Grid decor image
Управляваш ли добре паричните потоци в твоя малък бизнес?
Финанси и Инвестиции 2017-08-31

Управляваш ли добре паричните потоци в твоя малък бизнес?

Доколко важни са парите за всеки малък бизнес? Инстинктивният ти отговор вероятно е „Много!“, но би бил само частично прав. Защо ли? Защото има нещо,

което е много по-важно от количеството средства, които имате в един или друг момент и то е какво се случва с тези пари, как се движат те или казано с други думи – паричните потоци.

Планирането на паричните потоци е ключов момент от разработването на всеки бизнес план, а от качеството на управлението им зависи дали един бизнес, който иначе има потенциал и добро бъдеще няма да се провали.

Най-важните стойности, които всеки паричен поток има са две – налични средства в началото на периода и в края му. С тяхна помощ можеш да оцениш дали фирмата ти балансира добре между плащанията, които получава и плащанията, които прави.

За да поддържаш своя бизнес „жив“ ти трябва да имаш работен капитал или казано по-просто средства, с които покриваш паричните потоци излизащи от твоя бизнес – заплати, зареждане на стока или материали, заплати за служителите и пр. Проблемите идват, когато паричните потоци, които се вливат в твоя малък бизнес са по-малки от тези, които се изливат от него. Един от най-лесните начини това да се коригира е като увеличиш продажбите и оборота.

Това може да стане като заредиш нова стока или такава, която знаеш, че се продава, като направиш подобрения по обекта си, с което да привлечеш повече клиенти или пък като закупиш уреди с по-висока ефективност, от което ще спестяваш разходи ежемесечно и др.

Ако нямаш резерви и се налага да си набавиш средства с кредит, добре е да знаеш, че потребителските или друг вид кредити не винаги са добро решение. Те са разработени с друга цел и връщането им може да натежи допълнително на твоя бизнес и да го затрудни.

Много по-подходящо решение за всеки малък бизнес e т.нар. кредитна линия. Нейното предимство е, че можеш да използваш само част от сумата, за която си одобрен и да плащаш такса само върху нея. Така няма да бъдеш принуден да похарчиш повече, отколкото ти е било необходимо, само защото си бил одобрен за по-висока сума, както често се случва. Кредитната линия може да ти служи като „буфер“ докато възстановиш нормалния ритъм на паричните потоци и започнеш да ги управляваш по-умело.

Не забравяй, че крайната цел винаги е една - да създадеш положителен паричен поток. Дори да нямаш много опит, когато имаш желание и не спираш да се учиш с времето и опита ще ставаш все по-добър, а бизнесът ти все по-печеливш!

А дотогава ние сме до теб като съюзник на малкия бизнес в България!

Повиши оборота на своя бизнес

Вземи финансиране до 50 000 лв.

Кандидатствай arrow icon

Често Задавани Въпроси

Финтрейд Файнанс е небанкова финансова институция, специализирана в кредитирането на микро и малкия бизнес. Наш основен приоритет е да осигурим достъп до финансови средства на широк кръг от представители на малкия бизнес в България.

Предлагаме разнообразни финансови решения в областта на кредитирането за бизнеса, основно категоризирани в три кредитни продукта – „Fintrade Оборот“, „Fintrade Plus“ и „Fintrade Инвест“.

За да кандидатстваш за кредит от Финтрейд Файнанс, е необходимо да представител на дружество или ЕТ, което развива дейност, независимо от сектора, в който оперира. Кандидатстването става само от името на юридическо лице или ЕТ.

Получаваш финансови средства спрямо индивидуалните си бизнес нужди. В зависимост от избрания кредитен продукт, ползваш преференциални условия. Развиваш бизнеса си успешно с надежден кредитен партньор.

Прочети още

Grid decor image

Финансиране за твоя бизнес

Fintrade дава възможности за развитие на малкия бизнес. Нашата работа изисква да се доверяваме на клиентите си и знаем, че това си струва труда.

Finance image

Заяви фирмен кредит онлайн.

Кандидатствай arrow icon
Finance image

Получи безплатна консултация.

Заяви среща arrow icon
Finance image

Имаш въпроси? Обади се сега!

+359 700 200 33 0700 200 33 (без допълнително таксуване)