Вечният избор между наемна работа или собствен бизнес

2020-01-24 Вечният избор между наемна работа или собствен бизнес

Имаш образование, професионален опит, хъс за развитие, преследваш усилено поставените работни цели и винаги си готов за нови предизвикателства. Напоследък все повече умуваш по какъв път да поемеш - в ролята на наемен работник или да създадеш собствен бизнес? Този въпрос няма еднозначен отговор, но все пак бихме те посъветвали - развивай се там, където се чувстваш добре.

Но бъди готов и за нови приключения, защото стоенето в зоната на комфорт понякога не е най-мъдрият избор. Виж по-долу какви са двете страни на монетата при наемната работа или при избор на солова кариера.

→Отговорност

Отговорността е качество, което или притежаваш, или не. Независимо дали си на наемна работа или имаш собствен бизнес, то отговорността лежи на твоите плещи. Разликата се състои в това колко е голям товарът. При наемната работа ти имаш определени отговорности, свързани пряко с длъжностната ти характеристика. Докато при предприемачеството - ти трябва да бъдеш човекът оркестър. Като задълженията ти могат да включват: от изграждането на бизнес идеята, планирането, наемане на хора, водене на документация до хигиенна поддръжка на офиса или товаро-разтоварна дейност.

Ако си планирал създаването на собствен бизнес, бъди наясно, че ангажиментите ти ще бъдат разностранни и изискващи развитието на много компетенции и умения. Но поемането на по-голяма отговорност няма само негативен нюанс. Напротив! По-голямата такава обикновено води до повече развитие, независимост и финансова обезпеченост.

→Лично свободно време

Да отидеш на работа в 9 часа и да си тръгнеш в 18 часа, и то без да мислиш за служебните си ангажименти, не се случва почти на  никого в днешно време. Много често, когато си на по-висока позиция, трябва да работиш извънредни часове вечер, през уикендите и празниците. И все пак от гледна точка на натовареност, когато си на наемна работа, може да не използваш капацитета си на 100 %, тъй като знаеш, че накрая резултатът ще е един и същ - получена заплата в банковата сметка.

В случай че си собственик на бизнес, трябва да имаш готовност да достигаш до предела на силите си и да работиш на пълни обороти. Първата година от бизнеса ти е най-критична, тогава си отдаден на безкрайни бизнес срещи, създаване на работещи концепции и печеливши стратегии. Обикновено, когато фирмата ти стане устойчива на пазарната ситуация след третата година, може да отделяш по-малко време за оперативните задължения и повече за оползотворяване на печалбата си. Като избираш: да инвестираш в развитие на бизнеса си, нови предприемачески задължения или лични облаги като например пътувания и почивка.

Предприемачеството изисква усърден труд и свободно време, ако не си готов за такава отдаденост, избери наемната работа.

→Регулярни приходи

Една от най-положителните страни на наемната работа е регулярният приход. На всяко определено число или в интервал от дати, ти ще получаваш аванс, заплата или бонус, установени предварително в трудовия ти договор и според извършените от теб задачи. Звучи добре! Но тази сигурност както носи много ползи, в същото време може да те лиши от повече перспективи.

Поемайки риска да основеш собствена фирма, ти ще имаш и повече възможности за личностен и професионален растеж. Така да се каже - ти ще определяш правилата на играта. И по-важното е, че не си сам в това начинание, защото Финтрейд е твоят надежден съюзник. В случай че имаш нужда от оборотни средства, винаги може да разчиташ на бизнес линия Финтрейд Оборот. Ако си на път да направиш по-голяма инвестиция в бизнеса, то ползвай инвестиционен заем - Финтрейд Инвест.

→Сигурност

В случай че си наемен служител, никога не може да знаеш кога би могъл да загубиш работата си. Ако си сериозен и отговорен, едва ли след това ще ти бъде трудно да си намериш нова.

Не е лесно да притежаваш сигурност при управлението на собствената си компания. При стартирането на предприемаческа дейност имаш куп неизвестни като: планиране на приходите и разходите, прогнозиране на продажбите, ценообразуване и конкурентно обслужване. Тръгвайки с ясно изградена стратегия, трябва да си готов да я моделираш в движение, защото пазарното състояние постоянно се променя. Едно добро начинание може да се срине още в зародиш поради динамиката на пазара.

Дали ще направиш истински бум още в началото на своя бизнес или ще се сринеш с гръм и трясък зависи освен от теб, и от средата. Ако искаш сигурност и спокойствие, то по-добре остани в рутината на наемните служители.

→Работна обстановка

Локацията е един от компонентите, от които зависи цялостното ти удобство и комфорт. Дали ще предпочетеш район в центъра или по-отдалечен такъв, за да нямаш проблем с паркирането, или за теб ще е удобно да работиш близо до дома си, или до училището/детската градина на детето ти?

Обстановката и работната ти позиция в офиса също са важни, но в случай, че си наемен служител трябва да се съобразиш с това, което шефът ти предлага.

Не може да подбираш и колегите си. Ако някой има лошия навик да не си измива чашата с кафе, да държи хаос около работното си пространство или никога да не става да отваря вратата, ще трябва да се разбереш с него по тактичен начин. Не успеете ли да се сработите, е нужно да търпиш покорно всичко.

Да намериш работа, която да отговаря на всичките ти изисквания, свързани с локация, обстановка в офиса и колеги, е много трудно. Бъдейки работодател, можеш да подбираш района така, че да е удобен за теб, интериорът да е по твой вкус и служителите ти да са хора, с които общуването и правенето на бизнес, е приятно.

Дали да работиш наемна работа, или да стартираш собствен бизнес е въпрос на личен избор. Двата варианта имат своите плюсове и минуси. Парична стабилност се постига трудно, независимо коя алтернатива ще избереш. При начинание като предприемачеството не може да си сигурен в успеха, но това не значи, че не трябва да опиташ!

Бъди подготвен да управляваш освен своите парични средства и тези на компанията си. Твоя отговорност е да се развиваш, преуспяваш и увеличаваш своята финансова независимост и тази на семейството си. Как ще се случи това, зависи изцяло от теб.