъдваш мечти не само в един ден, продължи инициативата и след празниците. Защо да не бъдем добри през цялата година?

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)