Grid decor image
Как да стартирам малък бизнес
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2017-11-06

Как да стартирам малък бизнес

Съвети от финансовите експерти на Финтрейд

Останал си без работа или не желаеш да работиш повече за друг, а искаш „да направиш нещо свое“. Идеята

да стартираш свой собствен малък бизнес вече се върти в главата ти, но как да я превърнеш в реалност?  В тази статия са описани основните стъпки, които трябва да следваш при стартирането на твоето бизнес начинание.

 

1. Определи своите ключови цели

Като начало е нужно да изясниш за себе си какво искаш да постигнеш, като го съобразиш със своите лични умения и опита, който имаш до сега. В този първи етап е нужно да оцениш  реалните отговорности, които можеш да поемеш, а също и финансовото си състояние и средствата, които можеш да отделиш за стартирането на твой собствен малък бизнес.

2. Избери подходящ бизнес модел

Изборът на бизнес модел в днешно време предлага разнообразни възможности - бизнес на непълно работно време или на пълен работен ден, у дома, онлайн, в собствено помещение или в помещение под наем. Нужно е да избереш такъв, който да отговаря на твоя житейски план, като се съобразиш с нивото на риск, който си склонен да поемеш - някои бизнес модели са по-рискови,  други – по-малко. При избор на бизнес модел  е важно да се вземат предвид и финансовите средства, които ще са необходими за изпълнението му.

3. Създаване на бизнес план

За да създадеш добър бизнес план е нужно да си отговориш на няколко основни въпроса:

  • Каква е твоята бизнес идея?
  • Какъв бизнес модел ти подхожда най-добре? 
  • Какво е различното в това, което ще предлагаш?
  • Каква е твоята  роля - дали ще е само ръководна или ще си „човек за всичко“?
  • Как клиентите ще купуват от теб и колко ще плащат? 
  • Какъв е  необходимият начален капитал, който ще ти е нужен и каква е прогнозата за бъдещите приходи? 
  • Разполагаш ли с финансови средства за стартиране на твоя малък бизнес или ще ти е необходим фирмен заем?

Впоследствие можеш да използваш твоя бизнес план като инструмент за генериране на интерес от страна на финансистите , да кандидатстваш по проекти и да включиш стратегически партньори.

4. Избор на бизнес структура

В зависимост от специфичните нужди на  твоя бизнес,  можеш да регистрираш своята фирма по различен начин – като едноличен търговец – ЕТ, като Дружество по ЗЗД или като Дружество с ограничена отговорност. Преди да вземеш това решение е най-добре е да потърсиш съвет от адвокат или счетоводител.

5.     Създаване на ключови активи

Ключовите активи  могат да бъдат името на твоята фирма, дизайна на логото, най-продаваният продукт, като във всички случаи е наложително да се предприемат определени стъпки, за да защитиш правото си на собственост над тях.

6. Осигуряване на финансиране

Възможните начини за осигуряване на първоначално финансиране при стартирането на малък бизнес са няколко: чрез лични спестявания, заем от роднини или приятели, осигуряване на съдружници, личен кредит или финансиращи програми (ЕС и национални). Финтрейд предлага на стартиращите бизнеси възможност за инвестиционен заем – Финтрейд Инвест, чрез който фирмата може да придобие определени дълготрайни материални или нематериални активи. За разлика от кредитите за оборотни средства, инвестиционните кредити се отличават с по-ниски лихвени равнища на заема.

7. Осигуряване на нужните на бизнеса външни услуги

Когато стартираш своя собствен малък бизнес е необходимо да прецениш от какви допълнителни услуги ще имаш необходимост в процеса на работа - счетоводни, правни, банкови, информационни и други и да намериш необходимите квалифицирани специалисти.

8. Избор на екип

При стартирането на всяко бизнес начинание трябва да се обърне особено внимание на избора на екип,  тъй като един от най-важните фактори за успеха на една компания са хората. В малкия бизнес въздействието на всеки един член на екипа върху цялостното развитие на фирмата може да бъде от огромно значение.

9.     Предлагане и продажби

При стартирането на собствен бизнес е особено важно да изградиш план за това, как да накараш клиентите да те потърсят.  За целта е нужно да се разработи маркетингова стратегия, с която да определиш профила на твоя типичен купувач и какви са факторите, които влияят най-силно при вземането на решение за покупка при твоите потенциални клиенти. В този етап се прави и ценообразуването, при което трябва да се определи каква цена е най-добра за това, което предлагаш. За целта е нужно да се вземат предвид  два параметъра – стойността на продукта, който предлагаш и стойността на продажните цени на сходни продукти на пазара, на който ще продаваш.

Финтрейд подкрепя малкия бизнес, предлагайки различни финансови решения. Чрез двата си специално разработени финансови продукта – Финтрейд Оборот и Финтрейд Инвест ние осигуряваме на собствениците на малък бизнес необходимите оборотни средства, които да  осигурят финансова стабилност и да подпомогнат развитието на нови бизнес идеи. При нужда от консултация и бизнес кредити, може да ни потърсиш на телефон 0 700 200 33 без допълнително таксуване или да кандидатстваш за бизнес кредит от нашата онлайн форма.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)