Grid decor image
На раздяла със служител - какво да направя?
Бизнес управление и стратегии 2020-04-16

На раздяла със служител - какво да направя?

Когато освобождаваш служител по твоя инициатива, независимо от причината, ситуацията никога не е лесна. Знаеш, че нарушаваш нечий живот и докарваш на това лице финансов

стрес. Въпреки това има начини да се разделиш с човек от екипа, без това да създава взривоопасна сцена в офиса. Прочети тази статия, за да разбереш какви са стъпките за безпроблемното прекратяване на трудов договор от твоя страна.

Започваме с няколко стратегии, с помощта на които да направиш раздялата по възможно най-мирния начин:

  • Не избягвай деликатния разговор

Забавянето на деликатния разговор може само да доведе до влошаване на положението между двете страни. В момента, в който си наясно, че освобождаването на служителя неминуемо трябва да се случи, е нужно да проучиш начините за раздяла и да не отлагаш обсъждането на обстоятелствата лично с него. Това е твоя задача, която не трябва да делегираш на друг мениджър, работникът трябва да чуе от теб защо ще бъде освободен.

  • Помни, че това са бизнес отношения

Независимо какво е отношението ти към този човек като личност, придържай се само към фактите по време на разговора. Ако редовно закъснява за работа или не спазва сроковете, обсъдете това. Не е необходимо да споменеш, че все още го считаш за приятел.

След като разговорът приключи, ще трябва да имаш под ръка HR служител, който да продължи процедурата по прекратяването на трудовите правоотношения. Ще получи ли обезщетение лицето? Компенсацията ще бъде ли изплатена до края на годината? Вероятно ще имат много въпроси, а наличието на компетентно лице наблизо, което да даде отговори, ще бъде от полза. В случай че нямаш HR отдел, бъди подготвен да отговориш сам на тези неизвестни.

  • Не се чувствай така, сякаш трябва да се оправдаваш за всичко

Измисли и предложи подходящо обяснение за решението си. Достатъчно е да си кратък, точен и ясен. Не прави грешката на някои мениджъри, които водят дълъг монолог, обясняващ плановете им. Твоето становище е взето без значение дали отсрещната страна е съгласна или не. При разговора запази самообладание и умерен тон, в крайна сметка целта е да се разделиш със служителя по професионален начин.

Причини за прекратяване на договор

  • с предизвестие

Първият вариант за прекратяване на договор по инициатива на работодателя е с предизвестие. Този тип “раздяла” може да бъде породена от различни причини като: закриване на част от или цялото предприятие; при намаляване на обема на работа; при липса на определена квалификация или образование на работника; при упражняване правото на служителя за придобиване на пенсия и други. Повече информация за това прекратяване на договора може да видиш в член 328 от Кодекса на труда.

  • без предизвестие

Вторият вид прекратяване на трудовите отношения може да бъде осъществен при някои от следните обстоятелства: в случай, че служителят е задържан за изпълнение на присъда; когато по административен ред или чрез присъда работникът е лишен от правата си да упражнява дадена професия или да заема длъжността, на която е назначен; при отнемане на научна степен, ако сключването на трудовия договор е станало с оглед на придобитата степен; когато служителят откаже да заеме предложената му подходяща работа при трудоустрояване и други причини, посочени в член 330 от Кодекса на труда.

 

  • прекратяване на трудов договор срещу уговорено обезщетение

 

Този тип разпореждане за прекратяване на договора по инициатива на работодателя се основава правно на член 331 от Кодекса на труда. При него работодателят има право да прекрати както срочен, така и безсрочен трудов договор. Работодателят отправя предложение на своя служител, като работникът трябва да отговори писмено на офертата в срок от 7 дни. В случай че лицето не се произнесе, се счита, че то не приема предложението. А ако то приеме, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.

  • Стъпки за освобождаване на служител

 

  • предаване на работни ангажименти

 

Организирай работата по предаване на задълженията на служителя ти. Той трябва да опише основните си ангажименти и инструменти, с които ги е изпълнявал. По този начин работникът ще има възможност да постъпи професионално, а ти няма да имаш проблеми в бъдеще по делегирането и изпълнението на задачите му от друг човек.

  • връщане на служебно имущество и попълване на документи при напускане на работа

 

В последния работен ден на твоя служител може да предоставиш следните документи за попълване и събиране на информация освен ако няма друга приета процедура в този случай:

  • Изходящо интервю - документ за условията на труд във фирмата, чрез който бившият служител оценява работната атмосфера и трудови условия.
  • Приемно-предавателен протокол - чрез него се предава имуществото на твоята компания, което човекът е ползвал като неин служител (служебен автомобил, телефон и SIM карта, таблет, лаптоп, каталози, визитки и други).
  • Обходен лист - документ, с който лицето преминава през посочените в него отдели, за да си набави нужните подписи на отговорниците, с които се гарантира, че не дължи нищо на фирмата и е свършило всички свои административни задължения.

 

-получаване на документи при напускане

Като работодател трябва да осигуриш следните документи при освобождаване на работника:

  • Заповед за прекратяване на договора – задължително в оригинал;
  • Трудова книжка - в нея са включени датите на започване и прекратяване на трудовите взаимоотношения с добавени фирмени печати и подписи на управител и главен счетоводител.
  • Препоръка от прекия ръководител - добре е да бъде предоставена такава, в случай че служителят има качества, които цениш, но поради независещи от теб причини не можеш да го задържиш като кадър.

 

  • На финала

Независимо по каква причина пътищата ви с твоя бивш служител са се разделили, не забравяй да поддържаш добрия тон и да бъдеш коректен. По този начин ще запазиш положителното мнение за своята фирма и реноме си на добър работодател.

 

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)