Grid decor image
Нов закон за търговските вериги в полза на производителите
Новини 2015-07-22

Нов закон за търговските вериги в полза на производителите

На второ четене парламентът гласува окончателно поправките в Закона за защита на конкуренцията, по известен като Закона на търговските вериги.

Промените, за които настояваха, както депутатите,

така и българските производители вече са факт след четири години усилия.

Една от спорните поправки, задължава търговските вериги и търговски, които реализират оборот над 50 млн.лв. да съгласуват договорите със своите доставчици, след което ще ги публикуват на сайтовете си.

Относно разплащането на търговските вериги с производителите ще трябва да става в 30-дневен срок. По-дългите срокове ще се считат за нищожни. Някой от производителите се жалват, че получават плащания с по 6 месеца забава, а това може да доведе до фалит на много български фирми.

С новите изменения отпадат и всички такси, които търговските вериги събират от българските производители, като в това число влизат такси за реклама, откриване на нов магазин, билбордове и пр.

Промените допълнително ще решават и съществуващия досега проблем производителите да продават продукцията си на различни цени в различни магазини. Отменена е и стопроцентовата отговорност на производителя за продукцията му в магазина.

При неспазване на новите правила одобрени от парламента, търговските вериги ще заплащат глоба в размер на 10% от годишния оборот на дадена стока в съответната марка.

Според справка от Националният статистически институт за приходите и търговските обекти у нас, този оборот е в размер на 8 млрд. лева.

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)