Нов закон за търговските вериги в полза на производителите

2015-07-22 Нов закон за търговските вериги в полза на производителите

На второ четене парламентът гласува окончателно поправките в Закона за защита на конкуренцията, по известен като Закона на търговските вериги.

Промените, за които настояваха, както депутатите, така и българските производители вече са факт след четири години усилия.

Една от спорните поправки, задължава търговските вериги и търговски, които реализират оборот над 50 млн.лв. да съгласуват договорите със своите доставчици, след което ще ги публикуват на сайтовете си.

Относно разплащането на търговските вериги с производителите ще трябва да става в 30-дневен срок. По-дългите срокове ще се считат за нищожни. Някой от производителите се жалват, че получават плащания с по 6 месеца забава, а това може да доведе до фалит на много български фирми.

С новите изменения отпадат и всички такси, които търговските вериги събират от българските производители, като в това число влизат такси за реклама, откриване на нов магазин, билбордове и пр.

Промените допълнително ще решават и съществуващия досега проблем производителите да продават продукцията си на различни цени в различни магазини. Отменена е и стопроцентовата отговорност на производителя за продукцията му в магазина.

При неспазване на новите правила одобрени от парламента, търговските вериги ще заплащат глоба в размер на 10% от годишния оборот на дадена стока в съответната марка.

Според справка от Националният статистически институт за приходите и търговските обекти у нас, този оборот е в размер на 8 млрд. лева.