Grid decor image
Когато книгите са живи. Напиши своята Бизнес книга. Писмени уроци по предприемачество
Предприемачество и Нови бизнес идеи 2018-11-21

Когато книгите са живи. Напиши своята Бизнес книга. Писмени уроци по предприемачество

Да предположим, че имаш свой бизнес, намерил си финансиране или си решил да изтеглиш кредит, да вложиш тези средства в развитието на фирмата си и

искаш наистина да взимаш правилните поуки навреме, да правиш точни ходове с майсторство и да можеш да предвиждаш ситуациите. Сега ще ти дадем един интересен инструмент, който твърде малко хора със собствен бизнес правят, а неговата помощ може да се окаже незаменима. Един обичаен подход е да намериш десетки книги за бизнес, маркетинг, инвестиране и какво ли още не – да ги четеш денонощно и накрая да останеш объркан от информацията. Обърканият човек е пасивен и не действа, защото не е сигурен в решенията си. Вторият подход, който ти предлагаме е да филтрираш информацията и опита си.

Напиши своята бизнес книга! Не, за да я пуснеш в електронен формат или за да я продаваш, а за да се учиш ти!

За да определиш важността на това, което правиш – не го прави на файл, а отиди в книжарницата и купи най-хубавият тефтер, който видиш. Нека всичко в него ти харесва – от хартията, до дизайна и подвързията. Искаме този предмет да ти стане любим. Избери го по всички свои любими параметри и добави една чудесна химикалка, която ще ти е приятно да държиш в ръце всеки ден.

И така, ето практическото упражнение. Упражнението е: „Ти пишеш своята Бизнес книга”. Всеки ден отделяй от 20 минути до час, а ако имаш вдъхновение – може и повече. Прави го в ранните часове, защото по-късно обикновено сме уморени или пък сме понасъбрали някои негативи от деня. Искаме твоята книга да е обективна. Тази книга ще стане учебник, който ще цениш през годините и можеш да я „издаваш” и „преиздаваш” в личната си библиотека, заедно със следващите „томове” от поредицата. Не се притеснявай от думата том, книжката ти може да е много кратка и съдържателна.

Какво да пишеш в нея?

1. Отбелязвай етапите на прогрес на фирмата, всички положителни неща – от повишаване на оборота, до великолепното сработване със служителите, откриването на нови дизайни или материали. Всички тези щастливи неслучайности, които заработваш, всичко от графа „късмет” и всичко от графа „изработено с много много труд”. Пиши кога се е случило, как се чувстваш ти, какво те е вдъхновило да направиш.

2. Записвай новите бизнес идеи – формални и неформални. Дори, ако те са да вземеш едно ново цветно перде за офиса. Нека да са простички, дори, семпли. Записвай идеите като задачи, но помни, че те не са задължителни. Поддържай своята книга като вид игра, като нещо, което обичаш да правиш, за да продължиш да го правиш. Когато правим нещата по задължение, те са превръщат в нежелани рано или късно. Записвай идеите от вдъхновение, от радост, от идеята, че ученето на бизнес е нещо забавно и творческо.

3. Създавай си време в книгата. Друга много интересна игра. Често хората, които правят нещата по график и по дни казват, че нямат време. Днес разкажи в книгата си как имаш време и за какво го употребяваш извън административни задачи. Какви подобрения правиш на средата си, какъв мил жест можеш да направиш за някой, времето, в което пишеш е винаги настояще, дори да се развива в бъдещето! Точно това е интересното, разкажи вътре как виждаш нещата в бизнеса си напред, а само след година-две ще можеш да отвориш и да провериш до каква степен се е изпълнила представата ти.

4. Време за красота в живота. Знаеш ли, че колкото по-облагородена, красива и фина е средата ни, толкова по-добри идеи ни идват и се чувстваме по-добре? Независимо дали си мъж или жена, напиши една графа в книжката, която е „време за красота” и опиши всичко, което прави бизнеса и живота ти красив. Дори чашата за кафе в офиса се брои. Това упражнение те кара да поставяш вниманието си в нещата, които „ти връщат”, „дават ти обратно”, допринасят нещо и така спиралата тръгва нагоре.

5. Разкажи за трудностите си като приказки с поучения. Още едно великолепно упражнение за твоята лична бизнес книга. Погледни обективно на онези случаи, в които са ти отвърнали с „не” и виж дали от разстоянието на времето не е било за добро. Онзи проект, който не са одобрили или финансирали. Дали наистина щеше да е добре тогава да отдадеш времето си на това? Дали животът не ти е предложил по-интересен път за развитие. Така развиваш благодарността си и се учиш мъдро на това да си предприемач. Така научаваш, че често една възможност си тръгва, за да дойде друга!

Сега предизвикателството е в твоите ръце! Започни книгата си, в следващите 72 часа. Знаеш ли, че често, когато дойде нова идея при нас, ако не направим нещо по въпроса в първите 72 часа, тя остава нереализирана? Затова, ако ти хареса тази идея – започни още днес да работиш по новия си любим предмет, книга, наръчник и пътеводител, написан лично от теб!

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)